İYİ Parti Konya Milletvekili Karaman: Bu iş bilmezlik mi yoksa kasıtlı mı?

İYİ Parti Konya Milletvekili Ünal Karaman, iktidarın tarım politikalarına dair eleştirilerde bulundu.

İYİ Parti Konya Milletvekili Karaman: Bu iş bilmezlik mi yoksa kasıtlı mı?
Yayınlanma:

İYİ Parti Konya Milletvekili Ünal Karaman, iktidarın yanlış tarım politikaları uyguladığının altını çizerek, uygulanan yanlış politikaların sonucunda üretimin ve üreticilerin zarar gördüklerini kaydetti.

İYİ Parti Konya Milletvekili Karaman’ın açıklamaları şu şekilde:

“Ülkemizde her alanda hissedilen ekonomik kriz hayvan üreticilerimizi de ciddi şekilde etkilemiş durumdadır. Besiciler son dönemde fahiş bir şekilde artan yem, işçilik, yakıt ve elektrik fiyatları sebebiyle çok büyük bir darboğaza girmiştir.

Hayvancılıkta üretim maliyetinin yüzde 80’ini oluşturan yem fiyatları son iki yılda 3 kat artmıştır. Bu artışın desteklere de yansıması beklenirken 2023 desteklerinde yem bitkilerine yönelik önemli bir artış olmadığı görülmektedir. Mesela geçen sene yem bitkileri için dekara 40 lira destek verilirken bu sene yalnızca 60 liraya çıkarılmıştır. Bu küçük artış hem besicilerin hem de çiftçilerin umutlarını kaybetmesine sebep olmuştur.

Yem sanayisinde en çok kullanılan ve yüzde 95’i dışarıdan gelen soyada 60 kuruşluk destek sekiz yıldır aynıdır ve hiçbir artış olmamıştır. Bunun Türkçesi çiftçiye “Sen ekme, yerli yem üretimine destek olma.” demektir. Bunun Türkçesi süt üreticisine “Sen üretme, ineğini kesime gönder.” demektir. Bunun Türkçesi “Hayvancılıkta dışarıya bağımlılık bizim siyasetimize uygundur.” demektir. Oysaki tarım bizim için stratejik sektör, millî meseledir, millî mesele Türk çiftçisini elin çiftçisine ezdirmemektir. Millî mesele vatandaşın gıdaya ucuz, sürekli ve hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamaktır. Millî mesele üretmek ve tarımda küresel oyuncu olmak demektir ancak görüyoruz ki iktidar bu fikirden oldukça uzaktadır.

TÜİK verileri hayvancılıktaki gerileyişi ortaya koymaktadır, bu verilere göre ilk 6 ayda büyükbaş hayvan sayısı yüzde 2, küçükbaş hayvan sayısı yüzde 5,3 azalmıştır; üretici zarar üstüne zarar edip süt ineklerini üzülerek bile olsa kesime göndermek zorunda kalmıştır.

Peki, bu kanayan yaraya iktidarın çözümü nedir? Yemi olduğu gibi hayvanı da ithal etmek. İktidar, hayvan ithalatında rekor üstüne rekor kırmayı, ithalatı yüzde 400 arttırmayı bir başarı olarak sunmaktadır. Bu noktada yönetenler tercihini yapmış, Rus çiftçiyi Türk çiftçisine, Sırp besiciyi de Türk besicisine tercih etmiştir. Dünyada gıda milliyetçiliğinin yükseldiği hepimizin malumudur, bu çağın geçer akçesi kendine yetebilmektir. Dünyanın en verimli topraklarında yaşayıp tarım ve hayvancılıkta ithalatçı konumuna düşmek basit bir hata olamaz.

Bu iş bilmezlik değilse geriye tek bir seçenek kalıyor, yapılanların tamamı kasıtlıdır. Buradan iktidarı tercihlerini yeniden gözden geçirmeye, tarım ve hayvancılığı stratejik sektör olarak görüp kırsal kalkınmaya gerçekçi destekle gereğini yapmaya davet ediyorum.”

Kaynak:Haber Kaynağı

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.