Küçük sanayi siteleri taşınıyor

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk Konya'da gelecekte gerçekleşecek ekonomik reformlar hakkında müjde verdi

Küçük sanayi siteleri taşınıyor
Yayınlanma:

Üretim Reform Paketi’ni hayata geçirilmesi noktasında sona yaklaştığını söyleyen Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Anayasa Referandumu sonrasında yönünü ekonomide yapısal reformlara çeviren hükümet, sanayi üretiminde köklü değişiklikler getirecek” dedi

77 maddelik paketle, sanayi üretiminin önündeki engeller kaldırılarak üreticinin desteklenmesi, sanayinin gelişmesi ve ihtiyaç duyulan nitelikli elemanın yetişmesi için uygun zemin hazırlanıyor. Üretim Reform Paketi, mevcut yatırımları güçlendirmenin yanı sıra, sanayiden uzaklaşan sermayeyi de yeniden üretime motive edecek.

KONYA PİLOT İLLER ARASINDA

Konya’nın da pilot iller arasında yer alması önemli olduğunun altını çizen Öztürk, “Nitekim Konya’da uzun zamandır kent içerisinde kalan sanayi sitelerinin kent dışına, daha büyük işyerlerine taşınması planlanıyor ve bununla ilgili de çeşitli projeler yürütülüyor. Bu süreçte Bakanlığımızın maddi desteğinin yanı sıra manevi olarak da destek olacağını ve yapıcı bir yaklaşımla taşınma sürecini koordine edeceğine inanıyoruz” dedi.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE KÖKLÜ REFORM GELİYOR

Üretim Reform Paketi, başta Organize Sanayi Bölgeleri(OSB) Kanunu olmak üzere çok sayıda kanun ve KHK’da değişiklikler içerdiğini belirten Öztürk, “En kapsamlı değişiklik, OSB Kanunu’nda olacak. Üretim paketinde OSB uygulamalarını yaygınlaştırılması ve OSB’lerin altyapı ve lojistik ağının geliştirilerek üretime hazır sanayi parselleri oluşturmasına ilişkin önemli değişiklikler getiriliyor. Bu paket ile Islah OSB uygulaması tekrar hayata geçirilecek ve düzensiz ve plansız yapılmış sanayi bölgeleri planlı hale getirilecektir. Diğer yandan, bu paket ile Islah OSB uygulaması tekrar hayata geçirilecek ve düzensiz ve plansız yapılmış sanayi bölgeleri planlı hale getirilecektir” diye konuştu.

SANAYİCİNİN ÜZERİNDE MALİ YÜKLER AZALACAK

Yeni teşvikler getiren reform paketiyle, sanayicilerin omzundaki mali yük azaltılacağına dikkat çeken Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Sanayi Sicil Belgesine sahip sanayi işletmelerinden Elektrik tüketimlerinden yüzde 2’lik TRT payı alınmayacak. Emlak vergisi ve satışlarda damga vergisi ile harçları kaldırılacak. Sanayi işletmelerinin hafta sonu çalışma ruhsatı alma zorunluluğu kaldırılacak. Bu düzenlemeyle, 233 milyon TL’nin sanayicinin cebinde kalacak” diye konuştu.

ŞEHİR MERKEZİNDEKİ SANAYİ SİTELERİ TAŞINIYOR

Üretim Reform Paketi ile şehir merkezlerinde kalan, hizmet için yeterli olmayan ve kent estetiğini bozan sanayi sitelerinin şehir merkezi dışına taşınması  için de harekete geçiliyor. Bu kapsamda belediyeler, il özel idareleri, bakanlık ve mülk sahipleriyle anlaşılarak hukuki zeminde şehir merkezlerinde kalan sanayi sitelerinin şehir dışına taşınması sağlanacağını belirten Öztürk, “Türkiye’de 135 sanayi sitesinde bulunan 63 bin 649 adet işyerinin taşınması planlanıyor. Bu taşınmanın toplam maliyeti 19 milyar 718 milyon TL. Sanayi sitelerinin taşınma masrafları kredi ile desteklenecek. Bu kapsamda ortalama büyüklükleri 100metrekare olan işyerlerinin 300metrekare işyerlerine taşınması söz konusu. Bu dönüşümle sanayi siteleri daha tertemiz ve modern bir yapıya kavuşacak” ifadelerinde bulundu. 2017 yılında taşınma işlemlerine ilk etapta 8 sanayi sitesi ile başlanacağını söyleyen Öztürk, “Bu çerçevede Isparta, Malatya, Düzce, Rize, Konya, Uşak, Elazığ ve Samsun'da bulunan 8 sanayi sitesi taşınacak. Taşınma maliyetlerinin yaklaşık 3 milyar TL olması bekleniyor” şeklinde konuştu. (Berati Ertan)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.