İsmini Mısır'ın şehrinden alıyor! İşte Konya'daki yapının hikayesi

Meram ilçesine bağlı Mamuriye Mahallesi’nde bulunan Tantavi Ambarı’nın hikayesi ne? Tantavi Ambarı kim tarafından yaptırıldı? Tantavi Ambarı'nın hikayesi haberde...

İsmini Mısır'ın şehrinden alıyor! İşte Konya'daki yapının hikayesi
Yayınlanma:

Meram ilçesine bağlı Mamuriye Mahallesi’nde bulunan Tantavi Ambarı’nın hikayesi ne? Tantavi Ambarı kim tarafından yaptırıldı? İşte Tantavi Ambarı hakkında bilgiler…

Mısır’ın Tanta şehrinde eğitim alan Nazilli Müftüsünün oğlu Hafız Ragıp Efendi (1875-1920) tarafından inşa edilen Tantavi Ambarı, günümüzde ‘Kültür ve Sanat Merkezi’ olarak kullanılıyor.

İzmir’de bir yazıhanesi bulunan Tantavi Hafız Ragıp Efendi, bu ambarı Konya’da yaşayan kayınpederi ile birlikte işletmiştir. 1903-1906 yılları arasında Sultan II. Abdülhamit tarafından Konya’ya sürgüne gönderilen, Balıkesir mebusu ve Ayan ikinci reisi olan Abdülaziz Mecdi Bey’in (Tolon) damadı Tantavi Ragıp Efendi, Konya’da bulunduğu süre zarfında Kapı Camii’nde hafızlık yaparak, öğrenci de yetiştirmiştir. Tantavi Ambarı’nın mimar ve ustaları hakkında ise herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bina; mimari anlamda Avrupai tasarım özellikleri taşıyor.

tantavi-2222222.jpg

Uzun yıllar atıl bir vaziyette kalan yapı 1990 yılında Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından tescillendi. 1990 yılından sonra ise, harap bir vaziyette olan yapının iç bölme duvarları kaldırılarak tek mekan şekline dönüştürüldü ve çatı makası çelikle örüldü. Yapının onarımı ve yeni bir fonksiyon kazandırılması için Koruma Kurulu’na çeşitli teklifler götürüldü. Kültür Müdürlüğü, Kültür Merkezi; Meram Belediyesi, Kütüphane; mahalle muhtarlığı da kurula başvurularda bulundu. Kurulun aldığı kararla Tantavi Ambarı’nın kültür merkezi olmasına karar vermişti. Kararın ardından yine uzun yıllar Tantavi Ambarı atıl vaziyette kaldı.

2018 yılında Meram Belediyesi, Tantavi Ambarı’nda restorasyon çalışması yaparak 2019 yılında müzayede, konferans, sergi ve benzeri işlevleri olan bir kültür merkezi haline getirdi.

RESTORASYONDAN ÖNCEKİ HALİ

tantavi-eski-hali.jpg

Yapıda fonksiyon değişikliği yapılması neticesinde yeni mekan ihtiyaçları ortaya çıktı. Çok amaçlı salonun ihtiyaçları doğrultusunda yapıya bir bodrum katı eklendi. Bodrum katta; ıslak zeminler, sanatçı odaları, idari birimler gibi bölümler eklendi. Ayrıca asma kat da kitap kafe olarak hizmete sunuldu.

SON HALİ

tantavi-333333.jpg

Kaynak: Konya Büyükşehir Belediyesi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.