Eskişehir denilince akla gelen: Cam sanatları

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi ve Anadolu Üniversitesi Cam bölümü sayesinde cam sanatları Eskişehir’de popüler hale geldi.

Eskişehir denilince akla gelen: Cam sanatları
Yayınlanma:

Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen’in Belediye Başkanlığı döneminde Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nin açılması, belediyenin verdiği kurslar ve üniversitenin açtığı cam bölümü ile Eskişehir ve cam sanatları özdeşleşir hale geldi. Pek çok girişimcinin bu işe atılmasının ardından bu kadar popüler hale geldiğini belirten Cam sanatçısı İrfan Bayındır, hobi olarak başladığına değindi. Eskişehir Odun Pazarı’nın bu işin merkezi haline geldiği üzerinde duran Bayındır ‘’ Son zamanlarda dışarıdan gelenlerin yoğun ilgisi var, özellikle yabancı turistlerin. Hem Odun pazarı Evleri’ni geziyorlar hem de dükkan dükkan dolaşıyorlar. Yerel halk ancak misafir gelirse buraya geliyor, öbür türlü pek uğramazlar.’’ söyleminde bulundu.

“TAKI VE FÜZYON ÇALIŞMALARI RAĞBET GÖRÜYOR”

Gelen ziyaretçilerin çoğunun camdan yapılan bileklik, küpe, kolye gibi takılara ilgi duyduğunu aktaran cam sanatçısı, kendisinin son zamanlarda ‘’Füzyon’’ denilen atık şişelerden yapılan çalışmalara yoğunlaştığını vurguladı. İrfan Bayındır, ‘’ Atık cam şişeleri 800-850 derecede eriterek füzyon çalışmaları yapıyorum. Onlardan saat ve duvar süslemesi yapıyorum. Bazen içimden gelirse masa konseptleri içinde cam bardakları şekillendiriyorum.’’ ifadesine yer verdi.

“İTALYA VE ÇEKYA’ DAN GELİYOR”

Renk vermesi için ana malzeme olarak kullanılan cam çubuklarının yurtdışından geldiğinin altını çizen İrfan Bayındır, ‘’Piyasada ‘Murano’ cam diye bilinir. Markası Effetre, dünyada bunu İtalyanlar birde Çekler üretiyor. Yaklaşık bin ila bin 200 derecede eriterek üretim yapıyoruz.’’ dedi. Türkiye’de bununla alakalı herhangi bir üretim olmadığını vurgulayan Bayındır, ‘’Bunlar bize Euro bazlı satılıyor. Euro yükseldikçe bizim satış fiyatımızı da etkiliyor.’’ diye kaydetti.

“SÜREKLİ AYNI ŞEYİ YAPMAKTAN HOŞLANMAM”

Genelde camdan farklı şeyler yapmayı sevdiğini ifade eden cam sanatçısı Bayındır, sürekli aynı çalışmaları tekrarlamadığını bildirdi. Bayındır ‘’ Sürekli aynı şeyi yapmaktan hoşlanmam. Aynı üründen 15-20 tane sipariş verenler olur ama kabul etmem. Aynı üründen sürekli yapmak hiç hoşuma gitmez.’’ ifadelerini kullandı. Son olarak cam sanatları gibi sanatsal ürünlerin belki biraz değişim ile beraber var olmaya devam edeceğini ve gelecek kuşaklara aktarılacağını sözlerine ekledi.

HABER: NURSEDA İNAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.