Konya KTO Karatay Ünİversİtesİnİ 2023'de Türkİye’nİn İlk 10 ünİversİtesİ arasında göreceğİz #KonyaHaber

Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu ve KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Öztürk, 2023 hedefleri doğrultusunda üniversitelerinin Türkiye'nin ilk 10 üniversitesi arasında görüleceğini söyledi.

Konya KTO Karatay Ünİversİtesİnİ 2023'de Türkİye’nİn İlk 10 ünİversİtesİ arasında göreceğİz #KonyaHaber
Yayınlanma:

KTO Karatay Üniversitesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Selçuk Öztürk, 2017-2018 akademik yılında ise yaklaşık 8 bin 500 öğrenciye eğitim-öğretim hizmeti sunacaklarını, 75 farklı ilden öğrencileri bulunduğunu belirterek, "Bu çerçevede en büyük sermayemiz olan insana yatırım yaptığımız KTO Karatay Üniversitesi’ne, şehrimizin ve ülkemizin 2023, 2051, 2053 ve 2071 hedeflerine yakışır şekilde bir vizyon belirlemekteyiz” dedi. 

"102 yıl sonra yeniden ders verilmeye başlandı"
KTO Karatay Üniversitesi ismini, 1251-1914 yılları arasında 663 yıl kesintisiz eğitim veren ve Selçuklular’ın resmî yükseköğretim kurumu olan Karatay Medresesi’nden aldığını hatırlatan Başkan Öztürk, "Bu seçkin eserin adını yeniden diriltmek ve ölümsüz hizmetlerini sürdürmek amacıyla, bugünün ahileri tarafından 2009 yılında KTO Karatay Üniversitesi adıyla eğitim öğretim faaliyetlerine tekrar başlamıştır. 135 yıllık tarihiyle, Osmanlı’nın son döneminin ve Cumhuriyet yıllarının canlı tanığı olan Konya Ticaret Odası, sahip olduğu hafızayı KTO Karatay Üniversitesi ile 8 yüzyıl öncesine taşımıştır. Böylelikle Osmanlı Devleti’ni kuran atalarımızın eğitim gördüğü Karatay Medresesi’nde, tam 102 yıl sonra yeniden ders verilmeye başlanmıştır. Tarihi, nesiller öncesine dayanan ve Türkiye’nin köklü eğitim kurumlarından biri olan KTO Karatay Üniversitesi olarak bizler, asırlar önce eğitim hayatına başlayan Karatay Medresesi’nde yeniden ders vermenin, ilim öğretmenin gururunu yaşadık” dedi.

“Sadece 8 yıl geçmesine rağmen ciddi başarılar elde ettik”
Yeniden kuruluşunun üzerinden sadece 8 yıl geçmesine rağmen, üniversitenin ciddi başarılar elde ettiğini belirten Öztürk, “Hedeflerine emin adımlarla ilerleyen KTO Karatay Üniversitesi, şüphesiz ki birtakım stratejik hedefler ortaya koyarak orta ve uzun vadede bu hedeflere daha da yaklaşacaktır. Karatay temelleri ahilik kültürüne, yani kardeşliğe dayanan ve Karatay Medresesi’nin ruhunu yansıtmaya çalışan KTO Karatay Üniversitesi, gün geçtikçe büyümeye ve Konya’mıza değer katmaya devam ediyor. Üniversitemiz bugün; 6 Fakülte, 3 Enstitü, 2 Meslek Yüksekokulu, 1 Yüksekokulda yürütülen toplam 59 farklı programla, Konya’mızın ve ülkemizin beşerî sermayesine katkı sağlıyor. Bu sayının 39’unu lisans ve ön lisans programları oluşturuyorken, lisansüstü programların sayısı ise 20’dir. Özellikle geçen yıl yeni açılan 14 yeni bölümün, bu yıl da 4 yeni bölümle desteklenmesi, farklı disiplinlerde öğrenim görmek isteyen aday öğrencilerimiz açısından, alternatiflerin arttığı manasına gelmektedir” ifadelerini dile getirdi.
Öztürk, Türkiye’de ilk kez lisans alanında açtıkları “Enerji Yönetimi Bölümü” ile “İslam Ekonomisi ve Finans Bölümü”nün ilgi gördüğünü kaydetti. Hayata geçirdikleri "Güneş Enerjisi Santrali Projesi" ile yaklaşık 3 haftadır kendi elektriklerini ürettiklerini açıklayan Öztürk, yıllık elektrik tüketiminin yüzde 25’ini toplam 200 kW’lık olan santralden sağlayacaklarını bildirdi. 

"İlk 10 üniversite arasında olacağız"
2016-2017 yılında KTO Karatay Üniversitesi'nin vakıf üniversiteleri sıralamasında 9 sıra birden yükselerek 24, üniversiteler Türkiye geneli sıralamasında 23 sıra birden yükselerek 105, dünya sıralamasında ise 6 bin 534 sıra birden yükselerek 4 bin 533. sırada yer aldığını aktaran Öztürk, "Bu minvalde,ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda, üniversitemizi Türkiye’nin ilk 10 üniversitesi arasında göreceğimize dair inancımızı dile getirmek istiyorum. Ayrıca Karatay Medresesi’nin 800. yılı olan 2051 yılında, üniversitemizi dünyanın sayılı üniversiteleri arasında göreceğimize de yürekten inanıyorum. Üniversite olarak temel vizyonumuz; teknolojiyi bilinçli kullanan ve yeni teknolojiler üretebilen, tarihî misyonunu ve fiziksel büyümesini tamamlamış, böylelikle her fakülteye bir binanın tahsisini de gerçekleştirmiş, 12 bin öğrenci bandında eğitim veren,Ar-Ge faaliyetlerinde öncü ve öğrencilerin teknoloji üretebileceği en az 1 Ar-Ge merkezine sahip,1251 yılında olduğu gibi 2051 yılında da insan odaklı bir yönetim modeli ve anlayışını benimseyen bir üniversite olmaktır. Yeniden kuruluşundan sonra 8. akademik yılına hazırlanan üniversitemizin, 800 yıl önce olduğu gibi gelecekte de ülkemizin ve dünyanın en önemli eğitim merkezlerinden biri olacağına inancımız tamdır. Bu inançla her bir sene çıtayı ve hedefleri yükselterek daha çok çalışacağız" diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.