Numan Kurtulmuş: '28 vatandaşımızı kaybettik'

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Ankara’daki bombalı saldırıda 28 kişinin hayatını kaybettiğini, 61 kişinin de yaralandığı açıkladı.

Numan Kurtulmuş: '28 vatandaşımızı kaybettik'
Yayınlanma:

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bugün Ankara'da 18.31 sırasında İnönü Bulvarı üzerindeki kırmızı ışıkta askeri personelimizi taşıyan servis araçlarının durduğu bir esnada bombalı bir araçla yapılan saldırı sonucu maalesef şu andaki belirlemelerimize göre 28 vatandaşımızı kaybettik" dedi. 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Ankara'da meydana gelen patlama sonrası Çankaya Köşkü'nde basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş, "Bugün Ankara'da 18.31 sırasında İnönü Bulvarı üzerindeki kırmızı ışıkta askeri personelimizi taşıyan servis araçlarının durduğu bir esnada bombalı bir araçla yapılan saldırı sonucu maalesef şu andaki belirlemelerimize göre 28 vatandaşımızı kaybettik. Allah rahmet eylesin. Vefat etmiş insanların arasında asker kardeşlerimiz olduğu gibi sivillerin de olduğunu tahmin ediyoruz. Kimli tespitleri yapıldıkça kamuoyunu aydınlatmaya devam edeceğiz. Yaralı vatandaşlarımızın da çeşitli hastanelerde tedavi altında bulunduğunu paylaşmak isterim. Üçüncü dakikasından itibaren ambulanslarımız olay yerine sevk edildi, 32 ambulansla yaralıların taşınması işlemi yapıldı. Ayrıca, olay çok kısa süre içerisinde, olay yeri inceleme birimleri tarafından kontrol altına alındıktan sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcımızın Başkanlığındaki 7 kişilik savcılar heyeti tarafından da bütün detaylarıyla soruşturulmaya başlandı. Olay yerindeki en ufak ince detayına kadar bütün veriler, bulgular titizlikle değerlendiriliyor. Şu ana kadar saldırıyı kimin gerçekleştirdiğine dair bir bilgi elimizde yok ama sonuç itibarıyla en kısa zamanda bu saldırının arkasında kimin olduğu veya kimlerin olduğu ortaya çıkarılacaktır. Çok kısa bir süre içerisinde otopsi çalışmalarına başlanmıştır. En kısa süre içerisinde bu kimlikler ortaya çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Bizim kamuoyundan beklentimiz şu, 'Bu tür olaylar sırasında maalesef ilk andan itibaren birtakım bilgi kirliliği şebekeleri ortaya çıkıyor ve vatandaşlarımızı korku ve panik içerisine iletmeye gayret ediyorlar. Bu çerçevede, zaman zaman Ankara'da başka bombaların patladığı şeklinde de birtakım görüşler dile getiriliyor, bunlar sosyal medya üzerinden de paylaşılıyor. Çok açık söylüyorum, bu akşam Ankara'da bir ikinci patlama oldu ama o bir bomba patlaması değil, güvenlik güçlerimizin şüpheli gördükleri paketi yok etmesi sırasında ortaya çıkan bir patlamaydı, dolayısıyla endişe edilecek bir durumun olmadığını ifade etmek isterim."

"BU SALDIRI, ŞEREFSİZCE, HAİNCE, SİNSİCE YAPILMIŞ BİR SALDIRIDIR"

Olayın ilk anından itibaren bütün birimlerin titizlikle üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğine dikkati çeken Kurtulmuş, "Olayın bütün yönleriyle aydınlatılması için elimizden gelen bütün çabayı ilk andan itibaren ortaya koymaya başladık. Hiç kimse, hiçbir şekilde endişe etmesin, bu olayın arkasındaki sorumlular ortaya konulacaktır. Ancak, şunu açık bir şekilde ifade etmek isterim, bu saldırı orada servis otobüslerinin içerisinde bulunan askeri personelimize karşı yapılmış olan bir saldırı değildir. Bu saldırı, çok açık bir şekilde aziz milletimize karşı alçakça, şerefsizce, haince, sinsice yapılmış bir saldırıdır. Bu saldırıyı yapanları lanetliyoruz ama bu saldırıyı yapanları lanetliyoruz derken sadece o saldırıda detayı yine ortaya çıkacak, ama sadece o saldırıyı yapanlar değil o saldırıyı yapanları maşa olarak kullananlar, o saldırıyı planlayanlar, bu ve benzeri saldırıların arkasındaki istihbarat desteklerini, lojistik desteklerini, silah ve mühimmat desteklerini ve hatta siyasal desteklerini verenleri de lanetlediğimizi açıkça ifade ediyorum" şeklinde konuştu.  

