“Konya Türkiye ekonomisini sırtlayan şehirlerden”

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “2015’te Konya en az ihracat kaybı yaşayan şehirlerin başında gelmektedir” dedi.

“Konya Türkiye ekonomisini sırtlayan şehirlerden”
Yayınlanma:

Konya Ticaret Odası Başkanı ve AK Parti MKYK Üyesi Selçuk Öztürk, 2015 yılında Konya’nın gerçekleştirdiği ticaret hacmini ve 2016’da Konya’nın ticaret hayatındaki yerini gazetemize değerlendirdi. 2015 yılının dünya ticareti açısında zor bir yıl olduğunu belirten Selçuk Öztürk, Türkiye’nin de bu olumsuz gelişmelerden payını aldığını söyledi. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinin ve bu arada yaşanan terör olaylarının da ekonomiyi olumsuz etkilediğini ifade eden Öztürk, “1 Kasım seçimlerine piyasaların olumlu tepki verdiğini görmekteyiz” dedi.

“KONYA’DA YÜZDE 16 ORANINDA İHRACAT ARTIŞI OLDU”

Dünya ticaretindeki olumsuz havanın Konya ekonomisini de etkilediğini dile getiren KTO Başkanı Öztürk, “Fakat 2015’te Konya en az ihracat kaybı yaşayan şehirlerin başında gelmektedir. Ekim ayı itibariyle en fazla ihracat yapan illeri incelediğimizde İzmir'in ihracatı yüzde 0,1 düşerken, Ankara'nın yüzde 0,8, İstanbul'un yüzde 5,5, Kocaeli'nin yüzde 6,7 ve Denizli'nin yüzde 8,9 geriledi. Bursa'nın yüzde 10,7, Sakarya'nın yüzde 7,1, Gaziantep'in yüzde 4,8, Manisa'nın ise yüzde 4,3 artış gösterdi. Bu dönemde Konya’nın yüzde 16 oranında ihracat artışını başarı olarak görmekteyiz” diye konuştu. Sadece ihracat değil ekonomiyle ilgili birçok parametre de Konya’nın Türkiye ekonomisini sırtlayan şehirlerin başında geldiği söyleyen Öztürk, “Konya Ticaret Odası olarak iki yıldır Konya Ekonomi Raporu yayınlayarak kamuoyu ile paylaşmaktayız. Şehrimizle ilgili ekonomik tüm verileri derlediğimiz raporumuz ile Konya ekonomisinin gelişimini izlemekteyiz. Raporumuzdan bazı rakamları paylaşmak istiyorum. 2009’da 975 olan Konya ihracatçı firma sayısı, 2014 yılsonu itibariyle yüzde 58 artış ile bin 543’e çıkmıştır. Aynı yıl 736 milyon dolar olan ihracat rakamı ise yaklaşık yüzde 106 artış ile 1.5 milyar dolara çıkmıştır” dedi. 

“HEDEFİMİZ 2023’TE YÜZDE 3”

Hedeflerinin 2023 yılında Konya’nın Türkiye ihracatındaki payını yüzde 3’e çıkarmak olduğunu anlatan KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “2014’te Konya’nın Türkiye ihracatındaki payı yüzde bir olarak gerçekleşmiştir. Konya bu oranla, Türkiye genelinde 14. sırada bulunmaktadır. 2015 sonunda ise ihracattan aldığımız payın 1,1’e çıkmasını öngörmekteyiz. Hedefimiz ise 2023’te bu oranı yüzde 3’e çıkarmaktır. 2014 İşgücü İstatistiklerine göre Türkiye’deki en az işsizlik Konya-Karaman bölgesindedir. Türkiye’nin yarısı oranında yüzde 5,6’lık işsizlikle diğer şehirlere göre istihdam açısından önde olan Konya, yeni yatırımlar için bu anlamda büyük güven vermektedir. Ulusal kamuoyuna yerleştirmeyi başardığımız ‘Merkez Şehir’ ve ‘2. Marmara’ algısı, lojistik potansiyel ve ulaşım yatırımları, sahip olduğu enerji kaynakları Konya’nın Türkiye ve dünya çapında öne çıkmasını sağlayan etkenlerdir” diye konuştu. 1 Kasım seçimlerinin piyasalara olumlu yansıdığı dile getiren Öztürk, “2016 yılında özel sektörümüzün moral ve motivasyonu ile birlikte ekonomi yönetimimiz kararlı tutumu ile daha olumlu bir yıl geçireceğimize inanıyoruz” dedi.

Adnan Yıldırım

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.