Konya lezzet kültürünü uluslararası vitrine taşıdı #konyahaber

Meram Belediyesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği işbirliğiyle düzenlenen Ateşbaz-ı Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri etkinliği başladı. Çeşitli etkinliklerle devam edecek program 30 Eylül Cumartesi günü şehrin farklı bölgelerine yapılacak aşure ikramı ile sona erecek.

Konya lezzet kültürünü uluslararası vitrine taşıdı #konyahaber
Yayınlanma:

Dünyada adına türbe yapılan ilk aşçı olan Ateşbaz-ı Veli’yi daha iyi tanıtmak amacılığıyla Meram Belediyesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği işbirliğiyle yapılacak etkinlikler Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ve beraberindeki heyetin Mevlana Türbesini ziyareti ile başladı. daha sonra Ateşbaz-ı Veli Türbesi’nde etkinliklerle program devam etti. Açılış programına Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Meram Kaymakamı Resul Çelik, Anadolu Halk Derneği Başkanı Adnan Şahin ve çok sayıda davetli katıldı.  Programın açılış konuşmasını Anadolu Halk Derneği Başkanı Adnan Şahin yaptı. 2002 yılında Konya’ya ilk geldiği zaman Ateşbaz-ı Veli Türbesi’ni görme fırsatı olmadığını dile getiren Şahin, “ 2007 yılında geldiğim zaman bu türbe biraz harap durumdaydı. Bugün gördüğümüz noktada Ateşbaz-ı Veli Türbesi çevresinin bu kadar güzelleşmiş olduğunu görmek hem bizi hem Konyalıları ziyadesiyle mutlu etmiştir. Gastronomi karın doyurmaktan çok daha fazla bir şeydir. Elinde aş, kalbinde aşk sözcüğü gastronominin aslında sadece yemek yeme hadisesi olmadığını ifade eden çok güzel bir sözdür. Bu organizasyonun giderek güçlenerek daha iyi yerlere geleceğinden hiç şüphem yok. Bu sadece Meram Belediyesi veya Konya’nın hadisesi değil bütün Türkiye hatta dünya meselesidir. Çünkü bundan bin yıl önce adına anıt dikilen ve tekke konumunda ibadet yapılan bir aşçıdan bahsediyoruz” şeklinde konuştu.

“BATI’DA MUTFAK KÜLTÜRÜ YOKKEN BİZDE MUTFAK KÜLTÜRÜ VARDI”

Daha sonra Meram Belediye Başkanı Fatma Toru konuşma yaptı. Son dönemlerde gastronominin global ölçekte yükseldiğini dile getiren Toru, “Bu uygumlalar gastronomi turizmine de büyük bir ivme kazandırmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 2017 yılı Turizm Şurasında gastronomi alt başlığını açması konunun önemine işaret etmektedir. Yemek kültürü aynı zamanda insanlar ve uluslararasında kurulan güçlü bir kültürel bağı ifade eder.  Batı’da mutfak kültürü yokken bizde mutfak kültürü vardı. Dünyanın önde gelen en zengin ve sayılı mutfaklarından birine sahibiz. Pek çok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapan bu topraklarda farklı kültürlerin mutfak ve yeme içme anlayışları birleşerek zengin bir yapı ve kültürel çeşitlilik oluşturmuştur. Bu topraklardaki zenginliğin temelini de Selçuklu mutfağı oluşturur. Bu kültürü yerelden tüm dünyaya tanıtma zamanıdır. 100 yıllardan geçerek günümüze ulaşan Selçuklu mutfağının tüm dünyaya tanıtılması Türk damak zevkinin tanıtılması ile eş anlamlıdır” dedi.

“DÜNYADA İLK VE TEK AŞÇI TÜRBESİ İLÇEMİZDE YER ALIYOR”

 Bu bağlamda Konya’da yaşamış sufilerden Ateşbaz-ı Veli adına bir etkinlik  yaptıklarını ifade eden Toru, “Dünyada ilk ve tek aşçı türbesinin ilçemizde olması hasebiyle  bu durum ayrı bir önem arz etmektedir. Hz. Pir’de hayata bakış açısını ‘Hamdım, piştim, yandım’ diyerek yemek kavramlarıyla özetlemiştir. Mevlevi kültüründe matbah özgün bir eğitim ve kültür unsurudur. Dergahın matbahında baş aşçı ateşbazdır. Aynı zamanda manevi bir öğretmen ve eğitimde bir ekol, insan-ı kamili yetiştiren bir ocaktır. Matbahı fakülte olarak kabul edersek ateşbazda buranın öğretim elemanıdır. Mevlevilikte aşçı dedeler her zaman saygı gören kişiler olmuşlardır. Dergaha girenlerin ilk intizab ettikleri yer matbah olmuştur.  Ateşbaz-ı Veli’de bu noktada önemli bir şahıstır. Ateşbaz-ı Veli’nin ilçemizde olması hasebiyle şu anda bulunduğumuz ilçenin ismini 2017 yılında meclis kararıyla vefa borcu olarak  Ateşbaz-ı Veli Mahallesi olarak değiştirdik” diye konuştu. Protokol konuşmalarının ardından Mevlevi Mutfak Kültürü canlandırıldı ardından davetlilere düğün pilavı ve aşure ikram edildi. Çeşitli etkinliklerle devam edecek program 30 Eylül Cumartesi günü şehrin farklı bölgelerine yapılacak aşure ikramı ile sona erecek.

Gamze Erdoğan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.