Antik dönemin şahidi: Yazılıkaya

Saklı bir hazine olan Yazılıkaya köyü, antik Frig yapılarına ev sahipliği yapıyor.

Antik dönemin şahidi: Yazılıkaya
Yayınlanma:

Eskişehir merkezinden 73 kilometre uzaklıkta ki Han ilçesinde yer alan, Frig Kralı Midas’ın ve Frig halkının bir zamanlar yaşadığı Yazılıkaya köyü antik Frig yapılarına ev sahipliği yapıyor.

Midas anıtı olarak da bilinen Yazılıkaya, Frig anıtlarının en görkemlisi olup uzunluğu 650, genişliği 320 metredir. Tüf kayalardan oluşan Yazılıkaya, üstündeki işlemesi ve yazısı ile kutsal bir motif olduğunu oldukça belli ediyor. Yazılı anıtın görkemi ise gelen yerli ve yabancı turistleri adeta büyülüyor.

TANRIÇA MATAR KUBİ-LEYA İÇİN YAPILMIŞ

Arkeolojik kazılara bakıldığında ilk yerleşim alanlarının M.Ö 3 bin yıl olduğunu gösteren her yanında dini motifler barındıran Yazılıkaya, bilindiğinin aksine kral Midas için değil, ana tanrıça olan Matar Kubileya için yapıldı.

Bir açık hava tapınağı olan Yazılıkaya’nın üstündeki Frigce kabartma yazıların hala ne anlama geldiği çözülebilmiş değil.

Sadece Sol pervaz üzerinde “Midai” sözünün okunabilmesinden dolayı “Midas Anıtı” olarak anılmaya başlandığından söz ediliyor. Civarı keşfetmek serbest olmasına karşın uzmanlar özellikle sivri kayalıkların üstünde dikkatli olunması gerektiğini ifade ediyor.

UZAKDOĞULULARIN İLGİSİ YOĞUN

Türkiye özellikle yaz aylarında İç Anadolu bölgesi Uzakdoğulu yabancı turistleri barındırıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile özel sektör yatırımlarıyla çehresi değişen 3 bin yıllık Frigya, antik mimarı yapılarıyla özellikle Uzakdoğulu turistler tarafından çok ilgi görüyor. Yazılıkaya Anıtı’na olan ilgi çok daha eski yıllara uzanıyor. İlk olarak 1800 yılında İngiliz kâşif ve Albay olan William Martin Leakey’nin keşfetmesi, daha sonra Albert Gabriel, Emilie Haspels gibi arkeologların çalışmaları anıtı dünya çapında tanınır hale getirdi. Günümüzde Yazılıkaya anıtını ortalama 10 bin turist ziyaret ediyor.

BİTMEMİŞ ANIT VE YAĞMALANMIŞ MEZARLAR

Kayalardan oluşan vadide tamamlanmamış bir Yazılıkaya daha olduğunu söyleyen Arkeologlar, boyutundaki orantısızlık nedeni ile bitirilmeden bırakıldığı için ‘’Küçük Yazılıkaya’’ olarak adlandırılıyor. Anıt mezarların bulunduğu bu yer, Frig mimarisini en ince detayına kadar gösteriyor. Uzmanlar mezar soyguncuları tarafından yağmalanıp, parçalanarak tahrip edilen Anıt mezarların korunması için demir parmaklıların yetersiz kaldığını söylüyor. Bu Tarihi yapıları gelecek nesillerimize saklayabilmemiz için en kısa sürede gerekli tedbirlerin alınması, bu tarihi eserlerin korunmaya alınması gerekildiği ifade ediliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.