TYB Konya'da edebiyat ile felsefe konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin düzenlediği “Kurmacanın Felsefesi” konulu programda Doç. Dr. Feyza Şule Güngör, edebiyat ile felsefe arasındaki ilişkiyi örnekleriyle anlattı.

TYB Konya'da edebiyat ile felsefe konuşuldu
Yayınlanma:

İnternet mecrasında canlı yayınlanan programı Yazar Hüzeyme Yeşim Koçak yönetti. Doç. Dr. Feyza Şule Güngör, felsefe ve edebiyat arasında çatlak olduğunu ifade etti.

Antik Yunan'dan beri felsefe ile edebiyat arasında bir sınır problemi söz konusu olduğunu belirten Güngör şöyle dedi:

"O ikisi arasındaki sınır açıldığında iki tarafında özgünlüğü zedelenecek endişesi de vardı. Platon felsefeyi bir sistematik hale getirmek onu mitostan, hikâyelerden ayırmak için böyle bir sınırı belirginleştirmiştir, diyebiliriz. Çoğunlukla da platonun izinde giden felsefe tarihi bu sınırı korumuştur. Felsefe ve edebiyat arasında bir çatlak var. Ancak bu çatlağı görmezden geldiğimizde bu ilişki tarzı nasıl olur?

Bu çatlağın bize ne söylediği ile ilgili e düşünebiliriz. Evimizde olma içgüdüsüne; felsefenin ve edebiyatın komşuyu ayartan, diğer alana ifşa eden, onun sorularını kendi sorularına dâhil eden bir okuma yöntemini kendimce kurmaya çalıştım. Bunu ikametgâh tesis etmek olarak gördüm.

Kurgu ve kavramsallığın iç içe geçtiği ikametgâh olarak aslında ben Kurmacanın Felsefesi’ni düşündüm. Edebiyata, felsefeye hesaplayıcı düşünce ile baktığımızda, bize estetik ve sanat zevki veren metinlerin, dünya ile estetik ve düşünsel bir bağ kurmamızı engelleyen hap gibi metinler haline indirgeneceğini düşünüyorum."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.