Etliekmeğe zam yapıldı ama uygulayabilen YOK! (Özel Haber)

Konya’daki fırın işletmecileri, yeni yayınlanan tarifeye göre etliekmekte fiyat ayarlamasına gidildiğini ancak etliekmeğe gelen zammı uygulayamadıklarını söyledi.

Etliekmeğe zam yapıldı ama uygulayabilen YOK! (Özel Haber)
Yayınlanma:

Muhabir: Gamze Erdoğan

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu’nun yeni yayınladığı tarifeye göre etliekmek hamuru ve etliekmekte fiyat ayarlamasına gidildi. Yeni tarifeye göre etliekmek ve Konya böreği 18, bıçakarası 20, yağ somunu ise 10 lira oldu. 180 gramlık etliekmek ve pide hamuru da 1,60 liraya yükseltildi. Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, fiyatlardaki artışın sebebini "1 yıldır yakıta, akaryakıta, ete, işçiliğe ve kira giderlerine gelen zamlarla beraber etliekmek ve pidede fiyat ayarlaması yapmak zorunlu hale geldi" diyerek açıkladı.

“ETLİEKMEĞE GELEN ZAM HEMEN UYGULANAMAZ”

Konya’nın ünlü etliekmek işletmecileri etliekmek, bıçakarası ve yağ somununa yapılan fiyat ayarlamasına ilişkin görüşlerini belirtti. Artan maliyetler nedeniyle fiyatlarda artış yaşandığını ifade eden etliekmek işletmecisi Oktay Küçüker, “Odamızın belirlediği fiyat artışına göre etliekmeğin fiyatı 18 TL, bıçakarası 20 TL, yağ somunu ise 10 TL olarak belirlendi. Belirlenen fiyata  esnaf olarak ne kadar uyarız yada ne kadar cevap verebiliriz önemli olan durum bu. Biz etliekmeğin fiyatını hemen 18 TL yapamayız. Esnaf olarak her yıl odamız fiyat listesini çıkarır fiyat ayarlamasını zamana bırakırız. Şu anda etliekmeğin fiyatı 14 ila 16 TL civarında 17-18 TL’ye satan işletme bulunmuyor.  Bu zam hemen uygulanamaz. Maliyetler daha da  yükselirse  etliekmeğin fiyatı 18 TL’ye ulaşır. Personel giderleri, hammaddeler ve diğer yan ürünler zamlandı. Bu fiyat artışlarına bağlı olarak maliyetlerimiz yükseliyor. Konya etliekmeğin anavatanı olduğu için piyasayı zam iyi çalkaladı. Çünkü 18 TL hem vatandaşlar hem de işletmeciler  için büyük bir rakam. Sağlıklı etliekmek yemek istiyorsak ne gerekiyorsa onun yapılması gerekiyor. Eğer maliyet 18 TL ise fiyat buna göre yapılmalı.” dedi.

“BU FİYATI UYGULARSAK HİÇ MÜŞTERİMİZ OLMAYACAK”

Diğer işletmeci Mehmet Şendağlı’da etliekmek ve diğer ürünlerin fiyatlarında yaşanan artış ile alakalı değerlendirmede bulundu. Piyasada durgunluğun yaşandığını ifade eden Mehmet Şendağlı, doların da artmasıyla maliyetlerin yükseldiğini dile getirdi. Gelen fiyat zammının erken olduğunu söyleyen Şendağlı, “Una ve ekmeğe zam geldi. İlk etapta gelen zamma vatandaş alışıncaya kadar satışlarımızı düşük seyredecektir. Etliekmek 13 TL’den 18’ye, bıçakarası 15 TL’den 20 TL’ye, Konya böreği 15 TL’den 18 TL’ye, yağlı somunun fiyatı ise  7 TL’den 10 TL’ye yükseldi. Alınan fiyat artışı  kararını  küçük işletmeler olarak uygulamıyoruz. Eski fiyattan etliekmek ve diğer ürünlerimizi satıyoruz.  Birde bu fiyatı uygularsak hiç müşterimiz olmayacak” şeklinde konuştu. Vatandaş Yunus Acar’da gelen zamlara ilişkin görüşlerini belirtti. Acar, “Keşke bu tür zamlar yapılmasa ama et fiyatları pahalandığı için lokantalarda bu zamları yapmak zorunda kaldı. Gelen zam ile birlikte etliekmeğin  tüketim miktarı düşecektir. Çünkü vatandaşın gelir seviyesi artmıyor  et fiyatları sürekli artıyor. Bu durum doğal olarak ürünlere yanıyor” dedi.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.