Kurtarma ekiplerine özel İHA sistemi geliştirildi

Maxwell Innovations Kurucusu Orkut Aktaş, dünyada sadece 4 aracın çalışabildiği zorlu hava koşullarında görev yapabilecek bir insansız hava aracı teknolojisini geliştirdiklerini söyledi

Kurtarma ekiplerine özel İHA sistemi geliştirildi
Yayınlanma:

İSTANBUL (AA) - Maxwell Innovations Kurucusu Orkut Aktaş, dünyada sadece 4 aracın çalışabildiği zorlu hava koşullarında görev yapabilecek bir insansız hava aracı teknolojisini geliştirdiklerini kaydederek, "Özgün bir insansız hava aracı sistemi olan MX8, yağmur, toz ve -30 dereceye varan soğuklardan etkilenmeden zorlu hava koşullarında görev yapabiliyor" dedi. 

Şirketten yapılan açıklamaya göre, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) bünyesinde faaliyet gösteren İTÜ ARI Teknokent'in düzenlediği yeni nesil girişimcilerin yetişmesine olanak tanıyan İTÜ Çekirdek projesinin final etabı Big Bang etkinliği 14 Kasım'da gerçekleştirilecek. Girişimci firmaların toplam 1 milyon TL değerindeki ödülden pay almaya çalışacakları etkinliğe Maxwell Innovations MX8 insansız hava aracı sistemiyle katılacak. 

Açıklamaya göre MX8, yağmur, toz ve dondurucu soğuk gibi zorlu hava koşullarında dahi çalışabilen insansız hava aracı ile afet durumlarına kurtarma ekiplerinin gökyüzündeki gözü olacak. 

İnsansız Hava Araçları (İHA) deprem, fırtına, sel gibi bir doğal afet sonrasında ya da büyük endüstriyel kazalar sonrasında acil durum ve afet koordinasyon personeli için durumsal farkındalığın sağlanmasına, enkazda ya da arazide kaybolan kişilerin bulunmasına imkan tanıyor.

MX8'in her türlü hava koşulunda aktif olarak görev yapabilmesi ise benzer araçlar arasında fark yaratıyor. Açıklamada görüşlerine yer verilen Orkut Aktaş, geliştirdikleri sistemin dünyada sadece 4 aracın çalışabildiği, Türkiye'de ise hiçbir aracın çalışamadığı zorlu hava koşullarında aktif olarak görev yapabildiğini belirtti.

Hayata geçirdikleri özgün bir insansız hava aracı sistemi olan MX8'in yağmur, toz ve eksi 30 dereceye varan soğuklardan etkilenmeden zorlu hava koşullarında görev yapabildiğini vurgulayan Aktaş, şunları kaydetti:

"Dikey kalkış ve iniş kabiliyetiyle kullanım kolaylığı, 4 yıldan uzun süren AR-GE çalışmaları sonucunda yüksek performans sağlıyor. Üstelik tüm sistem tek bir kişi tarafından rahatça taşınıp kullanılabiliyor. Sistem, çantasının açılmasından itibaren saniyeler içerisinde uçuşa hazır hale geliyor. MX8 sistemi, bölgeyi otonom olarak tarayarak afet bölgesinin dakikalar içinde 3 boyutlu haritasını çıkarabiliyor. Sistem olası bir deprem sonrasında enkaz içerisindeki insanların anında tespit edilmesine ve erken müdahaleye olanak tanıyor.

Ayrıca özgün olarak geliştirdiğimiz gaz ölçüm sistemiyle bölgedeki olası gaz kaçakları ve kimyasal sızıntıları anlık olarak tespit edilebiliyor. Bu şekilde afet sonrası olası kazaların da önüne geçilebiliyor. Bu tür bir uygulamanın ve afet koordinasyonda etkin olarak kullanılmasının önemini Fukishima'da yaşanan felaketle birlikte yaşayarak öğrenmiş olduk."

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.