Oniks taşı işlemeciliğini yaşatmaya çalışıyorlar

Kırşehir ile özdeşleşen oniks taşı işlemeciliğinin kentteki son temsilcisi olan iki kardeş, mesleğin yok olmaması için "Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı" unvanı almak istiyor- Erdem Ertek:- "Son kalan oniks taşı atölyesi olarak bunu uzun yıllar sür

Oniks taşı işlemeciliğini yaşatmaya çalışıyorlar
Yayınlanma:

KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir ile özdeşleşen ve bitme noktasına gelen oniks taşı işlemeciliğinin son temsilcisi iki kardeş, mesleğin yok olmaması için Kültür ve Turizm Bakanlığından "Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı" unvanı almaya çalışıyor.

Bakanlığa bağlı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından "Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı" unvanı verildiğini öğrenen Erdem ve Dinçer Ertek, müracaatlarının kabul edilmesiyle mesleklerini gelecek nesillere güvenle aktarmayı hedefliyor.

Ertek kardeşler, Bağbaşı Mahallesi'ndeki evlerinin bir bölümünü atölyeye çevirerek yaklaşık 20 yıldır oniks taşından hediyelik eşya, saz, Ahi fermanı ve tarihi eserlerin figürlerini yaparak geçimini sağlıyor.

Erdem Ertek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırşehir'de önceki yıllarda 50'nin üzerinde bulunan işletmelerin çoğunun kapandığını, kardeşi ile baba mesleğini sürdürmeye gayret ettiklerini söyledi.

Oniks taşı işlemeciliğinin Kırşehir'e has bir meslek olduğunu ve Türkiye geneline yayıldığını belirten Ertek, başka taşların daha çok ön plana çıkmasıyla son zamanlarda kentte oniks işlemeciliğine olan ilginin azaldığını dile getirdi.

- Fuarlarda tanıtmak istiyorlar

Kırşehir ile özdeşleşen bu mesleğin yok olup gitmesine gönüllerinin razı olmadığını vurgulayan Ertek, şöyle konuştu:

"Son kalan oniks taşı atölyesi olarak bunu uzun yıllar sürdürmek ve gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığının kültür mirası taşıyıcılarını meslek olarak desteklediğini öğrendik ve bizi de kapsadığını gördük. Çalışmalarımızı içeren evraklarımızı ve görüntülerimizi hazırladık. Müracaatımızı yaparak, miras taşıyıcı konumundaki kişilere sağlanan avantajlardan istifade etmek istiyoruz. Özellikle fuar desteklerinden faydalanarak yurt içinde ve dışında tanıtmayı arzuluyoruz."

Kardeşi Dinçer Ertek de tıpkı lüle taşının Eskişehir ile anıldığı gibi oniks taşının da Kırşehir'in bir değeri olduğuna dikkati çekerek, "Oniks taşının geçmişten günümüze Kırşehir ile özdeşleştiği bir gerçek. Bu mesleğin son temsilcileri olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuracağız. Oniks taşının kültür mirası taşıyıcısı olmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Ertek, oniks taşından yaptıkları hediyelik eşyalara Türkiye'nin birçok kentinden ilgi olduğunu, ürünlerini aynı zamanda da Kırşehir Kent Park'ta yerli ve yabancı turistlere sergilediklerini kaydetti.

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Ekicioğlu da bir zamanlar 50'nin üzerinde olan oniks taşı işletmelerinin çoğunun kapandığını, ancak Ertek kardeşlerin gönül verdikleri baba mesleğini inatla sürdürdüklerini dile getirdi.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.