Konya Haber: “Yerel ürünlerimiz dünyada tanıtılmalı” #OzelHaber

Konya Haber: Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada,“ Gıda hilelerine ve kalitesiz üretime karşı önlemler artırılmalıdır. Bunun için ülkemize özgü yerel gıda maddelerinin korunmasına yönelik çalışmalar yoğunlaştırılmalı, dışa bağımlılık azaltılmalı ve yerel ürünlerimiz dünyada tanınır hale getirilmelidir” dedi.

Konya Haber:  “Yerel ürünlerimiz dünyada tanıtılmalı” #OzelHaber
Yayınlanma:

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, iklim değişikliği, çatışmalar ve göç gibi küresel ölçekli sorunların da etkisiyle, açlık ve yoksulluğun tüm dünyayı tehdit eder hale geldiğini söyledi. Ada, “Küresel eşitsizlikler ve uygulanan tekelci, endüstriyel tarım politikaları nedeniyle dünya genelinde azımsanmayacak ölçüde bir nüfus, yeterli ve sağlıklı gıdaya erişememektedir. Tüketicinin hem gıdaya hem de güvenli gıdaya erişiminin giderek zorlaşmaktadır. Hızlı büyüyen ekonomilerde talebin tırmanması, dünyada nüfus oranlarının gittikçe artması, tarım alanları üzerindeki baskının sürmesi, iklim değişikliklerinin etkileri devam ettiği sürece ve gıda paylaşımındaki adaletsizlik gittikçe derinleşecek bu nedenle dünyada gıda fiyatları  artmaya devam edecektir” diye konuştu.

“GIDA SEKTÖRÜ TARIM POLİTİKALARINDAN ETKİLENMEKTEDİR”

Birleşmiş Milletler verilerine göre 2017 yılında 815 milyondan fazla insan yani her dokuz kişiden birinin açlık çekmekte olduğunu belirten Hulusi Ada, “Dünyada yaşanan açlığın ve yetersiz beslenme nedeninin üretim yetmezliğinden olmadığı, gıdaya erişimin sağlanamamasında temel sorunun adil olmayan gelir ve ürün dağılımının olduğu vurgulanmalıdır. Bu durum ülkemizde insanlarımızın yüzde 22`sinin yeterli gıdaya ulaşamadığı,  yüzde 8,5`nin ise açlık sınırında yaşadığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sorumlusu ise tarım ve gıda üretiminde yaşanan tekelleşmedir. Üreticileri değil toprak sahiplerini, üretimi değil rantı destekleyen politikalar sonucunda samanı Gürcistan ve  Bulgaristan`dan, kırmızı eti Sırbistan`dan ithal eden bir ülke haline geldik. Ülkemizde gıda sektörü uygulanan tarım politikalarından olumsuz etkilenmektedir. Tarımda yaşanan olumsuzluklar, üretim kalitesinin düşmesine, ithalatın önünün açılarak üreticilerin olumsuz etkilenmesine ve gıda maddelerinin fiyatların artmasına neden olmaktadır”dedi.

“HAYVANCILIĞIN CAZİP HALE GETİRİLMESİNE YÖNELİK POLİTİKALAR ÜRETİLMELİ”

Hulusi Ada, “Gıda sanayinin gelişmesi ve insanların sağlıklı ve güvenli gıda maddelerine erişiminin sağlanabilmesi için yerli üreticiyi destekleyen, üretim kalitesini artıran tarım ve gıda politikaları yaşama geçirilmelidir. Genç nüfus kırsaldan özellikle uzaklaşmakta, gelecek nesiller tarımsal faaliyetlerden uzak kalmaktadır. Buna yönelik ekonomik, sosyal, kültürel önlemler geliştirilmezse, ‘aile çiftçiliği’ ile birlikte tarımın olmazsa olmazı ‘kadın çiftçiliği’ özendirilmezse önümüzdeki sürecin çok daha zor olacağını tahmin etmek güç değildir.  Vakit geçirmeden tarımsal faaliyetlerin ve hayvancılığın cazip hale getirilmesine yönelik politikalar mutlaka üretilerek yaşama geçirilmelidir. Gıda hilelerine ve kalitesiz üretime karşı önlemler artırılmalıdır. Bunun için ülkemize özgü yerel gıda maddelerinin korunmasına yönelik çalışmalar yoğunlaştırılmalı, dışa bağımlılık azaltılmalı, yerel ürünlerimiz dünyada tanınır hale getirilmelidir. Ülkemiz iyi bir tarım ülkesi olma potansiyeline sahiptir. Bu potansiyel hayata geçirilememekte, hatta potansiyelin kendisi tehdit altında bulunmaktadır. Ülkemizdeki tarımsal potansiyelin yaşama geçirilmesi için artık gerçekçi çözümler üretilmelidir” diye konuştu.

“GIDA DANIŞMANLIĞI SİSTEMİ BİRAN EVVEL YÜRÜRLÜĞE KONMALIDIR”

Gıda sektörünün dünya ile rekabet edecek düzeyde geliştirilmesine yönelik kamu, üniversite ve özel sektör işbirliğine önem verilmesi gerektiğini söyleyen Ada, “Gıda işletmelerinin sayıca yüzde 80‘ini oluşturan küçük işletmelerde kamu bütçesinden kaynak ayrılarak teknik personel kontrolünde üretim yapılabilmesi ve güvenli gıda arzının sağlanabilmesi için Odamızın bir projesi olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunulan ‘Gıda Danışmanlığı’ sistemi biran evvel yürürlüğe konmalıdır. Bu şekilde, küçük ve orta ölçekli isletmelerin istihdam yükleri artırılmadan, güvenilir gıda üretebilmesi mümkün olabilecektir.Tarım ve Gıda konulu yükseköğretimin, üretici ile mühendisin bağımsız bir tarım-gıda modeli altında dayanışma içinde çalışacağı bir zemin yaratılmalı, ülke ihtiyaçlarına göre yerli ekim, yerli üretim ve istihdama yönelik yeniden yapılandırılması sağlanmalıdır” şeklinde konuştu. Gamze Erdoğan

Muhabir: Gamze ERDOĞAN
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.