'Otomotiv aşkını' teknik lise açarak taçlandırdı

Kilis'te 8 yaşındayken babasının yanında çırak olarak otomotiv sektörüne giren ve o günden bu yana mesleğinden kopmayan 79 yaşındaki iş adamı Ali Topçuoğlu, "sevgilim" dediği sektörün geleceğine katkı sağlayabilmek için teknik lise yaptırdı.

'Otomotiv aşkını' teknik lise açarak taçlandırdı
Yayınlanma:

Kilis'te henüz 8 yaşındayken yedek parça ticareti yapan babasının yanında çırak olarak otomotiv sektörüne giren ve o günden bu yana mesleğinden kopmayan iş adamı Ali Topçuoğlu, "sevgilim" dediği sektörün geleceğine katkı sağlayabilmek için teknik lise yaptırdı.

Ali Topçuoğlu, yaptığı açıklamada, o dönemde Gaziantep'in ilçesi olan Kilis'te, ilkokul birinci sınıfı bitirdiği yıl babasının yedek parça ve akaryakıt satışı yapılan iş yerinde çalışmaya başladığını ve o günden beri işinin başında olduğunu söyledi.

O yıllarda akaryakıtın tenekelerde satıldığını anlatan 79 yaşındaki Topçuoğlu, babası dükkanda durmasını istediği için eğitimini lise ikinci sınıfa kadar sürdürebildiğini aktardı.

Topçuoğlu, genç yaşta girdiği sektörde önüne çıkan fırsatları değerlendirdiğini, babasının da desteğiyle 1952 yılında kamyon bayiliği aldığını dile getirerek, satışları iyi olduğu için ithalatçı firmanın dikkatini çektiğini söyledi.

Tırların yeni piyasaya çıktığı dönemde Türkiye'de bu aracın satışını ilk kendisinin yaptığını vurgulayan Topçuoğlu, bu işte de başarı sağlayınca kendilerine Gaziantep bayiliğinin verildiğini kaydetti.

Topçuoğlu, "1973'te otomotiv yedek parçası üretecek fabrika kurmak istedik. Motor takım contası üretmeye karar verdik ve gerekli görüşmeleri yaptık. Kalıpları, makineleri aldık ancak o dönemki hükümetin politikalarından çekinerek yatırım yapmaktan vazgeçtik." dedi.

Otomotiv alanındaki sayılı okullardan birini yaptırdı

Otomotiv sektörü için "sevgilim" tabirini kullanan Topçuoğlu, "Ben sevgilimden kopamadım, Topçuoğlu Otomotiv'in başındayım çünkü bu işte mutluyum. Geçmişte bir fabrika açamadım ama geleceğin otomotivcilerinin yetişeceği bir okul açma hayalimi gerçekleştirdim." diye konuştu.

Babasının bu kadar çok çalışmasına hep karşı çıktığını aktaran Topçuoğlu, okul yaptırma fikrinin doğuşunu şu sözlerle dile getirdi:

"Ben de 'baba işi büyütürsem, varlık sahibi olursam niye bir okul, bir cami yaptırmayayım' derdim. Belli bir seviyeye gelince de hep istediğim camiyi yaptırdım. Otomotiv sektöründe ara elaman sıkıntısı olduğunu fark ettim. Okul yaptırma düşüncem de vardı zaten. Otomotiv sektörü üzerine bir lise yaptırmaya karar verdim. Projelerini özel olarak çizdirdik. Spor salonundan atölyelere ve yemekhanesine kadar her şeyi var. 27 derslikli Ali Topçuoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bitti ve eğitime geçildi.Şu anda 700 öğrenci eğitim görüyor"

Okulun bu alandaki sayılı liselerden biri olduğuna dikkati çeken Topçuoğlu, "Kaporta, boya, motor, elektrik, elektronik bölümlerimiz var. Motor bölümünde okuyan çocuklar için TOFAŞ'tan destek aldık. Eğitimde kullanılmak üzere 20 motor, 24 şanzıman ve otomobil getirttik. Çocuklar bunlar üzerinde eğitim görüyorlar. Öğrencilerimiz mezun olduğunda işi hazır olacak." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.