Akşehir’e özgü Peynir Baklavası nasıl yapılır? Ustasından Akşehir Peynir Baklavası tarifi

Akşehir'in coğrafi işaretli ürünleri arasında Peynir Baklavası yer alıyor. Peki, Akşehir'e özgü Peynir Baklavası nasıl yapılır? Ustasından, Akşehir Peynir Baklavası tarifi...

Akşehir’e özgü Peynir Baklavası nasıl yapılır? Ustasından Akşehir Peynir Baklavası tarifi
Yayınlanma:

Anadolu’nun kadim başkenti Konya’da on bin yıl önce Çatalhöyük’le başlayan yemek pişirme geleneği, binlerce yıl aralıksız devam etmiş ve topraklarımızda yaşayan her bir medeniyet, yemek kültürümüzü daha da yükseğe taşımıştır.

Konya’nın Akşehir ilçesinde yaşayan hamur işi ustası Arife Baygın, Akşehir mutfağına dair bilgiler paylaştı.

aksehir-peynir-baklavasi-1.jpg

Baygın, şunları söyledi:

“Akşehir’e özgü yemeklerimize baktığımız zaman; herse, her evde yapılan zülbiye ve her evde yenen domates yemeği vardır. Bükme, sarma, yoğurt çorbası, kebabımız da meşhur. Olmazsa olmazımız, peynir baklavamız. Peynir baklavası eskiden her evde geleneksel olarak yapılırmış. Bayramlarda, düğünlerde gelen misafirlere ikram edilirmiş.

Örf ve adetlerimizi sürdürmek için biz yine bu yemekleri yapmaya devam ediyoruz. Bükmemizi, çorbamızı, sarmamızı yapıp bayram sabahı kahvehanelere, köy odalarına götürüp yaşlılara ikram ediyoruz. Hem toplu bir şekilde yemek yeniliyor hem de bayramlaşılıyor. Sofrada biri olmadığı zaman kesinlikle yemek yemeyiz. Babaannem bunu çok yapardı; tahta kaşıkla yenirdi. Yemeklere gidilirken herkes kaşığını cebinde götürürdü. Büyüklerimiz, biz yemek yaparken kaşık kullanmadığımızda ‘siz artık yeni nesilsiniz, kullanır atarsınız’ diyor.

Eskiden düğünlerde olmazsa olmazımız patlıcan yemeği olurdu. Eskiden et çok kullanılmadığı, bahçelerde patlıcan üretildiği için patlıcan yemeği pişerdi. Bulgur pilavımız olurdu, şimdi artık pirinç pilavı oluyor. Sofralar yer sofrası şeklinde olurdu. Artık masalar kuruluyor.”

aksehir-peynir-baklavasi.jpg

Akşehir’in meşhur peynir baklavasının yapımı hakkında bilgiler paylaşan Baygın şu ifadelere yer verdi:

“Hamurumuzu buğday unundan yoğuruyoruz. Bir tepsiye bir kilo un, sıvıyağ, tuz koyuyoruz. Zaten biz çok büyük malzeme kullanmıyoruz. Hamurumuzu yoğurduktan sonra biraz dinlenmeye bırakıyoruz ki özellikle bir gün öncesinden yoğurup ikinci gün yaptığımız zaman hamur açılırken daha iyi kıvam alıyor.

Hamurumuzu açıyoruz. Açık havada yapmamaya gayret gösteriyoruz ki hamur kuruduğu zaman güzel şekil almaz. Özellikle arasına koyduğumuz yağlı, suyu alınmış köy peynirimiz var. Hamurumuzu açtıktan sonra, 10 bezeden oluşuyor. 5 tanesi alta, 5 tanesi üste konuyor.

5 tanesini açtığımız zaman arasına peynirimizi koyuyoruz, sonrasında üstüne 5 tane daha hamur açıyoruz. Börek şeklinde dilimlere bölüyoruz. Peynirli baklava olduğu için tabii ki normal bir baklava tarzında değil. Sonrasında yine köyden getirdiğimiz tereyağımızı üzerinde gezdiriyoruz. Biraz beklettikten sonra üzerine 2 kepçe daha yağ koyuyoruz ve fırına koyuyoruz.

Fırınladıktan sonra şerbetin de baklavanın da sıcak olması gerekiyor. Şerbetine bir kilo şeker koyduysak 2 kilo da su koyuyoruz. Bir dilim yenilecekse bir dilim şerbetliyoruz. Çünkü beklediği zaman arasındaki peynir donmuş oluyor. O zaman servis edemiyoruz. Şerbet döküldükten sonra sıcak olarak servis yapıyoruz.”

Akşehir Peynir Baklavası için malzemeler: Un, tuz, tereyağı, yağlı tuzsuz peynir, nişasta, yumurta, şeker, su.

Kaynak: Konya Büyükşehir Belediyesi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum