Konya’nın risk haritası

Yapılan araştırmaları neticesinde Konya’da 3 bin binanın risk altında olduğu tespit edildi. Şu ana kadar da 2 bin 500 bina yetkililerin kontrolünde yıkıldı. Riskli yapılar için 2 bin 52 hak sahibi başvuru yaparken 13 milyon 740 bin TL kira yardımı yapıldı

Konya’nın risk haritası
Yayınlanma:

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılan çalışmalar doğrultusunda belediyeler tarafından Meram’da Şükran, Fahrünnisa, Uluırmak Alihoca, Uluırmak Saka, Turgutreis ve Küçük Aymanas Mahalleleri’nde toplam 96.3 hektar riskli alan olarak ilan edildi. Ereğli’de ise Hamidiye, Hıdırlı ve Dalmaz Mahalleleri’nde 14.6 hektarlık bölüm riskli alan olarak ilan edildi. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında Konya genelinde yaklaşık 3 bin 500 bağımsız bölümün risk tespiti yapıldı Risk tespiti yapılan binalardan da yaklaşık 2 bin 500’ü yıkıldı. Riskli yapılarda hak sahiplerinden gelen 2 bin 52 adet başvuru için yaklaşık 13 milyon 740 bin TL kira yardımı yapıldı.

MALİK TARAFINDAN YIKILMAZSA DEVLET YIKIYOR

Risk tespiti maliklerden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı ile yapılabilir. Bu aşamada herhangi bir çoğunluk aranmıyor. Yapılan tespitler neticesinde riskli olduğu belirlenen yapılar, tespiti yapanlar tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildiriliyor. Riskli yapı olarak tapu kütüğüne kaydedilen taşınmazların maliklerine, 60 günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması isteniliyor. Riskli yapıların 60 günlük süre içinde maliklerince yıktırılıp yıktırılmadığı, müdürlük ekipleri tarafından kontrol ediliyor. Riskli yapı, malik tarafından yıktırılmamış ise yapının idarî makamlarca yıktırılıyor. Bu aşamada 30 günden az olmak üzere ek süre verilerek tebligat ediliyor. Bu süre sonunda da riskli yapıların maliklerince yıktırılmaması halinde, riskli yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri, yıktırma masrafı öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılıyor veya yaptırılıyor. (İlyas Şen)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.