Kuruluşun ve kurtuluşun beşiği: Kütahya

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği geleneksel olarak Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları gerçekleştiriyor. Dernek Başkanı İbrahim Gökdemir proje kapsamında 50’ye yakın kültür sanat muhabiriyle Kütahya’ya gitti.

Kuruluşun ve kurtuluşun beşiği: Kütahya
Yayınlanma:
Güncelleme:

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği geleneksel olarak Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları gerçekleştiriyor. Dernek Başkanı İbrahim Gökdemir proje kapsamında 50’ye yakın kültür sanat muhabiriyle Kütahya’ya gitti.

Geleneksel hale getirilen gezi programına Anadolu’da Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Dargeçit de katıldı.

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları projesi kapsamında gezdikleri Kütahya ile ilgili izlenimlerini aktardı. Kütahya’nın tarihinden, gezilecek yerlerinden ve kültüründen bahseden İbrahim Gökdemir, Kütahya'nın sadece porselenden ibaret olmadığının altını çizdi.

“KUSURSUZ BİR EV SAHİPLİĞİ YAPTILAR”

Kütahya’da Belediye Başkanından İl Kültür ve Turizm Müdürüne kadar herkesin iyi bir ev sahipliği yaptığını vurgulayan Gökdemir, “Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı’nın Kültür Sanat Muhabirleri’ne tahsis ettiği bir araçla Kütahya’ya yol aldık. Daha önce 3,4 defa ziyaret ettiğim Kütahya’nın tarihi ve kültürel değerlerini keşfetmek üzere yola çıktığımız, 50’ye yakın meslektaşımızla Kütahya’da başarılı ve kısa sürede yaptığı hamlelerle adından sıkça söz ettiren iyi bir kültür sanat insanı olduğunu bildiğimiz Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık tarafından karşılandık. İki gün boyunca, ekibiyle birlikte kültür sanat muhabirlerine kusursuz bir ev sahipliği yaptı. Projemizi Kütahya'da gerçekleştireceğimizi duyurduğumuz andan itibaren saçtıkları müthiş pozitif elektrik ve heyecanlarıyla bizleri etkileyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal ve İl Müdürlüğü ve Kütahya Belediyesi Kültür Müdürlüğü personelinin 2 gün boyunca gösterdikleri çabada takdire şayandı” şeklinde konuştu. Kütahya’nın Friglere sahip çıktığını vurgulayan Gökdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kütahya Belediyesi’nden ayrılarak yaptığımız ilk ziyaret yeri olan Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi vesile oldu. Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi’nde, 3D mapping yöntemiyle Kütahya’nın tarihi ve doğal güzelliklerinin sunumu hazırlanmış. Proje, eğitilmiş veri teknolojisi kullanılarak yapay zeka tarafından yaklaşık 2 milyon topoğrafya ve lokasyon verisi işlenerek düzenlenmiş. Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezinde aynı zamanda çini yapım atölyesi de açılmış. Bu sayede, Kütahya ile bütünleşmiş olan çini sanatının incelikleri de misafirlere aktarılmaya başlanmış. Eğer bu merkez adını taşıdığı Frigler üzerinden hareket etmeye devam eder ve Friglerin başkenti Gordion’la birleştirirse ve bunu taşıyacak hamleler üretirse yerli/ yabancı turist açısında kazanan Kütahya olacaktır.”

