Konya sanayisi ivme kazanıyor

Konya Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürü Uğur Özalır, “Konya’da 7 bin 100 işletmeye sanayi sicil belgesi verdik. Türkiye’de sanayi sicil belgesi veren 4. iliz” dedi.

Konya sanayisi ivme kazanıyor
Yayınlanma:

Konya Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürü Uğur Özalır, ile Konya sanayisinin geldiği noktayı yerli otomobili ve ileri teknoloji hakkında keyif bir röportaj gerçekleştirdik. İşte o röportajın detayları…

Uğur Özalır kimdir?

1965 yılında Antakya’da doğdu. 1987 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1992’ye kadar özel sektörde çalıştı. Aralık 1992’de memuriyet hayatına Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü İnşaat Bölümünde makine mühendisi olarak başladı ve 2002 yılına kadar devam etti. 2002 yılında Hatay Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’nde göreve başladı. 2004 yılında aynı müdürlükte İl Müdürlüğü görevini yaklaşık 6 yıl vekâleten yürüttü. Sonra yine aynı müdürlükte şube müdürü olarak görev yapmaktayken, Kasım 2012’de şimdiki görevi olan Konya Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne İl Müdür vekili olarak atandı. 16.05.2013 tarihinden itibaren Konya Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü olarak asaleten görev yapmakta olan Uğur Özalır, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü olarak faaliyet alanlarınızdan bahseder misiniz?

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının taşradaki temsilcisi olarak bize yüklenilen görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Bünyemizde sanayi sicil bölümümüz var. Burada sanayicilere sanayi sicil belgesi veriyoruz. Bu belgeyle çeşitli faaliyetlerde bulunabiliyorlar. Örnek vermek gerekirse bir ihaleye girecekleri zaman bu belgeyle girebiliyorlar. Bizim açımızdan da sanayideki verileri almış oluyoruz. Bu yıllık işletmecilik verileri, bir format şeklinde hazırlanıyor ve elimizde hazır bir veri bankası olmuş oluyor. Onun dışında ölçü ayar bölümümüz var. Bu ölçü ayar bölümümüzde; akaryakıt istasyonlarındaki akaryakıt tankından tutun, büyük çaptaki kantarlara, LPG sayaçlarından, elektrik, su sayaçlarına kadar işlemler yapılmaktadır. Aynı zamanda PGD dediğimiz çeşitli makine ve ekipmanlarla alakalı piyasa denetim ve gözetim çalışmaları da yapılır. Bunun dışında Bakanlığımızın son vizyonuyla ilgili Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü olarak, TÜBİTAK Bakanlığımıza bağlı bir kuruluş oldu. Böylelikle üniversite sanayi işbirliği konusunda Bakanlığımız çalışmalar yapmaya başladı. Hemen hemen her yıl bir ilde üniversite sanayi iş birliğini tanıtıcı, geliştirici çalışmalar yapılıyor ve konferanslar düzenleniyor. Böylelikle hem sanayicimiz hem de üniversite personelimiz bilgilendirilmiş oluyor. Burada Bakanlığımızın destekleri anlatılıyor. Ayrıca akaryakıt istasyonlarında ulusal marka ölçümleri yapılır. İthal edilen ürünleri Türkiye’de, kendi şehrimizde üretebilir miyiz bununla ilgili görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmeler neticesinde de eğer üniversite işbirliği ile firmalarımız kendini geliştirmek istiyorsa orada da bir aracı olarak görev yapma yetkimiz var.  Bakanlığımızın yüklediği tüm rutin işlemlerimizi yerine getirmeye devam ediyoruz.

Konya sanayisini nasıl değerlendirir siniz?

Konya’da 9 sanayi bölgesi ve 47 sanayi sitesi var. Organize sanayi bölgesi içerisinde en çok yoğun olduğu bölge Konya merkezdir. Konya sanayisi 1.2.3.4.OSB’nin birleşmesinde oluşuyor. En yakın zamanda da 5. OSB genişleme bölgesi olarak geliyor. Konya sanayinin öne çıktığı bir merkez durumundadır. Özellikle Konya’da öne çıkan sektörlerden söz edecek olursak bunlar; otomotiv, makine ekipmanları, değirmen fabrikaları, gıda ve ayakkabıcılık sektörü öne çıktığını görüyoruz. Konya sanayisini geliştiğini ve çok önemli bir yerde olduğunu söyleyebilirim.

