Konya Haber: Konya'daki kömür rezervi ekonomiye kazandırılacak

Konya Haber: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Önümüzdeki dönemde Eskişehir, Afyon, Konya ve Trakya kömür sahalarında bulunan yaklaşık 3,5 milyar ton kömür rezervlerimizde benzer şekilde ekonomimize kazandırılacaktır" dedi.

Konya Haber:  Konya'daki kömür rezervi ekonomiye kazandırılacak
Yayınlanma:

Albayrak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.

-Konya'daki kömür rezervi ekonomiye kazandırılacak

Berat Albayrak, yerli kömür yakıtlı elektrik enerjisi üretim santral yatırımlarının teşvik edilmesine yönelik süreçlerin kolaylaştırılması için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Hedeflerimize ulaşmak adına yerli kömürden elektrik üretecek bir modeli hayata geçirdik. Bu model kapsamında elektrik temininin sağlanması ve kömür madenciliğinin geliştirilmesi ile birlikte temiz kömür teknolojilerinin ülkemizde kurulması ve geliştirilmesi hedeflenmektedir. Yapılan yasal düzenleme ile yatırımcı adına ÇED, kamulaştırma vb. bütün izinleri biz alacağız, kömür sahası karşılığında en ucuz elektriği kim üretecekse ihaleyi o firma alacak. Bu şekilde önemli miktarda kömür rezervlerimiz değerlendirilecektir.

Bu kapsamda geliştirdiğimiz model ile Ankara ili, Nallıhan ilçesi, Çayırhan mevkiinde bulunan Çayırhan B Kömür Rezerv Alanı ve Enerji Üretim Alanının, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından açık eksiltme yöntemiyle ihalesi gerçekleştirilmiştir. Bu sahada kurulacak olan santralın kurulu gücünün 800 megavat olması planlanmaktadır. Önümüzdeki dönemde Eskişehir, Afyon, Konya ve Trakya kömür sahalarında bulunan yaklaşık 3,5 milyar ton kömür rezervlerimizde benzer şekilde ekonomimize kazandırılacaktır."

"Karapınar'a bin MW kapasiteli dünyanın en büyük güneş enerji santrali kurulacak"

Yenilenebilir enerjiye ilişkin bilgi veren Bakan Albayrak şunları dedi:

"2002 yılında sadece yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimimiz 34 milyar kilovat saat iken, 2016 yılında yüzde 168 artışla 91 milyar kilovat saate çıkmıştır. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklı kurulu gücümüz 2017 yılı üçüncü çeyrek sonunda üç katına çıkarak 12 bin 277 megavattan 36 bin 702 megavata ulaşmıştır. 2016 yılı ve 2017 yılı üçüncü çeyreği sonuna kadar gerçekleşen yenilenebilir enerji kaynaklı yatırımların kurulu güç toplamı yaklaşık 4 bin 793 MW olmuştur."

Yenilenebilir enerji kaynak alanları kapsamındaki ilk uygulamanın Konya ili Karapınar ilçesinde gerçekleştirildiğini anlatan Bakan Albayrak şunları söyledi:

"Yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak belirlenen toplam 27,2 kilometrekare büyüklüğündeki alanın 19,2 kilometrekarelik kısmına bin MW kapasiteli dünyanın en büyük güneş enerji santrali kurulacak ve işletmeye girmesiyle birlikte her yıl yaklaşık 1,7 milyar kWh elektrik enerjisi üreterek, ortalama 600 bin adet evin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanacaktır. 30 yıl boyunca işletilecek olan elektrik enerjisi üretim tesisinde entegre şekilde ülkemizde imal edilecek fotovoltaik (FV) güneş modülleri ve yurt içinde faaliyet gösteren üreticilerden temin edilecek yerli malı belgesine sahip yardımcı aksamlar kullanılacaktır. YEKA GES projesi ile güneş enerjisinde önemli bir fiyat ortaya çıkmıştır. Daha önce uygulanan yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması ile güneş enerjisine dayalı üretim tesisleri için kWh başına asgari 13,3 ABD doları cent/kWh ve bu üretim tesislerinde yerli aksam kullanılması durumunda azami 6,7 ABD doları cent/kWh ile toplamda azami 20 ABD doları cent/kWh ödenirken, YEKA modeli kapsamında asgari yüzde 70 yerli üretim ile üretilecek fotovoltaik güneş enerjisi elektrik üretim tesisinde ortaya çıkan fiyat kWh başına 6,99 ABD doları cent olmuştur."

-Karapınar'daki rezerv Türkiye'nin en büyüğü

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, 2 yıldır süren çalışma sonunda Türkiye'de en büyük kömür rezervlerinden birinin Karapınar'da bulunduğunu açıklamış, rezervin 1,8 milyar ton olduğu da belirlenmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.