Anadolu'nun tıp merkezi: Konya dünyaya şifa dağıtacak

Türkiye sağlık alanında önemli yatırımlara imza atarken sağlık turizminden de büyük bir gelir elde ediyor. Konya sağlık turizmi açısından önemli potansiyele sahip bir şehir olarak öne çıkıyor

Anadolu'nun tıp merkezi: Konya dünyaya şifa dağıtacak
Yayınlanma:

Yılda ortalama 500 bin hasta Türkiye'ye farklı branşlarda tedavi olmaya geliyor. Yıllık 25 milyar dolara yakın bir gelir elde ediliyor. Sağlık turizmi hakkında bilgiler veren Byd Rumi Turizm Acentesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baydar, sağlık turizmini başka ülkelerde yaşayan insanların tedavi olabilmek için başka bir ülkeyi ziyaret etmesi olarak tanımladı.

Konya'da uluslararası sağlık turizmi yetki belgesini alan ilk acente olduklarını kaydeden Baydar, "Rumi Turizm olarak bu belgeyi 2020 tarihinde aldık. Rumi Turizm aldığı bu belgeden sonra bazı şartları yerine getirdi ve İstanbul'da Rumi Turizm’e bağlı olarak Rumi Pulse aracılığı ile bu işi yapmaya başladık" şeklinde konuştu.

"SAĞLIK TURİZMİ TRAFİĞİ TERSİNE ÇEVİRDİ"

Sağlık turizminin son yıllarda devletin sağlık turizmi ile ilgili engelleri ortadan kaldırmasıyla çok büyük aşamalar kaydettiğini ifade eden Baydar, sağlık turizminin çok hızlı bir gelişim sürecine girdiğini aktardı. Türkiye'deki tıbbın dünyadaki tıp biliminin seviyesine çıktığını aktaran Baydar, "Türkiye'de bu tip tedavileri yapılabilecek bilgiye, tekniğe ve teknolojiye sahip çok sayıda sağlık kuruluşu var. Tıp bilimindeki gelişme, sağlık kuruluşlarının göstermiş olduğu ilerleme seviyesi dış ülkelerde de biliniyor. Bu nedenle de Türkiye'ye her yıl büyük oranda bir ivme kazanarak gelen hasta sayısı ve elde edilen döviz girdisinde çok büyük artışlar söz konusu. Eskiden bu tedavileri almak için bizim insanımız yurt dışına giderken son yıllarda engellerin ortadan kaldırılmasıyla bu trafik tersine çevrildi" dedi. Türkiye'deki sağlık turizmine dünyanın pek çok yerinden talep olduğunu aktaran Baydar, şu ifadelere yer verdi: "Rumi Turizm tedavi olacak hasta ile tedaviyi yapacak kurum arasında köprü görevi görüyor. Rumi Turizm hastanın yurt dışından gelmesine, bilet almasına, konaklamasına ve gitmesine imkan sağlıyor. Tedavi kısmı ile Rumi Pulse ilgileniyor."

photo6050718492195404750.jpg

"KONYA İÇ ANADOLU'NUN TIP MERKEZİ"

Türkiye'deki sağlık turizminin çok büyük ivmeler yakaladığının altını çizen Baydar, "Sağlık turizmi için gelen ziyaretçi sayısı her yıl artarak devam ediyor. Türkiye'deki sağlık kuruluşlarının kalitesini her geçen gün artırdığı için sağlık turizmi konusunda Türkiye'nin önü açık. Konya'da şu anda üniversiteye bağlı 2 tane tıp fakültesi mevcut. Konya'da çok büyük bir şehir hastanesi ve özel hastaneler bulunuyor. Konya aslında bu kadar hastanesi ve nitelikli çalışan sayısıyla İç Anadolu Bölgesi'nin bir tıp merkezi haline gelmiş durumda. Bu nedenle vatandaşlar Konya'ya tedavi almak amacıyla daha fazla gelmeye devam edecekler. Konya sağlık alanında en son teknolojileri uygulayabilecek sağlık kuruluşlarına ve bu konuda yetişmiş uzman doktorlara sahip bir kent. Bu bakımdan da Türkiye genelinde olduğu gibi Konya içinde sağlık turizminin artarak devam edeceği kanaatindeyim. Konya'nın buna potansiyeli var" diyerek sözlerini tamamladı.

"ELVERİŞLİ HASTANELER, UZMAN DOKTORLAR VAR"

Türkiye Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Konya B.T.K. Başkanı Özdal Karahan ise sağlık turizminin şehre en fazla katkı sağlayacak turizm dallarından birisi olduğunu söyledi. Sağlık turizmi için şehre gelen turistin şehre fazla para bıraktığını aktaran Başkan Özdal Karahan, "Sağlık turizminin her şeyden önce bu şehre ekonomik olarak katkı sağlayacağına inanıyorum. Sağlık turizmi için gelen turist daha fazla para harcayan, daha fazla konaklayan ve yalnız gelmeyen turist kitlesidir. Sağlık turizmi özellikle pandemiyle birlikte bizim ülkemizde daha fazla artmaya ve yaygınlaşmaya başladı" dedi.

photo6050718492195404751.jpg

Sağlık turizminin 2 türlü değerlendirileceğini ifade eden Karahan, "Sağlık turizmini yurt dışında yaşayan yabancıların ülkeye gelip burada tedavi görmeleri ve yurtdışında çalışan gurbetçilerimizin zaman zaman dönemsel olarak gelip burada hastanelerde tedavi olmaları açısından değerlendirmemiz gerekiyor. Yani bütün Avrupa ülkelerinde, bizim gurbetçi potansiyelimiz var. Dolayısıyla bunlar geldikleri zaman tedavilerle ilgili yapılacak çalışmaları düşündüğümüzde burada hazır portföy olarak görebiliriz. Çünkü bizim mevcuttaki şehir ve doktor kapasitesine baktığımızda elverişli hastanelerimiz ve branşında uzman olan doktorlarımız var" ifadelerine yer verdi. Sağlık turizminde büyükşehirlerin doyma noktasına geldiğini aktaran Başkan Karahan, "Antalya, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerin aşırı derecede sağlık turizmi müşterileri bulunuyor. Diğer şehirler ileriki dönemlerde sağlık turizminde alternatif şehirler haline gelecek. Konya olarak biz de bu fırsatı kaçırmayalım" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.