Müze evinde 25 yıldır ziyaretçilerini ağırlıyor

Sivas'ın Şarkışla ilçesinde 25 yıl önce evini müzeye dönüştüren Mustafa Yıldırım, eski fotoğraf makineleri, halı-kilim, bakır eşya, vazo, değerli taş ve dolma kalemleri müze evinde sergiliyor- Yıldırım: "Bugüne kadar 40'a yakın il gezdim, gezdiğim illerde

Müze evinde 25 yıldır ziyaretçilerini ağırlıyor
Yayınlanma:

SİVAS (AA) - SERHAT ZAFER - Sivas'ın Şarkışla ilçesinde 25 yıl önce evinin bir katını müzeye dönüştüren Mustafa Yıldırım, eski fotoğraf makineleri, halı-kilim, bakır eşya, vazo, değerli taş ve dolma kalemleri sergilediği müze evinde konuklarını ağırlıyor.

Uzun yıllar Almanya'da çalışan 75 yaşındaki Mustafa Yıldırım, emekli olduktan sonra 25 yıl önce memleketi Maksutlu köyüne dönerek çeşitli eşyalardan koleksiyon oluşturdu.

Fotoğraf makinesi, para, pul, çini, halı-kilim, bakır, vazo, değerli taş, silah, dolma kalem, sigara tabakası, pipo, gramofon, bindallı, yazma, plaket, gaz lambası, tesbih ve köstekli saatleri biriktiren Yıldırım, iki katlı evinin üst katını müzeye çevirdikten sonra koleksiyonunu burada sergilemeye devam etti. 

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koleksiyonlarının her birinin kendisi için çok değerli olduğunu söyledi.

Evinin üst katını yaklaşık 25 yıl önce müzeye dönüştürdüğünü belirten Yıldırım, burada sergilediği eşyaları ise her geçen gün artırdığını ifade etti.

Gezdiği illerde hoşuna giden objeleri satın alarak müze evindeki koleksiyonlarına dahil ettiğini aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar 40'a yakın il gezdim, gezdiğim illerde gördüğüm objeyi hemen satın alıyorum. Koleksiyonumun manevi değeri benim için çok kıymetli. Kalp rahatsızlığım ve solunum yetmezliğim var ama müzeyi gezdirdiğim insanlarla burada sevgi yumağı oluşturuyorum, sohbet ediyorum. O zaman rahatlıyorum ve iyi bir moral oluyor, hastalıklar bana vız geliyor ve beni 10 yaş aşağı çekiyor."

İlçede ve köydeki tanıdıklarının nişan törenlerinde çiftlere genellikle yüzükleri kendisinin taktığını ifade eden Yıldırım, bugüne kadar 67 çifte yüzük taktığını, o an yaşananları kaleme aldığını ve fotoğraflarıyla koleksiyon haline getirdiğini anlattı.

Yıldırım, müzeyi gezen bürokrat ve akademisyenler için anı defteri oluşturduğunu, ziyaretçilerin duygu ve düşüncelerini bu deftere aktardığını, bugüne kadar dolan 7 defteri kitaplaştırmayı planladığını söyledi.

- Eşinin saçını fanusta saklıyor

Müzesinde sergilediği eşyalar arasında eşinin saçı için yaptırdığı özel fanusun da bulunduğunu dile getiren Yıldırım, "Fedakar eşim Makbule Yıldırım'ı çok seviyorum ve ona çok bağlıyım. Yıllar önce eşim uyurken saçını kestim ve cüzdanımın arasında saklamaya başladım. Daha sonra İstanbul'da Kapalıçarşı'ya gittiğimde eşimin saçını özel cam fanus içerisine yerleştirttim. Cam fanusu yapan kişiler de bu sevgim karşısında çok şaşırdı" dedi.

Yıldırım, eşinin, uzun süre gizlediği bu cam fanusu müzeyi gezen vatandaşların ziyareti sırasında gördüğünü ve duygulandığını belirtti.

Mustafa Yıldırım, evinde oluşturduğu müzeyi bugüne dek çok sayıda kişinin gezdiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.