LYS ek yerleştirme başvurusu nasıl yapılır?

Geçtiğimiz günlerde üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen öğrenciler için ek tercih sürecine girilecek. Buna göre ek tercihte bulunacak öğrencileri yakından ilgilendirecek, ‘’Ek tercih başvurusu nasıl yapılacak? Ek yerleştirme başvuruları ne zaman başlayacak ve boş kontenjanlar listesi açıklandı mı?’’ sorularının yanıtları haberimizde…

LYS ek yerleştirme başvurusu nasıl yapılır?
Yayınlanma:

Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylar, ek yerleştirme tercihlerinin başlayacağı tarihle ilgili sorgulamalara başladı. LYStercih sonuçları açıklanmasının ardından üniversite kayıtlarının tamamlanmasının birlikte boş kontenjanlar listesi belli olacak. Bu sayede adaylar, üniversite kayıtlarının gerçekleşmesiyle birlikte belirlenecek boş kontenjanlar üzerinden ek tercihlerini gerçekleştirebilecek. ÖSYM tarafından ek tercihlerin ne zaman alınmaya başlayacağına ilişkin resmi bir açıklama bekleniyor. Ancak adayların ek tercihlerle ilgili beklediği resmi açıklama henüz yapılmadı. Ek yerleştirme için tercihler alınmaya başladığında ÖSYM tarafından duyurulacak. Adaylar, ÖSYM’nin ilan edeceği boş kontenjanlar listesi dahilinde ek tercih işleminde bulunabilecek. Adaylar ek yerleştirme tercih klavuzu ve boş kontenjanlar listesi yayımlandığında tercihlerini,https://ais.osym.gov.tr/ resmi web sitesi üzerinden yapabilecek.

LYS TERCİH SONUÇLARI SORGULAMA SAYFASI

2017 yılı itibariyle yapılan üniversite tercih sonuçları ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr/sayfasından öğrencilerin erişimine açıldı. LYS tercih sonuçları posta ile adreslere gönderilmeyecek ve sadece elektronik ortamdan öğrenilebilecek.

EK YERLEŞTİRMELER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayacak kayıt işlemlerinde, kayıt yaptırmayan ve yerleştirme için yeteri başvuru alınmayan bölümlerde kalan boş kontenjanlar açıklanacak. Açıklanan kontenjanlara göre ek yerleştirme tercihleri alınacak.

Ek tercihte bulunabilmek için gerekli olan boş kontenjanlar listesi, üniversite kayıt işlemlerinin tamamlandıktan sonra üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek ve bu boş kontenjanlar dahilinde ek yerleştirme tercihleri alınacak.

Tercihlerin ne zaman alınmaya başlanacağı hakkında ÖSYM tarafından henüz resmi bir açıklama gerçekleştirilmedi.

EK YERLEŞTİRME TERCİH KLAVUZU NE ZAMAN YAYIMLANACAK?

Ek yerleştirme kılavuzu, üniversite kayıtlarının tamamlanmasının ardından ÖSYM tarafından yayımlanacak. Ancak ek yerleştirme için tercihler alınmaya başladığında ÖSYM tarafından ek yerleştirme klavuzu duyurulacak.

EK YERLEŞTİRME TERCİHLERİ NEREDEN YAPILACAK?

Ek yerleştirme tercihleri, ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden gerçekleştirilecek. Adaylar, sisteme T.C. Kimlik Numarası ve Aday Şifresi ile giriş yapabilecekler.

EK YERLEŞTİRME TERCİHLERİ AŞAĞIDAKİ LİNK ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK:

https://ais.osym.gov.tr/

EK YERLEŞTİRME SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

ÖSYM’nin yayınlamış olduğu 2017 ÖSYS yerleştirme kılavuzundaki açıklamaya göre,

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversiteler tarafından ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.

EK YERLEŞTİRME BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?

Adaylar, 2017-ÖSYS Ek Yerleştirme tercihlerini, Ağustos tarihleri arasında İnternet üzerinden bireysel olarak kendileri yapacaklardır.

Başvuru merkezlerinden/ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler işleme alınacaktır. Posta ile Merkezimize gönderilen veya elden verilmek istenen Tercih Formları işleme alınmayacaktır.

EK YERLEŞTİRME TERCİHİNİ KİMLER YAPABİLECEK?

Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabilecekler.

Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.

Yerleştirme işlemleri kapsamında ilk tercihini yapmayan adaylar ek yerleştirmelerde tercih verme hakkına sahiptir.

EK YERLEŞTİRME TERCİHİNİ KİMLER YAPAMAYACAK?

Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

Ek yerleştirmede ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puana sahip olan adaylar yerleştirilmemektedir. Aynı zamanda kesin kayıt sonunda da kontenjan açığı bulunan programlara ön kayıtla öğrenci alınmamaktadır.

HANGİ DURUMDA EK YERLEŞTİRME TERCİHİ GEÇERSİZ SAYILACAK?

Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır.

EK YERLEŞTİRME TERCİH ÜCRETİ NE KADAR?

Ek yerleştirme tercihleri 15,00 TL ücreti karşılığında yapılabilecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.