Mühendislik hayali bakkallıkla bitti

Suriye’de savaş öncesi Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi olan Yasir Şadi, savaş ile birlikte kurduğu mühendislik hayalini de kaybetti. Savaş nedeni ile Türkiye ye gelen talihsiz genç şu an bakkallık yapıyor

Mühendislik hayali bakkallıkla bitti
Yayınlanma:

Savaş öncesi ailesiyle yaşayan ve üniversite son sınıf öğrencisi olan 27 yaşındaki Yasir Şadi’nin tek hayali okulunu bitirip mühendis olmaktı. Savaşın çıkması ile birlikte üniversiteyi son sınıfta bırakmak zorunda kalan talihsiz genç hayatını kurtarma mücadelesine girdi.

 

Savaştan kaçan Şadi, ailesi ile birlikte önce Halep’ten İdlib’e geçti. İdlib’te yaşayan ablasının yanında 10 gün beklediler daha sonraki durak ise Akçakale sınır kapısı oldu. Türkiye’ye geçmek için 2-3 gün sınırda beklediler. Sonunda Suriyeli aracılara para ödedikten sonra yeni yaşamlarına merhaba dediler.

“AZ PARA ÇOK İŞ”

Türkiye’de yaşamın pahalı olduğunu söyleyen Yasir Şadi, “İlk geldiğim zamanlar bir elbise fabrikasında kesici olarak çalışmaya başladım işi çok çabuk öğrendim 2,5 seneye yakın o fabrikada devam ettim daha sonra işi bırakmak istedim ustabaşı işi bırakmamamı söyledi ama 5 ay önce işten ayrıldım çünkü bize verilen para aynı değildi ve biz bütün fazla işleri yapıyorduk bize daha az para verilip daha çok iş yaptırılıyordu. Sigortanın olmaması normal vatandaş değiliz ama maaş da eşit değildi ama yine de yapmayız diyemiyorduk susuyor ve işi yapmaya devam ediyorduk yabancıyız ve mecburuz” dedi. 5 ay önce abisinden de yardım alarak bakkal dükkânı açan Yasir Şadi, “Suriye’de durumumuz normaldi okuluma gidip geliyordum son senemdi ama okulumu bitiremedim elektrik mühendisi olmayı çok isterim ama burada para lazım çalışmak zorundayım” dedi.

 

“SAVAŞ BİTSE HEMEN DÖNERİM”

İlk geldiği zamanlarda dil açısından çok sıkıntı çektiğini söyleyen Yasir Şadi, “10 kardeşiz 6 erkek 4 kız sadece iki tane ablam Suriye’de hala diğer kardeşlerimin hepsi Türkiye’ye geldi. Herkes bize savaştan kaçtı gözüyle bakıyor ama durum öyle değil Suriye’de Müslümanlar Müslümanları öldürüyor ben askerliğimi bile henüz yapamamıştım eğer Beşşar Esad taraftarları beni yakalasaydı zorla asker olup bende onlardan olacaktım hiçbir şey göründüğü gibi değil” dedi. Annesi ve abisi ile beraber yaşadığını söyleyen Yasir Şadi, “Ev bulma konusunda çok sıkıntı çektik bize bu konuda ayrım yapılıyor kira fiyatlarını olduğundan daha yüksek söylüyorlar ama insanlarda haklı burada yaşayan Suriyelilerin içinde de iyi niyetli olmayan iyi niyeti su istimal eden insanlar var. Şu an savaş bitse bir dakika düşünmeden Ülkeme hemen geri dönerim” dedi.

(Seyit Mehmet Kavuncu) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.