Konya Müzekart ile gezilebilecek müzeler

Yakında üniversiteler açılıyor ve binlerce öğrenci Konya’ya ilk defa gelecek. Konya’yı daha iyi tanıyabilmeleri ve öğrencilere rehber olması için Müzekart ile gezilebilecek müzelerin listesini hazırladık. İşte o müzelerden bazıları…

Konya Müzekart ile gezilebilecek müzeler
Yayınlanma:

Yakında üniversiteler açılıyor ve binlerce öğrenci Konya’ya ilk defa gelecek. Konya’yı daha iyi tanıyabilmeleri için öğrencilere rehber olması için Müzekart ile gezilebilecek müzelerin listesini hazırladık. İşte o müzelerden bazıları…

1. Mevlana Müzesi

Mevlânâ Müzesi, Konya'da bulunan, eskiden Mevlâna'nın dergâhı olan yapı kompleksinde 1926 yılından beri faaliyet gösteren müzedir. "Mevlana Türbesi" olarak da anılır. Mevlana'nın türbesi dört kalın sütun (fil ayağı) üzerine yapılmıştır. Farklı tarihlerde çeşitli eklemeler yapılmasıyla yapı genişlemiştir. Osmanlı sultanlarının bir kısmının Mevlevi tarikatından olması Türbe'ye özel bir önem verilmesini ve iyi korunmasını sağlamıştır. Müze alanı bahçesi ile birlikte 6.500 m² iken, yeri istimlak edilerek Gül Bahçesi olarak düzenlenen bölümlerle birlikte 18.000 m²ye ulaşmıştır. Müzenin bahçesinde yer alan I. Selim tarafından yaptırılan şadırvanın göbeğinin Germiyanoğulları Beyliği tarafından hediye edildiği söylenir.

mevlana-muzesi.jpg

2. Konya Bilim Merkezi

TÜBİTAK destekli Türkiye'nin ilk bilim merkezi olan Konya Bilim Merkezi'nin ön açılışı Nisan 2014'te olmuştur. Tesisin 235 adet sergi ünitesi vardır. Konya'nın Selçuklu ilçesinde bulunan bilim merkezi, ulaşım açısından da kolay bir noktada yer alır.

konya-bilim-merkezi.jpg

3. İnce Minare Müzesi

Selçuklu mimarîsinin tipik örneklerinden olan Medrese, “Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi” olarak ziyarete açılmıştır. Selçuklu Sultanı II.İzzeddin Keykâvus zamanında Vezir Sâhib Atâ Fahreddin Ali tarafından 1258-1279 tarihlerinde yaptırılmıştır. Mimarı, Keluk b. Abdullah’tır. 1956 yılında müze olarak açılmış olup, halen Beylik, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine âit taş ve ahşap eserler sergilenmektedir.

ince-minareli-muze.jpg​​​​​​​

4. Konya Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji Müzesi ilk defa 1901 yılında Karma Ortaokulu'nun güneybatı köşesindeki yapıda açılmıştır. 1927 yılında eserler sergilenmek üzere buradan Mevlânâ Müzesi'ne, 1953 yılında da İplikçi Camii'ne taşınmıştır. 1962 yılında ise bugünkü müze kurularak hizmete sunulmuştur. Müzemiz Neolitik Çağdan başlamak üzere, Eski Tunç, Orta Tunç (Asur Ticaret Kolonileri), Demir (Frig, Urartu) Klasik, Hellenistik, Roma ve Bizans Devrine ait eserler sergilenmektedir.

konya-arkeoloji-muzesi.jpg

5. Karatay Medresesi Müzesi

Çini Eserler Müzesi olarak kullanılan Karatay Medresesi, Selçuklu Sultanı II.İzzeddin Keykâvus zamanında Emir Celâleddin Karatay tarafından 1251 yılında yaptırılmıştır. Medresenin iç mekânları mozaik ve plaka çiniler ile kaplanmıştır. Mimarının Muhammed bin Havlan olduğu tahmin edilmektedir.

karatay-medresesi-muzesi.jpg

6. Atatürk Evi Müzesi

Müzede Kurtuluş Savaşı'nda Konya ve Konyalının yeri belge ve fotoğraflarla anlatılmaya çalışılmıştır. Müzenin alt ve üst salonlarındaki sergilemede pano ve vitrinle bütünlük sağlanmaya çalışılmış, zemin katta Cumhuriyet öncesine ait belge ve fotoğraflarla Atatürk'ün Konya ziyaretleri anlatılmıştır.

ataturk-evi-muzesi-konya.jpg

7. Sille Müzesi

Hükümet Caddesi'nde yer alan Sille Müzesi, Sille'de günümüze ulaşan tarihi kamu yapılarından bir tanesidir. 1930'lu yıllarda inşa edilen iki katlı bina uzun bir süre Sille İlkokulu olarak kullanılmıştır. Bir dönem de belediye binası olarak hizmet vermiştir. 1995-1996’lı yıllarda binada Sille Halı Kooperatifi faaliyet göstermiştir. Kırma çatısı, cumbaları ve fer pencereleri ile geleneksel Türk evi planında yapılan bina büyük bir konak görünümündedir. Sille'nin en görkemli binalarından birisi olan müze, aynı zamanda Sille'deki ilk kiremit çatılı yapılardan birisidir.

sille-muzesi.jpg

8. Koyunoğlu Müzesi

Konya Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak hizmet veren bir müze ve kütüphanedir. Tarihî Konya Evi Müzesi ve Kütüphanesi ile büyük bir koleksiyona sahiptir. Geniş bir alan içinde 3000 m² teşhir mekânı bulunan müzenin giriş katında Anadolu Medeniyetlerine ait arkeolojik buluntular, sikke, hat eserleri, tabiat tarihi bölümü ve tematik sergiler yer almaktadır. Birinci katında etnoğrafik eserler, halı, kilim ve tespih koleksiyonu sergilenmektedir. Aynı katta başta el yazması eserler olmak üzere 35.000 ciltlik zengin bir kütüphane bulunmaktadır. Müze pazar haricinde haftanın her günü ziyarete açıktır.

koyunoglu-muzesi.jpg

9. Konyanüma Panorama

Konyanuma Panorama, 13. yüzyıl Konya'sının sosyal yaşantısını gösteren bir müzedir. Hz. Mevlana'nın bedestende yapmış olduğu sema bu panoramada yer almaktadır. Panorama müzesi, tarihi medreseler, camiler, surlar, askerler, sultanlar ve farklı milletlerden insanların heykellerini ihtiva eder. Konyanüma Türkiye'nin tamamlanmış ikinci tam panorama müzesi özelliğini taşımaktadır. Konya, Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapmış zengin ve kozmopolit bir şehirdir. Müzenin alt katında yağlı boya tabloları ile Hz. Mevlana'nın hayatından kesitler verilmiştir. Müzenin avlusunda ise farklı şehirlerden mevlevihanelerin olduğu minyatürler vardır. Konyanüma Panorama Müzesi siz değerli misafirlere hizmet vermek için hazırdır.
konyanuma-panorama.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.