Odalar maddi sıkıntı çekiyor

Konya Demir ve Emsali Sanatkârlar Odası Başkanı Celal Bayrak ile odanın problemlerini ve demirci esnafının sorunlarının konuştuk.

Odalar maddi sıkıntı çekiyor
Yayınlanma:

Başkan Celal Bayrak, tüm esnaf odalarının en büyük probleminin maddi sıkıntılar olduğunu söyleyerek, bu sıkıntıdan dolayı faaliyetlerinde aksama olduğunu belirtti.

Demirciler Odası ne zaman kuruldu, siz başına ne zaman geçtiniz?

Demirciler Odası 1954 yılında kuruldu. İlk kurucu başkanımız Ali Saim Kaymak. Daha sonra da milletvekili olmuş, parlamentoya gitmiş bir arkadaşımızdır. Ben 2014’te Ocak ayının 22’sinde başkan oldum. İlk dönemim benim.

Kaç üyeniz var? Odanız hangi mesleklerin birleşiminden oluşuyor?

Konya merkezde Demirciler ve Emsali Sanatkârlar Odasına bağlı 617 tane üyemiz var. Odamızda demir doğramacı, alüminyum doğramacı, anahtarcı, PVC’Cİ onun dışında beyaz eşya imalatçısı ve tamircisi, bıçakçı, ziraat aleti yapan, nalburiyeci, sac işleri yapan üyelerimiz var. Karışık meslek grubumuz var. Bunlara yönelik 5 bin 362 sayılı kanuna göre esnafın birliğini, beraberliği ve dayanışmayı sağlamak adına faaliyetlerimiz oluyor.

Oda olarak başlıca probleminiz nedir?

Üyelerimiz biraz duyarsız. Bir toplantı düzenliyoruz zor katılıyorlar. Bizim en büyük problemimiz para sıkıntısı. Para olmayınca faaliyet yapamıyorsunuz. Üyelerden aldığımız aidatın dışında bizim bir gelirimiz yok. O da her sene Bakanlar Kurulunun asgari ücretin yüzde 20’sini aidat olarak veriyor. Üyelerde sıkıntı veriyor. ‘Her sene her sene aidat verilir mi’ diyorlar. Biz burada üç dört kişi hizmet veriyoruz personel olarak. Sabahın sekizinden akşama kadar. Üyemiz ne zaman gelse burada kendine muhatap buluyor.

Demirci esnafının durumu nasıl?

Demirci esnafının durumu şu an sıkıntılı. Piyasa durgun. İş konusunda ve para tahsilinde çok büyük sıkıntımız var. Mesela şimdi önüne gelen anahtar yapıyor. Tüpçüde anahtar yapıyor, ayakkabı tamircimside anahtar yapıyor. Esnaf odası kaydı yok bunların. Böyle olunca sıkıntı yaşanıyor. Eleman geliyor iki anahtar yapıyorsa birini alıyor ondan sonra hırsızlık olayları artıyor. Yaptığı anahtar kapıyı açmıyor.

Faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Biz her sene rutin olarak tarihi hatırlatmak için üyelerimize Çanakkale gezisi düzenliyoruz. Onun dönüşünde de Bursa’ya geçiyoruz. Manevi ve milli değerlerimizi hatırlatma adına. Ama dediğim gibi benim odam ve bütün odalarda maddi imkânsızlık olduğu için faaliyetlerimizde zorlanıyoruz. Bütçemiz el verdiğince yüksek öğrenim öğrencilerine burs veriyoruz. Bunu her sene üç beş kişiye veriyoruz. Geçen yıl beş kişiye vermiştik. Bu sene de vereceğiz inşallah.

Eleman bulmada sıkıntı yaşıyor musunuz?

Evet. Eleman sıkıntımız hat safhada. Bunu daha önceki zamanlarda da bahsettik. Mesele anahtarcılarla ilgili meslek liselerin bölüm açılmasından bahsettik. Meslek liselerinin yönlendirmesi lazım. Şu anda sanayide hiç eleman yok. Birçok insan kahvelerde zaman öldürüyor ama çalışmıyor.

Üniversitelerle ortak bir çalışmanız oluyor mu?

Üniversite ile sanayinin işbirliği yapması lazım. Zaten zaman içerisinde mevcut elamanlarımızda yetmeyecek. Adam yapıyorsa kendi çocuğu ya da akrabasının çocuklarıyla işini götürmeye çalışıyor. İlerde bu da biter. Üniversiteyle sanayinin mutla iş birliği yapması lazım. İŞKUR’ un kurslar düzenlemesi lazım. Geçmişte mesela üyelerimize yönelik Mevlana Kalkınma Ajansıyla ilgili bir proje yaptık, bilgisayar kullanılmasıyla ilgili. Ama hiç kimse gelmedi. Tamamen ücretsizdi ama 5 kişi anca geldi.

Oda olarak en fazla neyden şikâyetçisiniz?

Bütün meslek kuruluşlarımızda en büyük problem eleman sıkıntısıdır. Yetişmiş eleman hiç çok. Devletin bizi desteklemesi lazım. Savaşta da barışta da esnaf her zaman önde gider. Esnafa destek verilmesi lazım. Kaçak esnafımız çok, bunların bir an önce odaya kayıtlarının yapılması lazım. (Adnan Yıldırım)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.