Konya sanayisini çok iyi bir noktada olduğunu söylediniz. Peki, İleri teknoloji Konya’da üretiliyor mu? Bunun ekonomiye katkısı ne olur?

Konya ileri teknolojiyi yakalamaya çalışan bir şehir durumundadır. Türkiye olarak ele alacak olursak Türkiye’de yapacak çok şey var. Bu anlamda bakanlığımız özellikle AR-GE çalışmalarını çok öne çıkarıyor.  Dolayısıyla AR-GE çalışmaların üniversite- sanayi işbirliği çalışmalarının artırmak lazım. Ne kadar AR-GE çalışması yaparsak o kadar katma değer ürünler üretiriz. Böylelikle dünya piyasalarında daha çok rekabet eder, ihracat yaparak para kazanabiliriz. Burada en önemli noktalardan biride teknolojiyi yakalamaktır.

Konya’da sanayi sicil belgesini sahip olan kaç işletme bulunuyor?

Türkiye genelinde Sanayi sicil belgesi olan 4. büyük il olduğumuzu söyleyebilirim. Konya’da 7 bin 100 sanayi belgesini sahip işletme mevcut. Şu an 7 bin 100 tane sanayi sicil belgesine sahip olan işletmemiz mevcut. Ayrıca akaryakıt istasyonu olarak Türkiye’de İstanbul’dan sonra 566 akaryakıt istasyonuyla 2. olduğumuzu söyleyebilirim.

Konya’da AR-GE merkezi ikiye çıktı. AR-GE merkezlerinin kuruluşu nasıl oluyor? Bakanlık destek veriyor mu?

Öncelikli firma 30 mühendisin çalıştığı AR-GE araştırma merkezi kuruyor. Ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan destek almak için gerekli başvurusu değerlendirildikten sonra, eğer kabul görürse Bakanlık AR-GE merkezinin yaptığı çalışmalardan dolayı çeşitli indirimler sağlıyor. Bakanlığımız desteğiyle olduğu gibi KOSGEP aracılığıyla da küçük ve orta işletmelere çeşitli destekler veriliyor. İlk AR-GE merkezimiz Aydınlar Yedek Parçadan sonra 2. AR-GE merkezimiz de Zade Tahir Büyükhelvacıgil’in açtığı İbni Sina AR-GE Merkezi oldu. Şimdilik 25 firma kapasitesi var. Ayrıca İstanbul Sanayi Odası verilerine göre; ilk 500 firma arasında 10 firmamız,  ikinci 500 firma arasında ise 14 firmamız bulunuyor.

Yerli otomotivle ilgili görüşleriniz nelerdir?

Son zamanlarda Bakanlığımızın yerli otomotiv ile ilgili çalışmaları var. Bu çalışmalar son hız devam ediyor. Özellikle Bakanımız bu konuda çok hassa, bunun üzerine düşmektedir. Yerli otomotivini TÜBİTAK tarafından geliştirilen bu portatifleri (endürstriyel tasarım) medyada tanıtıldı. Edindiğimiz bilgilere göre de 2019 yılı itibariyle bunların üretimi geçilmesi düşünülüyor. Tabii Konya sanayisi buna talip olmalı, çünkü Konya’da yan sanayi mevcut böyle bir kültür ve üretim ağı var. Yan sanayinin yanı sıra otomotivi de komple üretilirse çok güzel olur.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü Fatih Projesi hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Bu projenin öğrencilere sağladığı faydalar nelerdir?

Çocuklar ve gençler teknolojiyi yakından mutlaka takip etmeli ve kullanmalıdır. Teknolojiyi kullanmadıkları zaman diğer ülkelerin çocuklarına göre geri kalmış sayılırlar. Teknolojiyi kendimiz üretmeye başlarsak o kadar gelişir ve kalkınırız. Konya’da artık çocuklara bilimi sevdirme açısından çok eğlenceli ve güzel bir merkezimiz var. Bilim merkezleri Avrupa ve Amerika ülkelerinde 50 yıl önce varken, bizim ülkemizde daha yeni yeni oluşuyor.

Melek Sarıtaş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.