Konya Haber: “Turgutoğlu Türbesi tamamen restore edilmeli” #OzelHaber

Konya Haber: Turguteli Kültür Sanat ve Tarih Topluluğu Başkanı Devriş Ahmet Şahin, Konya’nın Selçuklu mirası olan Turgutoğlu Türbesi’nin tamamının restore edilmesi için yetkililerden ilgi beklediklerini söyledi.

Konya Haber:  “Turgutoğlu Türbesi tamamen restore edilmeli” #OzelHaber
Yayınlanma:

Konya tarihinde önemli bir aile olan Turgutoğulları Ailesi’nin Meram İlçesi Şeyh Sadrettin Mahallesi'nde bulunan Selçuklu’nun kültürel yapısı Turgutoğlu Türbesi bakımsızlık nedeniyle harap olmuş durumda. Alkoliklerin mekanı haline gelen türbe, Turguteli Kültür Sanat ve Tarih Topluluğu  Başkanı Devriş Ahmet Şahin’in girişimleri ile yeniden hayat bulmaya başladı. Selçuklu mimarisinin ender örneklerinden olan ve 13. yüzyılda yapılan Turgutoğlu Türbesi, restore için yetkililerden ilgi bekliyor. Turguteli Kültür Sanat ve Tarih Topluluğu olarak,  Büyükşehir Belediyesi ile restorasyon hakkında görüşmeler yapıldığını belirten Devriş Ahmet Şahin, bu görüşmeler sonucunda türbenin kapı ve kırık olan camlarının onarıldığını ancak türbenin tamamı için son 6 ayda hiçbir restorasyon çalışmasının yapılmadığını ifade etti.

“TÜRBENİN TAMAMI İÇİN RESTORE ÇALIŞMASI YAPILMALI”

Turgutoğlu Türbesi'nin çok bakımsız kaldığını belirten Şahin, Dernek olarak duruma el koyduklarını söyledi. Kapısının ve pencere camlarının kırık olduğunu, Türbenin alkol içilen bir mekan haline geldiğini ifade eden Şahin, şöyle devam etti, "Dernek olarak 26 Mart 2017 tarihinde, harap bir durumda olan Turgutoğlu Türbesi önünde bir basın açıklaması yaptık. Açıklamada türbenin tadilatının yapılarak ziyarete açılmasını yetkilerden talep ettik. Akabinde Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile görüşerek konuyu kendisine ilettik ve sonrasında da çalışmalar başladı. Vakıflar Haftası münasebeti ile  Mayıs ayının ilk günlerinde kırık olan kapı, pencereleri takıldı ve bahçe temizliği Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı.Yetkililerce türbenin tamamen restore edileceği söylendi ama son 6 ayda konuyla alakalı hiç bir gelişme yaşanmadı” diye konuştu.

“ VAR OLAN KÜLTÜREL YAPILAR KORUNMALI”

Geçtiğimiz günlerde  Konya Büyükşehir Belediyesi’nin şehre kazandırdığı ve açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Selçuklu ve Osmanlı mimari örneklerini içeren “Kalehan - Ecdat Bahçesi”  gibi yapay tarihi bahçeler ve müzeler oluşturmak yerine var olan kültür varlıklarına ve tarihi yapılara  sahip çıkmanın daha iyi bir örnek teşkil edeceğini belirten Başkan Şahin ;Turgutoğlu Türbesi’nin Turgutoğulları’ndan kalan Konya’daki tek eser olması ve değişik bir Selçuklu mimari örneği olması nedeni ile türbenin bir an önce tadilat ve restoresinin yapılıp ziyarete açılması gerektiğini  ifade etti.

Turgutoğlu Türbesi'nin içerisinde Turgutoğulları sülalesinden bazı isimlere ait meftunların bulunduğuna dikkat çeken Şahin, 1431 yılında yapılan Turgutoğlu Türbesi’nde Turgutoğlu Pir Hüseyin Bey ve aile efradının mezarları bulunuyor. Turgutoğulları askerî ve siyasî hizmetlerinin yanı sıra Konya ve çevresinde bulunan vakıf eserleriyle de bilinen bir Türk aşiretidir. Hizmetleriyle Türk tarihine mal olmuş böylesine önemli şahsiyetlerin meftun olduğu türbenin iç acıtıcı hâli bizleri üzmektedir. Mahalle halkı ve cami cemaati de bu durumdan şikâyetçidir. Yapılması gereken buranın bir an önce elden geçirilerek ihya edilmesidir. Her ne kadar mezarlık çok önceden kaldırılmışsa da mezarların çoğu hâlen toprak altındadır. Bu sokaktan geçerken burada yatanlara hürmeten edepli olmamız gerekiyor. Serserilere mekân olan türbenin manevi sorumluluğu hepimizin üzerindedir” dedi.

Muhabir: Berat Bayındır

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.