NEÜ, Avrupa tarafından akredite edilen merkez oldu

Doçent Dr. Serdar Toker, “Sağlık Bakanlığı ve YÖK nezdinde yapılan başvuru sonucu Türkiye’de el cerrahisi uzmanlığı için yan dal uzmanlık eğitimi veren 6 merkezden biri olduk” dedi.

NEÜ, Avrupa tarafından akredite edilen merkez oldu
Yayınlanma:

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Doçent Dr. Serdar Toker, “Sağlık Bakanlığı ve YÖK nezdinde yapılan başvuru sonucu Türkiye’de el cerrahisi uzmanlığı için yan dal uzmanlık eğitimi veren 6 merkezden biri olduk” dedi.

Serdar Toker sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1972 İstanbul doğumluyum. İlköğretim ve lise eğitimimi İstanbul’da tamamladım. Daha sonra Eğe Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum.1997 yılından daha Bitlis’te kısa bir dönem pratisyen hekimlik yaptıktan sonra, Şişli Etfal Hastanesinde ortopedi ihtisasına başladım. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde ortopedi uzmanı olarak görev yaptım. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde 1 yıl süreyle el cerrahisi ve travmalar üzerine çalışmalarda bulundum.

Ardından Türkiye’ye geldim o zamanlar Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’nde kadro açıldı, 2011 yılında doçent olarak atandım. Şu anda Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı olarak göreve devam ediyorum.

El Cerrahisi bölümü hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye’de El Cerrahisi Yan Dal Uzmanlık eğitimleri başladı. Daha önceleri Sağlık Bakanlığı, El Cerrahisi Uzmanlığını bu bölümünde doktor olan kişilerin dosyaları inceleyip ve yaptıkları ameliyatlara ve yayınlaranıa bakarak El Cerrahisi diploması veriyordu. Ancak 2013 yılından sonra yurt dışında olduğu gibi ülkemizde de 2 yıllık bir eğitimin ardından uzmanlık verilmeye başlandı. Ben de uzmanlık diplomamı Sağlık Bakanlığı’nı yaptığımı çalışmaları sunarak aldım. Ancak bu alanda uzman açığının fazla olmasından dolayı fakültemizde uzmanlık eğitiminin verilebileceğini düşündüm. Sağlık Bakanlığı ve YÖK nezdinde yaptığımız başvuru sonucu Türkiye’de el cerrahisi uzmanlığı için yan dal uzmanlık eğitimi veren 6 merkezden biri olduk.

Şu anda uzmanlık eğitimi alan kaç kişi var?

Yan dal uzmanlık eğitimi için yapılan sınavda başarılı olan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mert Karaduman ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Erdinç Acar görevlerine başladı. Bölüme yeni katılan ve el cerrahisi uzmanlığını almak için 2 yıllık bir süre birlikte çalışacağız uzman doktor arkadaşlarımızla bu hizmetlerimiz artarak devam edecek.

NEÜ, Avrupa tarafından akredite edilen merkezler arasına girdi? Bu alandaki hedefleriniz nelerdir?

Bilim dallarını çağdaş, modern tekniklerin uygulandığı saygın bir merkez haline getirmek istiyoruz. Bu amaçla Avrupa El Cerrahisi Dernekleri Federasyonuna (FESSH) bilim dalımızın akredite edilmesi için başvuruda bulunduk. Çeşitli inceleme süreçlerinden sonra, gerek kadromuz, gerek yaptığımız ameliyatların sayısı ve çeşitliliği ve hizmet verme süremiz değerlendirilerek bölümümüzün Avrupa kriterlerine uyduğuna karar verildi. FESSH tarafından akredite edilerek akreditasyon belgesi tarafımıza gönderildi. İzmir EMOT hastanesi ve Uludağ Üniversitesinden sonra bu belgeyi alan 3. merkez olduk. Bizimle eş zamanlı olarak Ankara Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi El Cerrahisi bölümleri de belge almaya hak kazandılar.

Türkiye’de cerrah açığının olduğunu görüyoruz. Bu durumu nasıl değerlendirirsiniz?

Tüm branşlar açısında bakarsak, bazı branşlar daha avantajlı bazılarda çok eksik var. Türkiye’de 3 bin civarında ortopedist mevcut, yani nüfusumuz 75 milyon olduğunu göz önünde bulundurursak, bu oranın çok düşük olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yeni açılan yan dal uzmanlık eğitimi sayesinde ülkemizdeki el cerrahlarının sayısı artacak ve ülke tıbbındaki önemli bir boşluk zaman içinde doldurulacak. Üniversitemiz adına bilim dalımızı hatırı sayılır ve saygın bir konuma getirme amacındayız. Yoğun klinik uygulamalarının yanında teorik bilgilerinin de canlı kalması ve artması için uğraş içindeyiz. Bence Tıp biliminde bir konunun uzmanı olmak, o konuda ne kadar çok bilgiyi bilmediğimizi anlamakla başlıyor. Gerçekten de ne kadar çok öğrenirsek, daha öğrenmemiz ve uygulamamız gereken pek çoğunun arkadan geldiğini görüyoruz. Sadece bilgi yetmiyor, uygulamalarında doğru, yerinde ve başarılı olması gerekiyor. El cerrahisi bu açıdan bakıldığında zor bir branş. Sonuçları her zaman yüz güldürücü olmuyor. Vazifemiz üzerimize düşeni eksiksiz ve doğru bir şekilde yerine getirmek.

Türkiye’de El Cerrahisi bölümünde sayılı merkezlerden biri oldunuz? Dışarıdan gelen hastaları da kabul ediyor musunuz?

Bölümümüz yoğun bir şekilde el ve üst ekstremiteyi ilgilendiren tüm acil ve elektif durumlarda Konya ve çevre illere hizmet vermeye devam ediyor. Çevre iller Nevşehir ve Kayseri’den gelen hastalarımız oldu. Bunun yanı sıra Şanlıurfa’dan gelen bir hastamız oldu. Yakın illerden geliyorsa problem olmuyor ancak uzak illerden gelen hastalar için zaman buraya gelirken ki süre risk faktörü olabiliyor.

Sağlık personeline olan şiddetine nasıl çözümler üretilmelidir?

Doktor olarak el cerrahisi adına hiçbir beklentimiz olmadan görevimizi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Her hastaya yardımcı olmaya çalışıyoruz. Şifa Allah’tan biz ne gerekirse sadece onu yaparız ve bu bilinçle hareket ederiz. Bizim görevimizi tıbbın öğretilerini uygun bir şekilde yerine getirmektir. Şifa Allah’tan insanlarında bu bilinçte olması bizim için önemlidir. İyi olduğumuz zaman Allah iyi etti, kötü olduğu zaman doktordan kaynaklandığını düşünmek çok yanlış olur. Çözüm noktasında yurt dışına bakmak lazım. ABD’de bulunduğum süre içinde acil servis bölümlerine hasta ve doktor hariç, bir başkasının girmesi yasaktı. Güvenlik hat safhadaydı. Biz de maalesef acil servislerin kapıları pencereleri kırılıyor. Problem suçluların cezasız kalmasından kaynaklanıyor. Tabii son zamanlara artık biraz da olsa dizginlendi. Ama daha sıkı güvenlik önlemleri alınabilir. (Melek Sarıtaş)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.