Yumurtaya planlı üretim geliyor! Tüketildiği kadar üretilecek

Yumurta fiyatları geçen yıla göre yüzde 5 artış gösterdi. Geçen yıl yumurtanın tanesi 1.85 TL'ye satılırken şu an 2 TL'ye satılıyor.

Yumurtaya planlı üretim geliyor! Tüketildiği kadar üretilecek
Yayınlanma:

Özel Haber: Yumurta fiyatları geçen yıla göre yüzde 5 artış gösterdi. Geçen yıl yumurtanın tanesi 1.85 TL'ye satılırken şu an 2 TL'ye satılıyor.

Planlı üretim yönetmeliğinin sektörlerin görüşüne açıldığını ifade eden Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, “Tarımsal Planlı Üretim projesiyle yumurta üreticisi maliyetini ön görebilecek ve tüketicinin uygun fiyata alması ve tüketmesi için ne kadar üretim gerekiyorsa o kadar üretim yapılacak” dedi

yumurta-2.jpgYumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı İbrahim Afyon, yumurta fiyatları hakkında bilgi verdi. YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, Tarımsal Planlı Üretim projesiyle yumurta üreticisi maliyetini ön görebilecek ve tüketicinin uygun fiyata alması ve tüketmesi için ne kadar üretim gerekiyorsa o kadar üretim yapılacağını söyledi.

yumurta-4.jpg

"ÜRETİCİ MALİYET ALTINA SATMAKTAN ŞİKAYETÇİ"

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, yumurta fiyatlarının bir yıl önceki fiyatlara kıyasla yüzde 5 arttığını söyledi. Başkan İbrahim Afyon, “Bir yıl önce üretici bazlı yumurta 1.85 TL'ye satılırken şu an 2 TL'ye satılıyor. Yumurta geçen ay indirim şampiyonuydu ve üreticiler zararına satış gerçekleştirdi. Bu durum plansız üretimden, hava şartlarından, dövizin ani değişiminden ve arz talep dengesinin fiyata etkisinden kaynaklanıyor. Şu an marketlerde yumurta 70-75 TL'ye ( 30’lu paket )satılıyor. Fakat farklı üretim modelli yumurtalar 90 TL ile 150 TL arasındaki fiyata alıcı buluyor. Üretici piyasadaki satıcıdan şikayetçi değil ama üretim maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı üreticinin ucuza satmasından şikayetçi. Dünyada bütün ürünlerin fiyatları artarken protein kaynağı olan yumurtanın fiyatının artmaması beklenemez. Haziran ayında yumurta enflasyonda düşme şampiyonu olurken kimse fiyatların neden düştüğünü sormadı" şeklinde konuştu.

yumurta-5.jpg

"PLANLI ÜRETİM YÖNETMELİĞİ SEKTÖR GÖRÜŞÜNE AÇILDI"

Devletin planlı üretimi amaçladığını söyleyen Başkan İbrahim Afyon, " Tarımsal üretim planlaması çalışmaları var. Tarım, hayvancılık ürünleri ve bütün mahsullerin ekim ve dikimiyle ilgili planlı üretim düşünülüyor. Şu anda planlı üretim yönetmeliği sektörlere açıldı. Tarımsal üreticiler bu yönetmeliğe görüş bildiriyor. Yani tüketici lehine planlı üretim oluşturuluyor. Bu projeye göre örneğin bir sene karpuz çok pahalı diğer sene çok ucuz olmayacak. Bir sene soğan patates bulunamazken diğer sene çöpe dökülmeyecek. Bu durum hayvansal ürünlerde ve tarımsal ürünlerde geçerli olacak. Planlı üretim hayata geçerse vatandaşımızın istikrarlı ve uygun fiyata malı tüketmesi için ne kadar üretim gerekiyorsa o kadar üretim yapılacak. Fazlası ihracat ve yan sanayiye yönlendirme ile üreticinin mağduriyeti giderilecek ve böylece ekonomi korunmuş olacak. Şu anda yumurta üretiminde yüzde 30 fazlalığımız var bunu ihracatla kapatıyoruz" diye aktardı.

"KONYA YUMURTACILIKTA TÜRKİYE'DE İLK 10'DA"

Konya'nın yumurtacılıktaki yerinden bahseden Afyon, "Yerli üretim fiyatlarında çok değişme yok fakat döviz bazlı gelen yağlı tohum bitki ve küspe gibi girdilerde artış söz konusu. Tavukçuluk ve yumurtacılıkta Konya Türkiye'de ilk 10 içinde. Yumurtacılıkta birinci olan il Afyon diyebiliriz. Afyon’u Manisa, İzmir, Konya, Kayseri takip ediyor. Türkiye olarak haftalık 150 tır ihracatımız olmakta, ihraç ettiğimiz ülkeler başlıca Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai, Gambia, Gine, Somali, Maldiv Adaları, Gürcistan, Yunanistan, Kuzey Kıbrıs başta olmak üzere 39 ülkeye aktif, toplamda 63 ülkeye ihracat yapma potansiyelimiz mevcuttur” dedi.

“YUMURTA GÜVENİLİR SATICIDAN ALINMALI”

Başkan Afyon, Bakanlığın sıkı denetimleri dahilinde uluslararası ortak sağlık sertifikalar uzlaşması gereği, ihraç olan yumurtalarda sıkı ve çeşitli analiz örnekleri alındığını söyledi. Başkan Afyon, “ İç piyasa arzında 7/24 denetlenen ve haberli habersiz alınan gıda örnekleri ile her işletme farkında olmadan da denetlemeye tabii olmaktadır. Tüketicimiz sağlam ambalajı içinde, etiket bilgilerine dikkat ederek alacağı yumurtaları, son tüketim tarihi dahilinde (bu tarih tavsiye edilen son tüketim tarihidir) güvenilir satıcılardan almalarını tavsiye ediyoruz. Vatandaşlarımız , yumurta ambalaj etiketinde ve yumurta kabuğu üzerindeki “üretim metodu, üretici ülke, üretilen il, üreten işletme, üretilen kümes numarası ile yumurtanın hangi tavuktan geldiğini “geriye dönük izlenme” imkanına sahiptir. Hiçbir yumurtanın değeri, bir başka yumurtadan aşağı değildir. Her yumurta sağlıklı protein kaynağıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.