Medeniyetler Kenti: ‘Konya’

Konya İç Anadolu bölgesinin ortasında geniş ve düzlük bir alanda yer alır. Konya ve çevresinde yerleşik düzen Prehistorik çağlardan başlar.

Medeniyetler Kenti: ‘Konya’
Yayınlanma:

Prehistorik çağlardan bu yana iskân görmüş olan bu topraklarda bulunan pek çok höyük geçmiş yaşamların izlerini ve gizemini saklıyor.

Günümüzden 9 bin yıl öncesine tarihlendirilen neolitik çağa ait kalıntılar, yaşamın Konya ve çevresinde çok eskiye dayandığının kanıtı niteliğinde. Yapılan arkeolojik çalışmalar neolitik, kalkolitik, tunç çağları da dâhil olmak üzere, üzerinde bulunduğumuz toprakların hemen hemen her dönemde insanlara ev sahipliği yaparak kucak açtığını ortaya koyuyor. Dünyanın en eski yerleşim yeri olarak literatürde yenini alan Çatalhöyük’ te yaşam kesintisiz olarak 14 tabaka boyunca devam ediyor. Meram ilçesi sınırlarında yer alan Karahöyük’ te Anadolu’ nun ilk imparatorluğunu kurmuş olan Hitit’ lere ait kalıntılar bulunuyor. Anadolu’ da Hitit’ in egemenliğine son veren Frig’ lerin, Trakya’ dan göç ederek ilerledikleri ve Konya’ da da yerleşimler kurdukları biliniyor. Alaeddin Tepesi, Karapınar, Gıcıkışla ve Sızma gibi merkezlerde yürütülen bilimsel çalışmalarda ele geçen kalıntılar M.Ö. VII. yüzyıllara tarihleniyor.

Friglerden sonra Lidyalılar ve Büyük İskender’ in istilasına uğrayan Konya, bir dönem Roma hâkimiyetinde İconia olarak, o dönemin insanlarının yaşamına şahitlik ediyor. İslamiyetin Anadolu’ da yayılması üzerine Arap akınları dâhilinde Abbasi ve Emevi akınlarına uğrayan Konya kentinde, 1071 Malazgirt Savaşı ile Bizans hâkimiyeti sona eriyor. 

1079 yılından 1308 yılına dek Anadolu Selçuklu Devletin’ e başkentlik yapma özelliği ile öne çıkan Konya’ da, bütün ihtişamı ile hala ayakta kalmayı başarmış pek çok eser bulunuyor.  Anadolu Selçuklu Devleti'nin tarih sahnesinden çekilmesi ile Karamanoğlu Beyliği tarafından yerleşim gören Konya, Fatih Sultan Mehmet’ le birlikte Osmanlı Devletinin en önemli sancaklarından biri haline geliyor.

Yavuz Sultan Selim’ i Mısır ve İran, Kanuni Sultan Süleyman’ ı İran, Sultan IV. Murad’ ı ise Bağdat seferleri sırasında ağırlama şerefine nail olan Konya, sancak beyi II. Selim(Sarı Selim) i Topkapı’ ya padişah olarak uğurluyor.

İstiklal Harbi sırasında sağladığı maddi ve manevi destekle üzerine düşen görevi yaparken, stratejik konumu gereği ordunun ihtiyaçları Konya’ da toplanmak sureti ile yine dağıtımı da buradan sağlanıyor. Cumhuriyet devri içinde oldukça önemli bir yere sahip Konya, geçmişten bugüne pek çok farklı medeniyetin izleri ile yoğrulmuş bir kültür mozaiği ile bugün bir açık hava müzesi görünümünde insanın içine huzur veriyor…

Muhabir: Ceren Şahin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.