Konya Haber: Tuğrul İnançer: “Taklit, Tefekkürü Yok Eder”

Konya Haber: Hz. Mevlana’nın 744’üncü Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce düzenlenen, “Türbe Önü Buluşmaları” programına katılan Tasavvuf Tarihi Araştırmacısı ve Yazar Ömer Tuğrul İnançer, “Taklit, Tefekkürü yok eder,” dedi.

Konya Haber: Tuğrul İnançer: “Taklit, Tefekkürü Yok Eder”
Yayınlanma:

Tasavvuf Tarihi Araştırmacısı ve Yazar Ömer Tuğrul İnançer, Hz. Mevlana’nın 744’üncü Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bu yıl ilk kez düzenlenen “Türbe Önü Buluşmaları” programına konuk oldu. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil, Eğitim-Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer ve diğer misafirlerin yer aldığı sohbette konuşan İnançer; “Hz. Mevlana’yı anlayabilmek için önce din kurumunu anlamak lazım. Din kurumsal olarak Allah ve insan ilişki değildir. Bizim inancımızda Allah katında din İslam’dır. Dinler arası diyalog demek, iman zafiyetini değil, imansızlığı gösterir. Çünkü Kur'an-ı Kerim bir cümleyi vahittir. Zerresinin, noktasının inkarı tamamının inkarı olur. Dolayısıyla, Allah katında tek din olan İslam’dan gayri, din varlığını var kabul etmek imansızlıktır.” dedi.

“ŞEYTANIN UŞAKLARINI DEĞİL, ÇOK ŞÜKÜR RAHMANIN KULLARINI TAKLİT EDİYORUZ”

Konuşmasının devamında tasavvufa da değinen İnançer, konuşmasını söyle sürdürdü. “Sosyolojik olgu olarak dinler ve hak din olarak İslam’ı bilmek gerekir. İslam’ın ayrılmaz bir parçası olan ama ne yazık ki başka bir kurum gibi gösterilmeye çalışılan tasavvufu bilmek de lazımdır. Tasavvufun ekolleşmesi demek olan tarikatı da bilme lazımdır. Tarikat içinde Mevleviliği bilmek ve onun pirini tanımak lazımdır. Bunları bilmeden Hz. Mevlana’yı anlamak elbette mümkün değildir.” dedi. Taklidin tefekkürü yok ettiğini söyleyen İnançer, Hz. Musa Peygamberin bir anekdotundan bahsederek, “1925’ten sonra yapılan her şey 1925’ten önce yapılanların taklidinden ibarettir. Çok şükür ki şeytanın uşaklarını değil rahmanın kullarını taklit ediyoruz. Umarız ki bu taklidimizi Cenab-ı Allah tahkika çevirir” dedi. Daha sonra soru cevap şeklinde devam eden programda, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, İnançer’e hediye takdiminde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.