'Kudüs Şairi' Pakdil İstanbul'da

34. TÜYAP Kitap Fuarı'nda kitaplarını imzalayacak olan "Kudüs Şairi" Pakdil, günümüz edebiyatında dikkatini çeken dergi ve yazar olmadığını söyledi

'Kudüs Şairi' Pakdil İstanbul'da
Yayınlanma:

İSTANBUL (AA) - "Kudüs Şairi" olarak tanınan Nuri Pakdil, 34. TÜYAP Kitap Fuarı'nda kitaplarını imzalayacak. Fuar için dün İstanbul'a gelen Pakdil, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 

Fuar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce yazar ya da okuyucu için anlamı nedir?

Ben yıllarca fuarlara katılmadım, okurla buluşmak istemedim. Çünkü Edebiyat Dergisi’nin okuyucuları henüz oluşmamıştı. Edebiyat'tan çıkan yayınları okundukça okuyucular oluşacaktı, ben onlara güveniyordum. Bunun oluşmasını bekledim. Tam olarak bu sonucu aldım diyemem ama almaya yakın bir durumdayım hamdolsun. Bana göre fuarlar çok yararlı oluşumlar. Özellikle okuyucular hem yazarlarla, hem de yeni kitaplarla buluşmaktalar. Ben de bu nedenle elimden geldiği kadar fuarlara katılmaya çalışıyorum.

-Günümüz edebiyatını, dergilerini, yazarlarını takip ediyor musunuz? Dikkatinizi çeken isimler var mı?

Maalesef dikkatimi çeken bir yazar veya dergi yok. Hala bizim dönemin yazarlığını aşan yazarlar göremiyorum. Aşamadılar, çünkü bir ideolojiye bağlanmadılar. Sanat edebiyat dedikoduları yapıyorlar, sanat, edebiyat icra etmiyorlar. Yetişmiş insanlar değiller, kültürsüzler. Okumadan yazmak istiyorlar. Bugünkü edebiyatçılar birbirlerinin aleyhinde konuşuyorlar sürekli. Birbirlerinin kitaplarını hiç okumuyorlar. Biz arkadaşlarımızla, rahmetli Cahit'in (Zarifoğlu), Akif(in (İnan), Alaaddin’in (Özdenören), Rasim’in (Özdenören) kitapları Edebiyat'tan çıkmıştır. Biz birbirimizin kitaplarını satır satır okur, konular hakkında tartışmalar yapar, çok dikkatli ve titiz bir şekilde incelerdik. Bugünkü edebiyatçıların birbirinden habersiz olduğunu düşünüyorum. Kimse ötekini okumuyor, fikirleri yok. Fakat bugünkü edebiyat ortamının bu kültür birikiminin azlığına rağmen yine de umutsuz değilim. Ben hiç umutsuz bir insan olmadım.

-Bütün eserleriniz son birkaç yıldır yeniden basıldı. Önümüzdeki günlerde yeni kitaplar var mı?

Bu ay 'Sınır tanımayan devrim ateşi: Mektuplarım' basıldı. Bu kitap, geçen yıl üç cilt olarak yayımlanmış 'Mektuplar'dan hazırlanmış özel bir seçki. İçinden ideolojik içeriği ele alan mektupları özellikle seçtik. Gençlerin okumasını gerekli gördüğümüz için tek cilt halinde yayımladık. İlk kez fuarda okuyucuyla buluşuyor. Salı gününe kadar, öğleden sonraları okurlara imzalayacağım. Şu an yeni bir kitap daha hazırlıyoruz. Son beş altı yılda benimle yapılan röportajlar olacak kitapta. Ama hangi gazetede, kiminle olduğuna yönelik değil, konulara göre. Kudüs konusunda ne demişim, Mekke, Medine, bütün hepsi başlıklar altında toplanacak. Temel sorulara verdiğim cevaplar gruplanacak, bütün olarak okunduğunda mesela Necip Fazıl için ne demişim, hepsi bir arada olacak. Yakında çıkacak bu kitap da. 

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.