Türk Sanat değil Klasik Türk Sanat Müziği

Günümüzde Türk Sanat Müziği olarak bilinen ve tarihte Batı müziği olarak adlandırılan bestelere karşı oluşturulmuş müzik türü olan klasik Türk müziği, gerçek kimliğini kaybediyor.

Türk Sanat değil Klasik Türk Sanat Müziği
Yayınlanma:

Günümüzde Türk Sanat Müziği olarak bilinen ve tarihte Batı müziği olarak adlandırılan bestelere karşı oluşturulmuş müzik türü olan klasik Türk müziği, gerçek kimliğini kaybediyor.

Dünyada süreklilik ve gelenek oluşturma bakımından sayılı klasik müzik türünden biri olan Klasik Türk müziği dinleyenlerin ve icra edenlerin azlığı sebebiyle zamana yenik düşüyor. Konya Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Dr. Nuran Ayaz, Geleneksel Türk müziğini icra edenlerin azlığından yakınarak, “Popüler kültür insanların daha çok hoşuna gidiyor. Bizler bu müziğin doğuşunu bugünlere gelişini iyi biliyoruz ve bu yüzden duyarlılıkla yaklaşıyoruz. Eskiden klasik müzik konserleri olurdu şimdi kimse buna ilgi göstermiyor. Zaten konserlerde olmuyor” şeklinde konuştu.

nuran-ayaz.gif

“ÖZÜMÜZÜ KORUMAK İÇİN BU ÇATI ALTINDAYIZ”

İnsanlar için Türk müziği algısının yalnız Zeki Müren’den ve Müzeyyen Senar’dan ibaret olduğunu söyleyen Öğretim Görevlisi Dr. Nuran Ayaz, “Biz klasik icracıları gün yüzüne çıkarak onların bestelerini söylüyoruz. Bu müziği icra edenler 16’ncı yüzyıl ve 19’uncu yüzyılda yaşamış bestekârlardır. İnsanlar Türk müziğini sadece Zeki Müren ve Müzeyyen Senar üzerinden tanımlıyor bu çok acı bir durum. Onlar sanat müziği biz Klasik Türk müziği icra ediyoruz. Bizler özümüzü korumak için bu çatı altındayız öğrencilerimizi bu bilinçle yetiştiriyoruz” ifadesini kullandı.

“KLASİK TÜRK MÜZİĞİ HER ENSTRÜMANLA OKUNMAZ”

Sanat müziği tanımlamasını kabul etmediklerini belirten Dr. Nuran Ayaz, “Bizler Türk sanat müziğini kabul etmiyoruz. Çünkü Türk sanat müziği çok geniştir. Bizler klasik dönem eserlerini o dönemin enstrümanlarıyla çalıp söylemekteyiz. Çünkü icracı budur. Sanat müziklerini istedikleri enstrümanla okusunlar ama klasik Türk müziği kendi enstrümanlarıyla okunmalı. Bunun için klasik saza, neye, tambura, kanuna, uda, lavtaya yeri geldiğinde klasik kemençe, çello bunlara ihtiyacımız var” dedi.

“KONSERLERE KİMSE GELMİYOR”

Üniversite de düzenlenen konserlere öğrencilerin dikkatini çekemediklerine değinen Nuran Ayaz, Üniversite içerisinde ki tüm fakültelere düzenlenen konserlerin afişlerini astıklarını ama öğrencilerin merak edip bakmadıklarını bu yüzden konserlere katılım sağlanmadığını belirtti. Bunun tek sorumlusunun öğrenciler olmadığını belki kendilerinin de iyi bir tanıtım yapamadıklarını, ilgiyi istenilen yönde toplayamadıklarını da sözlerine ekledi.

HABER: HÜSEYİN KAMER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.