Ozanların türkülerini onların sazlarıyla seslendirecek

Sivaslı bağlama imalatçısı İyidoğan, vereceği konserde Aşık Veysel, Aşık Davut Sulari ve Müslüm Ağbaba gibi ünlü halk ozanlarına ait bağlamalarla onların eserlerini seslendirecek- İyidoğan: - "Konserde her aşığın türküsünü kedi bağlamasından okuyacağım"-

Ozanların türkülerini onların sazlarıyla seslendirecek
Yayınlanma:

SİVAS (AA) - Sivaslı bağlama imalatçısı Şentürk İyidoğan, atölyesinde muhafaza ettiği Aşık Veysel, Aşık Davut Sulari ve Müslüm Ağbaba gibi ünlü halk ozanlarına ait bağlamalarla onların eserlerini seslendireceği konser verecek.

Sivas 4 Eylül Sanayi Sitesi'ndeki atölyesinde bağlama imal eden 45 yaşındaki İyidoğan, ilkokul 2. sınıftan bu yana bağlama çalıyor. 

Söz ve müzik yazarlığı da yapan İyidoğan, atölyesinde ünlü halk ozanlarının sazlarını muhafaza ediyor, bunlar arasında Aşık Veysel'in ilk bağlaması dikkati çekiyor.

İyidoğan, İstanbul Şişli Belediyesinin desteğiyle 28 Kasım'da Şişli Kültür Merkezi'nde düzenlenecek "4 Saz, Bir Usta" etkinliğinde, Aşık Veysel, Aşık Davut Sulari (Davut Ağbaba) ve Müslüm Ağbaba gibi halk ozanlarının bağlamalarıyla onların eserlerini okuyarak hayalini gerçekleştirecek.

İyidoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ünlü halk ozanı Aşık Veysel'in, Aşık Davut Sulari ve kardeşi Müslüm Ağbaba'nın sazları ve Atatürk'e çalınan bağlama ile 1600-1800'lü yıllarda çalınan sazları atölyesinde topladığını söyledi.

Aşık Veysel'in uzun yıllar çaldığı ilk bağlamasını ozanın çocukları sayesinde, Davut Sulari ve Müslüm Ağbaba'nın bağlamalarının da Ağbaba'nın kızı sayesinde eline ulaştığını anlatan İyidoğan, "Atölyeme bir ticaret atölyesi gibi değil, kültür evi gibi bakıyorum. Bu bağlamaları çalmak benim için çok büyük onurdur. Önemli olan bunu gelecek nesillere aktarmaktır" diye konuştu.

- "Ölmeden önce hayalimi gerçekleştirmek istedim"

İyidoğan, "Konserde her aşığın türküsünü kedi bağlamasından okuyacağım. Yani ustaların bağlamasıyla ustaların eserlerini okumaya çalışacağım. Kendi bağlamamla da kendi bestelerimi okuyacağım. Konserde kendi eserlerimi Zazaca da seslendireceğim" diye konuştu.

Çalacağı bağlamaların 100 yıldan daha fazla süre önce imal edildiğine dikkati çeken İyidoğan, "Halk ozanlarının sazlarıyla onların eserlerini okumak, benim en büyük hayalimdi. Ölmeden önce içimde ukde kalmasın diye bunu gerçekleştirmek istedim. Şişli Belediyesine halk ozanlarının sazlarını getireceğimi ve kendi bağlamalarından onların eserlerini okuyacağımı söyledim. Şişli Belediyesi de beni kırmayarak yeri tahsis etti. 28 Kasım'da en büyük hayalimden birini gerçekleştirmiş olacağım inşallah" ifadesini kullandı.

İyidoğan, asıl amacının ünlü halk ozanlarının eserlerinin gelecek kuşaklara aktarılması olduğunu dile getirerek, 4 saat sürecek konsere türkü severleri beklediğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.