Konya son 10 yılda ihracatını iki katına çıkardı

Türkiye'nin başta tahıl olmak üzere tarımsal üretiminde önde gelen illerinden Konya, gelişen sanayisi ile de son 10 yılda ihracatını iki katına çıkartarak ülke ekonomisine önemli oranda katkı sağladı

Konya son 10 yılda ihracatını iki katına çıkardı
Yayınlanma:

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Konya, gelişen sanayisi ile son 10 yılda ihracatını iki katına çıkartarak ülke ekonomisine önemli oranda katkı sağladı. 

Hububat üretimindeki rolüyle "tahıl ambarı" olarak bilinen Konya, tarıma dayalı sanayisi, inanç ve kültür turizminin yanı sıra ihracatıyla da adından söz ettiriyor.

Konya Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'nın 2016 yılında 66 ilden daha fazla ihracat yaptığını söyledi.

Kütükcü, Konya ekonomisinin 10 yıldır başarılı ve sağlıklı bir yatırım profili oluşturduğunu belirterek, "Konya tam da Türkiye'nin ihtiyacı olduğu gibi, sanayi üretimi ve yatırımlarıyla büyümektedir." diye konuştu.

Konya'nın büyümesinde ana aktörün yatırımlar olduğunu vurgulayan Kütükcü, yatırımdaki ivmenin şehrin üretimine, ihracatına ve istihdamına pozitif yansıdığını kaydetti.

- "Geçtiğimiz yıl 1 milyar 333 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi"

Konya'nın, 10 yıl önce Türkiye'nin toplam ihracatından yüzde 0,65 pay aldığını, bu rakamın 2016 yılında yüzde 1'in üzerine çıktığını ifade eden Kütükcü, şöyle devam etti:

"2007 yılında sadece 698 milyon dolar ihracat yapan şehrimiz, geçtiğimiz yıl tüm zorluklara rağmen 1 milyar 333 milyon 299 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu ihracatının yüzde 71’ini ise sanayi sektörü oluşturuyor. Böylece son 10 yılda ihracatımızı iki kata çıkarmış olduk. Yine ihracatçı firma sayımız da iki kat arttı. 2007 yılında sadece 842 firmamız ihracat yaparken, 2016 yılında ihracat yapan firma sayımız bin 734’e ulaştı. Tüm bunlar son 10 yılda Türkiye'nin toplam ihracatından aldığımız payı artırdı."

Tüm küresel ve bölgesel zorluklara rağmen Konya'nın dinamik girişimci yapısıyla üretim ve ihracat yarışından hiçbir zaman kopmadığını vurgulayan Kütükcü, şehrin yeni bir yatırım hamlesi gerçekleştirmekte olduğunu belirtti. 

- OSB'de 5. genişleme alanı hazırlanıyor

Kütükcü, kurulduğu günden bu yana dört genişleme hamlesi gerçekleştiren Konya Organize Sanayi Bölgesi'nin yeni genişleme alanı ile ilgili ise şöyle konuştu:

"1976 yılında kurulan Konya Organize Sanayi Bölgemizin 4. genişleme alanını 2013 yılının sonunda tahsise açmıştık. 4 milyon metrekareden oluşan bu alanda, sanayicilerimize tahsis ettiğimiz 104 parselin 69’unda üretim başladı. Diğer sanayicilerimiz de yatırımlarına devam ediyor. 4. genişleme alanımızda yatırımlar devam ederken, 5. genişleme alanımızda da kamulaştırma çalışmalarında sona geldik. Hedefimiz bu yılın ilk yarısında toplam 7 milyon metrekareden oluşan alanı tahsise açarak, sanayicilerimizin hizmetine sunmak. Halihazırda 552 fabrikanın üretim yaptığı Organize Sanayi Bölgemizin, 5’inci genişleme alanının da yatırımlara açılmasıyla şehrimizin büyümesinde yeni bir kaldıraç etkisi yapacağına inanıyorum. Bölgede yeni yatırımlar beraberinde yeni istihdam ve ihracatı da getirecek."

Kütükcü, 38 bin kişiye istihdam sağlayan Konya OSB'nin 23 milyon metrekare büyüklükle Türkiye’nin en büyük 3. organize sanayi bölgesi konumunda olduğuna dikkati çekti.

Yatırım teşvik belgeleriyle ilgili de bilgi veren Kütükcü, ilde yatırım teşvik belgesinin 10 yılda 14 kat arttığını, 2016 yılında 1 milyar 608 milyon 253 bin liralık yatırımın teşvik belgelerine bağlandığını aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.