Vazgeçilmez Konya klasiği: Furun Kebabı

Selçuklu mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan ve Konyalıların da parmaklarını ısırtan furun kebabının nasıl bir tarihi süreçten geçtiğini biliyor muydunuz?

Vazgeçilmez Konya klasiği: Furun Kebabı
Yayınlanma:

Selçuklu mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan ve Konyalıların da parmaklarını ısırtan furun kebabının nasıl bir tarihi süreçten geçtiğini biliyor muydunuz?

firin-kebabi.jpg

Ocakların ve toprak fırınların içerisinde pişirilen lezzetlerin geçmişi 790.000 yıl öncesine dayanıyor.Geçmişte bir çok medeniyetin aynı şekilde pişirme tekiniyle hazırlanan bütün etlerin,hazırlanma serüvenleri kitap sayfalarında da yerini almıştır.10.yüzyılda İbn Sayyar al-Warraq tarafından yazılan bazı eserlerde Mezopotamya,Fars ve Arap mutfağında bu lezzetlerin nasıl hazırlandığı yazmaktadır.

Kitab al-Tabikh adlı eserlerde tavada kızartılmış veya ateş üzerinde ızgara yapılmış et yemek tarifleri küçük değişikliklerle günümüze kadar gelmiştir.Ortaçağda ortaya çıkan çeşitli et yemeklerinin bir çoğu İran ve Türkiye bölgesinde kebap adı almıştır.Selçuklu ve Osmanlı mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kebap günümüzde de sevilerek tüketilmektedir.

Özellikle Konya'nın yöresel yemeklerinin başında gelen ve severek tüketilen furun kebabı, Selçuklu dönemi mutfağından miras kalan lezzetlerden biri olmaya devam ediyor.

firin-kebabi2.jpg

Selçukname'de geçen kayıtlara göre,1237 yılı Şevval ayında 1.Alaaddin Keykubat'ın verdiği bir ziyafette yenilen yemeklerin arasında kebap verildiği bilinmektedir.

Hz.Mevlana'nın eserlerinde de kebaptan ve kelle kebabı yapıldığı fırınlardan bahsedildiği bilinmektedir.Selçuklulara kadar uzanan bu lezzet,yalnızca mevsime göre kuzu ve koyun etinden yapılmaktadır.

Konya mutfağının en önemli yöresel yemeklerinden biri olan furun kebap lezzetinin yanı sıra hazırlanma süresi bir o kadar meşakkatlidir.6-7 saat meşe odununda pişirilen bu lezzete ise yerli ve yabancılar yoğun ilgili göstermektedir.

HABER:ALİ İSMAİL TAŞCI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.