#ÖzelHaber Konya Tellallar Çarşısı’nda restorasyon krizi! #KonyaHaber

Konya Bedesten’de bulunan 258 yıllık Tellallar Çarşısı eski adıyla Sipahi Çarşısı’nın restore edilerek butik otel yapılacak olması çarşı esnafının tepkisine neden oldu.

#ÖzelHaber Konya Tellallar Çarşısı’nda restorasyon krizi! #KonyaHaber
Yayınlanma:

Konya’nın Bedesten Çarşısı içinde bulunan 258 yıllık Tellallar Çarşısı, Nakiboğlu Vakfı bünyesinde bulunuyor. Vakıf tarafından çarşının restore edilip butik otele çevrilme kararı alması çarşı esnafın tepkisine neden oldu. Restorasyon çalışmalarıyla ile birlikte dükkanlarını boşaltmak zorunda kalacak çarşı esnafı dükkanlarından ayrılmak istemiyor. Bu çarşıda uzun yıllardır esnaf olan Ahmet Özkafa, şuan burada bulunan esnafların bir çoğunun çocukluğunun da bu çarşıda geçtiğini ifade ederek, “Eskiden burası develikti olarak yani kervansaray olarak kullanılırdı. Diğer bir ismiyle Sipahi Pazarı olarak da bilinirdi, daha sonra ki yıllarda bu çarşı  vakıf mülkü haline geldi. Ticari olarak Konya’nın aktif çarşılarından birisiydi ama şuanda dükkanlar boşaldığı için eski canlılığını kaybetti. Köklü bir geçmişe sahip olan bu çarşının  tarihi havasını zedeleyici hiçbir çalışma istemiyoruz.” dedi.

“ESNAFLAR  DÜKKANLARINDAN ÇIKARTIYOR”

Nakiboğlu Vakıf Mütevellisi Ali Bilgin Özgürüz’ün esnafa dükkanlarını boşaltması için baskı yaptığı iddia eden Özkafa, “1 buçuk yıldır tehdit vari bir şekilde ‘buraları yıkıp butik otel yapacağım’ diyor. Dedem bu vakfı kuranlara dua ederdi. Eğer kiracısı iş yapamaz ve kirayı da ödeyemezse onun kirasını almamayı boş ver ona sermeye yardımı yapılarak esnafın işi düzeltilecek sonra da kiracılığı devam edecek anlayışı vardı. Ama şimdi burada kiracı kalmadı Vakıf Mütevellisi herkesi dükkanlarından çıkartıyor.Burası sit alanı zaten önceden Anıtlar Kurulu izin vermiyordu şimdi buralar nasıl yıkılıp da  yeniden butik otel yapılacak.  Burada bulunan birçok dükkan ve biz sonuna kadar hukuki haklarımızı koruyacağız.” ifadelerini kullandı. Çarşı esnafı dükkanlarından çıkmak konusunda direnince, Nakiboğlu Vakfı tarafından esnaflara dava açıldı.

“AMACIMIZ TARİHİ DOKUYU ESKİ GÖRÜNÜMÜNE DÖNDÜRMEK”

Tellarlar Çarşısı esnafının bu iddiaları üzerine Nakiboğlu Vakfı Mütevellisi Ali Bilgin Özgürüz, hakkında yöneltilen bu iddialara cevap verdi. Özgürüz, bu projeyi vakfın devamlılığı ve gelirlerin artması için yaptığını ifade ederek, “Esnaf çarşının tarihi dokusunu kendisi bozdu. Dükkanların içinde yaptıkları tadilatlar bunun en büyük örneği. Ben bu restorasyon çalışmasını bu çarşının eski görünümüne kavuşması için yapıyorum. Daha öncede vakfın bu tarz bir çalışması olmuştu ancak tamamlanamamıştı. Ben ilk projeye sadık kalarak yeni restorasyon çalışmasını yapacağım. Vakfın amacı tarihi dokuyu eski görünümüne döndürmek. Esnafa baskı söz konusu değil, ben her şeyi hukuki yollara başvurarak yapıyorum. Mahkeme onların aleyhine karar veriyor ise bu baskı mı demek oluyor. Vakfın en çok gelir getiren yeri ve daha çok gelir getirmesi için bu çalışmayı yürütüyoruz Mülkleri bu harap yapıdan kurtarıyoruz vakfımızın yaşaması için bu şart. Ayrıca biz herkesi mahkemeye vermiyoruz sadece çıkmamakta ısrar edenleri mahkemeye veriyoruz. Bir kısım esnaf mülkleri zaten boşalttı.” şeklinde konuştu.

“RESTORASYON ÇALIŞMALARI 7-8 MİLYON TL’YE MAL OLACAK”

Çarşıda yapılacak restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Özgürüz, “Ankara’da Çukurhan’da bir vakıf grubunun yaptığı Divan Otel’den esinlenerek bu projeye başladık. Bizim hayata geçirmeye çalıştığımız  bu proje 3 Haziran 2016 tarihinde Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı. Restorasyon çalışmaları bize 7-8 Milyon Türk Lirası’na mal olacak ve tahliye işlemlerinin yaklaşık 2 yıl sürmesini bekliyoruz. İcra yoluyla olması bu sürecin uzamasına yol açıyor. Yaklaşık 3 sene kadar da bu projenin tamamlanmış olmasını planlıyoruz. Bu projeyle birlikte bedestene bir hareketin geleceğini düşünüyoruz. Netice de orda turistik bir yapı oluşturuyoruz. Restorasyondan sonra ön kısımlarda dükkanlar bulunmaya devam edecek yenileme çalışmalarından sonra kirasını veren esnaf yine orda dükkanını işletmeye devam edebilir. Geri kalan kısımlar ve avlu ise otele ait olacak.” dedi.  Öte yandan, Vakıflar Konya İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre şuan için restore projesinde bir problem bulunmadığının proje çizimlerinin Türkiye’nin farklı üniversitelerinden uzmanların bulunduğu kurul heyeti tarafından onaylandığının  ve sürecin yasal düzenlemelere uygun olarak devam ettiğinin bilgisi verildi. Açılan davaların sürdüğü ve projenin esnafın tahliyesinden sonra restore işlemlerine başlanacağı bildirildi. (U.Can Hodoğlugil – Gamze Erdoğan)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.