Bir yaşam tarzı olarak: Piyano

Konya Haber: Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Konservatuvarı Dr. Öğretim Üyesi Hilmi Yazıcı, opera, şan, müzik derslerinde en önemli enstrümanlardan biri olan piyano hakkında bilgi verdi.

Bir yaşam tarzı olarak: Piyano
Yayınlanma:

Konya Haber: Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Konservatuvarı Dr. Öğretim Üyesi Hilmi Yazıcı, opera, şan, müzik derslerinde en önemli enstrümanlardan biri olan piyano hakkında bilgi verdi.

Öğretim Üyesi Hilmi Yazıcı, Türkiye’de piyano kullanımının konservatuar öğrencileri için büyük önem taşıdığını ama piyanonun taşınamama durumundan dolayı öğrencilerin üniversitede var olan piyano ile idare etmeleri gerektiğini söyledi.

hilmi-yazici.gif

Türkiye’de piyano kullanımının daha elit kesime hitap ettiğini belirten Hilmi Yazıcı, “Ülkemizde piyano kullanmak bence kabiliyet gerektiren bir durum. Konservatuar öğrencilerin yetenek sınavı sonucu bölüme alınması öğrencinin var olan bölüm hakkında kendini geliştirdiğini gösterir. Piyano bölümü alımında öğrencinin kendi evinde bir piyanoya sahip olması önemlidir, çünkü işlediğimiz dersler kapsamında öğrencinin piyano kabiliyetini kaybetmemesi için hep tekrara ihtiyacı var. Öğrencilerin piyano alanında kendini geliştirmesi onların sanata ne kadar önem verdiğini gösterir. Piyano hem bir sanat hem de bir duygu işidir” şeklinde konuştu.

“SANAT ASKER DİSİPLİNİDİR”

Piyano çalmanın bir disiplin gerektirdiğini söyleyen Yazıcı, “Konservatuvarda piyano bölümü disiplin gerektirir, her çalışma için ayrı bir titizlik şarttır. Konservatuarda gelmediğiniz her bir ders öğrencinin aleyhinedir. Düzenli olarak derse katılmak kişide özgüven ve yaratıcılık sağlayacaktır. Öğrencilerimiz olan sistem içerisinde bazen ben bu bölüme neden geldim deyip, şartların zorluğundan dolayı bölümü bırakabiliyor. Yani anlayacağınız buradaki disiplin asker disiplini kadar önemli” ifadelerini kullandı. Yazıcı, piyano okumanın zorlukları kadar olumlu yönlerinin bulunduğunu, piyanonun öğrencilerinin bilinçlerinde, hayal dünyasında yeniliklerin oluştuğunu ve öğrencilerin bunu hayatın her yerinde uyguladığının altını çizdi.

“PİYANO KLASİK VE CAZ MÜZİKTE ÖNEMLİDİR”

Piyanonun kullanım alanlarına değinen Yazıcı, “Dünya’da piyano kullanımı yaygın olarak klasik ve caz müzikte görülür. Konservatuarlarda verilen dersler anlamında piyanoyu solo performanslar, eşlik, prova gibi durumlarda kullanmak öğrencinin en temel amacı, piyano eşliğinde var olan diğer enstrümanlar ise dışarıda bırakılmamalıdır. Bir gösteri kapsamında piyano kullanımı, izleyicinin odak noktası olarak ele alınıp izleyiciler üzerinde önemli etki yaratılabilir” sözlerini kullandı. Yazıcı, piyanonun taşınabilir bir enstrüman olmaması ve genelde pahalı olmasına rağmen çok yönlülüğü ve aynı anda birçok yerde bulunma özelliği taşımasından dolayı dünyada en yaygın kullanılan enstrüman olduğunu vurguladı.

HABER: TUNA KOÇAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.