KÜTAHYA'NIN MERKEZİ TARİH KOKUYOR

Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi’nin Kütahya’ya katacağı en önemli unsurlardan bir tanesinin Aizonai Antik Kenti olduğunu kaydeden Gökdemir, “Burada Kibele heykeli ile Zeus tapınağının oluşturduğu müthiş görsel şölen, bütün ihtişamıyla misafirleri karşılıyor. Bu çalışmalar tamamlandıkça Kütahya’nın tarihi değerlerinin gün yüzüne çıkacağını düşünüyor ve aynı zamanda turizm potansiyelinin katlanarak artacağına inanıyoruz. Kütahya’nın tarihine ışık tutan Arkeoloji Müzesi ve Çini Müzesi de şehrin görülmeye değer tarihi sembollerinden bazılarıdır. Kütahya’ya yolunuz düştüğünde, Gelinkaya Koyu ve Soğukpınar Çeşmesi’ne uğrayarak, şifalı suyunu mutlaka tatmanızı tavsiye ediyorum. Devamında merkezde bulunan Çini Çarşısı’na giderek sevdiklerinize çini sanatıyla özenle işlenmiş porselenlerinden hediye edebilirsiniz. MÖ 3000’li yıllara ait, dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapan, 2012’de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dâhil edilen, dünyanın ilk borsa yapısına sahip olan Aizanoi kentindeki gezimizde antik çağdaki adı “Penkalas” olan Koca Çay’da restorasyonu devam eden köprüleri görme imkânı bulduk. Toplam 5 köprüden ikisi restore edilmiş durumda. Su akışının kesildiği nehirde belirli alanlarda tespit edilen tarihi eser ve heykellerin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar sürüyor” diyerek sözlerini tamamladı.

KÜTAHYA BELEDİYE BAŞKANI IŞIK PROJELERİ ANLATTI

Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, misafirlerine Kütahya Belediye Meclis Toplantı Salonunda Kütahya Belediyesi tarafından sürdürülen faaliyet ve projeleri tanıttı. Başkan Işık, Kütahya’nın UNESCO Zanaat ve Halk Sanatları alanında Yaratıcı Şehir Ağı’na Türkiye’den kabul edilen ilk şehir olduğunu ifade ettiği konuşmasında, Kütahya’nın Frigler’den günümüze kadar gelen birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını, daha da önemlisi Kütahya’nın kuruluşun ve kurtuluşun toprakları olarak anıldığını ifade etti. Göreve geldiği günden bugüne Türkiye’ye örnek olacak birçok projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan Işık, kültür ve turizm alanında da birçok projeyi başlattıklarını, bazılarının tamamlandığını bir kısmının ise halen devam ettiğini söyledi.

“KÜTAHYA BELEDİYESİNDEN YATIRIMCILARA ÇAĞRI”

Işık, işletmecilerin, 5 yıldız almak için Kültür ve Turizm Bakanlığının aradığı nitelikleri sağlamak üzere çalıştıklarını kaydederek, konuşmasına şöyle devam etti: “Şu anda Kütahya’nın en yüksek yatak kapasiteli tek tesisi 230 yatak kapasitesiyle şehre hizmet veriyor. 200 ve altında yatak kapasitesine sahip birçok tesisimiz de yine şehre gelen misafirlerimize ev sahipliği yapıyor. En büyük sorunlarımızdan biri, üzerine eğileceğimiz konulardan birisi, nitelikli yatak kapasitesini artırmamız gerekiyor. Komşu illerimizle kıyasladığımızda örneğin Afyon’da 30 bine yakın 4 yıldızlı, 5 yıldızlı nitelikli yatak kapasitesi varken Kütahya’da bu 2 bin civarında ve yetmiyor, onun için artırmamız gerekiyor. Termal kapasitemiz çok yüksek, potansiyelimiz var ama 5 yıldızlı otel ve 4 yıldızlı otel niteliğinde sayılı hizmet veren altyapı olduğu için bunu artırmamız gerekiyor. Yatırımcılara da çağrımız bu yönde, inşallah yakın zamanda bunları da aşacağız."

“KÜTAHYA’DA BİLİNEN EN ESKİ HALK HİTİTLER’DİR”

Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal yaptığı açıklamada, "Siz kıymetli basın mensuplarını Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Belediye Başkanımız Prof. Dr. Alim Işık'ın katkılarıyla Kütahyamızda ağırlamak bizim için büyük önem taşıyor. Kütahya hem tarihi hem de kültürel anlamda oldukça önemli bir şehir bu önemli şehrimizi siz kıymetli basın mensuplarımız aracılığıyla yaymak da oldukça önemli. Türkiye Cumhuriyeti'ne ulaşmış Kütahya’da bilinen en eski halk Hititler’dir. O dönemden bu güne yaşayan bir şehir hayatının tarihi ve kültürel değerlerini sizlere aktarmaktan son derece mutluyuz ve heyecanlıyız” ifadelerine yer verdi.

HABER: MUSTAFA ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.