KURTULMUŞ’TAN ULUSLARARASI CAMİAYA TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bütün ülkelerden, teröre karşı olan, uluslararası hukuka saygı gösteren, insan hak ve özgürlüklerine saygı gösteren ve gerçekten Türkiye'yle saygı ve dostluk ilişkisi içinde olduğunu ifade eden herkese çok şiddetli bir şekilde teröre karşı Türkiye'nin yanında durmaları çağrısını yapıyoruz" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Ankara'da meydana gelen patlama sonrası Çankaya Köşkü'nde basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş, yaptığı konuşmada, yapılan terör saldırısının millete karşı yapılmış hain bir saldırı olduğunu belirterek, "Bu saldırının da çok iyi planlanarak yapıldığını görüyorum. Kuru bir lanetleme lafının ötesinde bu saldırıların bağlantılarını ortaya çıkaracak güce ve kudrete sahibiz. Bütün ailelere sabırlar diliyorum. Hafif yaralı olanların en kısa süre içinde taburcu edileceğini biliyorum. Bu saldırılar karşısında her zamandan daha fazla bir milli birliğe ihtiyacımız var. 22 Temmuz'dan bu yana olanları izliyoruz. Dünyanın bir karanlık merkezinden ortak şekilde emirler alırcasına, eş zamanlı olarak harekete geçirilen bir terör heyulasıyla karşı karşıyayız. Çok yönlü ve birçok terör örgütünü sahada eş zamanlı olarak kullanabilen, bu terör çeteleri maalesef Türkiye'de önce Suruç'la, arkasından Ankara Garı'ndaki patlamayla, İstanbul'daki patlamayla Türkiye'ye gözdağı vermeye çalışıyor, milletimizi terörün kıskacı ve sarmalı içerisinde bir bataklığa doğru sürüklemek istiyorlar. Buna karşı, hangi siyasi görüşten olursak olalım, dünya görüşümüz ne olursa olsun, herkesin teröre karşı bir milli birlik oluşturma mecburiyeti vardır. Hiçbir, ama, fakat demeden, hiçbir şekilde terör örgütlerinden birisini ya da bazılarını kendilerine yakın hissetmeden ya da nasılsa hükümete karşı bunlar bu işleri yapıyorlar, hükümete zarar veriyorlar duygusu içinde olmadan herkesi teröre karşı tek vücut olmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.
Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Bu bir milli birlik meselesidir. Bu bombayı patlatanlar, orada vefat eden kardeşlerimizi tesadüfen seçtiler. Belki başkaları da olabilirdi. Terörün istediği, bizi, birbirimizi bu terör sarmalı içerisinde meşgul etmek, vatandaşlarımıza korku salmak. Özellikle 22 Temmuz'dan beri çok yönlü terör saldırılarına karşı gerçekten milletimizle bütünleşmiş şekilde mücadele eden Türkiye'deki güvenlik kuvvetlerimizi, Türkiye Cumhuriyeti Devletimizi ve devletimizi vatandaşla arasını ayırmaya çalışan birtakım hedeflere sahip olduklarını da biliyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar, terör örgütleri ve arkasında bunu organize edenler, hiçbir şekilde hesapladıklarına, hedeflediklerine ulaşamayacaklardır. Ne hükümetimiz terörle mücadeledeki bu kararlı tutumundan vazgeçecek ne aziz Türk milleti bu milletin bu toprakların sahibi olarak hükümete ve güvenlik güçlerine karşı göstermiş olduğu destekleri çekecektir ne de farklı terör saldırıları altında kalan vatandaşlarımız da bu terör örgütlerine destek verecektir. Bunları boşuna beklemesinler. Bu millet ne yılar, ne korkar, ne de terör çetelerinin ortaya koymuş olduğu hain saldırılar karşısında kendi büyük hedeflerinden geri adım atar."

ULUSLARARASI CAMİAYA TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ KONUSUNDA ÇAĞRIDA BULUNDU
"Uluslararası camiayı da teröre karşı işbirliği halinde yanımızda olmaya davet ediyoruz" diyen Kurtulmuş, "Sadece kuru bir 'kınama cümlelerinden' artık Türkiye'nin tatmin olmadığını herkesin bilmesini isterim. Terörü kınıyoruz. Terör olayları Türkiye'de olduğu süre içerisinde bunlara karşı dışarıdan dost bildiğimiz, ortak bildiğimiz ülkelerden ne tür tepkilerin geldiğini de biliyoruz. Artık, konu basit birtakım kınama sözleriyle geçiştirilecek kadar basit bir konu değildir. Türkiye'nin bekası meselesidir, varlığı meselesidir. Bütün ülkelerden, teröre karşı olan, uluslararası hukuka saygı gösteren, insan hak ve özgürlüklerine saygı gösteren ve gerçekten Türkiye'yle saygı ve dostluk ilişkisi içinde olduğunu ifade eden herkese çok şiddetli bir şekilde teröre karşı Türkiye'nin yanında durmaları çağrısını yapıyoruz" açıklamasında bulundu.

VATANDAŞLARI 'OLASI PROVOKASYONLARA' KARŞI UYARDI
Kurtulmuş, konuşmasında şunları kaydetti:
"Terörle mücadeledeki kararlılığımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Bu olayın arkasında kimler varsa, kimlerin ne desteği varsa bunları ortaya çıkacağız ve bunların hepsinin hesabını soracağız. Türkiye'yi hiçkimse terör örgütleri üzerinden terbiye etmeye, Türkiye'ye ayar vermeye kalkmasın. Böyle birşey olmadı, olmayacak. Vatandaşlarımızı birtakım provokasyonlarla, Türkiye'de yeni kaos ortamı oluşturmak için harekete geçeceklerini tahmin edebiliriz. Vatandaşlarımızdan bu ölçekte bu provokasyonlara prim vermeyecek bir anlayışta olmalarını bekliyoruz."
Zor bir sürecin olduğunu anlatan Kurtulmuş, "Birbirimizi düşürmek isteyenlerin, bu toprakları terör sarmalı içinde hareketsiz hale getirmek isteyenlere asla müsaade etmeyeceğiz. Milli birlik ve dayanışma içinde olacağız, teröre karşı tek vücut olmaya devam edeceğiz" dedi.  

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.