Rahminden 25 santimetre ve bin 100 gram myom çıkarıldı #konyahaber

Konya’da karnında şişlik ve ağrı nedeniyle hastaneye başvuran kadının rahminden gerçekleştirilen operasyonla 25 santimetrelik ve bin 100 gram ağırlığında olan myom çıkarıldı.

Rahminden 25 santimetre ve bin 100 gram myom çıkarıldı #konyahaber
Yayınlanma:

Konya’da 37 yaşında olan ve 2 tane sezaryen ameliyatı geçiren bir kadın karında şişlik ve ağrı nedeniyle Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi’ne başvurdu. Yapılan muayene sonrasında ameliyat olan hastanın rahminden, iki tanesi 1, bir tanesi yarım santimetre olan toplam 3 delikten Laparoskopik (kapalı) Myomektomi operasyonu ile 25 santimetre ve bin 100 gram olan myom çıkarıldı.
Ameliyatı gerçekleştiren NEÜ Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Balcı 37 yaşında ve 2 tane sezaryen ameliyatı geçirmiş olan hastanın karında şişlik ve ağrı nedeniyle kendilerine başvurduğunu söyledi.
Yaptıkları muayenede hastanın karnında göbeğin üzerine kadar uzanan kitlenin mevcut olduğunu fark ettiklerini belirten Prof. Dr. Balcı, “Ultrasonografide rahimden (uterus) kaynaklanan yaklaşık 25 santimetre boyutunda myomla uyumlu kitle saptadık. Hastaya laparoskopik myomektomi planladık ve ameliyat hazırlıklarını tamamladıktan sonra operasyona aldık. Başarı ile gerçekleştirdiğimiz operasyonla çıkarttığımız myomun ağırlığı bin 100 gram geldi. Bu kadar büyük myomların laparoskopik ameliyatı tıp literatüründe oldukça nadirdir. Hastamızı operasyonun ertesi günü sorusuz bir şekilde taburcu ettik” dedi.

“Bu denli büyük veya çok sayıda myomu olan hastalarda genellikle açık ameliyat tercih edilmiyor”
Bu denli büyük veya çok sayıda myomu olan hastalarda genellikle açık ameliyat tercih edilmediğini kaydeden Prof. Dr. Balcı, “Çünkü uterusun (rahmin), kistin veya myomun karın içerisinde yeterli çalışma alanı bırakmayacak kadar büyük olduğu durumlarda ve ciddi karın içi yapışıklıklar varlığında laparoskopik yöntem genellikle tercih edilmez. Laparoskopik ameliyatta hastanın karnında biri 1 santimetre diğerleri 0,5 santimetre olan 3 veya 4 tane delik açılmakta ve özel kamera ve aletlerle bu deliklerden ameliyat yapılmaktadır. Açık ameliyatlara göre hastanın karnında ameliyat kesisinin ve izinin çok az olması, karın içinde daha az yapışıklık olması, çok daha az ağrısının olması, kısa sürede ayağa kalkması, daha kısa sürede hastaneden taburcu olması, daha kısa sürede işine ve normal hayatına geri dönebilmesi gibi üstünlükleri vardır” diye konuştu.

“Myom ameliyatlarında açık cerrahide bile kanama riski de oldukça fazladır”
Bu tip ameliyatların zor ameliyatlar olduğunu da aktaran kaydeden Prof. Dr. Balcı, kitlenin büyüklüğü nedeniyle karın içerisinde çalışma alanının dar olduğunu söyledi. Prof. Dr. Balcı, “Özellikle daha önce karından ameliyat geçirmiş hastalarda daha sık olmak üzere kitlenin bağırsaklar, idrar yolları, mesane ve büyük damarlar gibi organlarla komşu olması ve bunlara yapışıklığı veya bunlarda anatomik olarak yer değişikliği yapması sık karşılaştığımız durumlardır. Ayrıca myom ameliyatlarında açık cerrahide bile kanama riski de oldukça fazladır. Nitekim bu hastamızda daha önce 2 kez sezaryen geçirmesi ve kanama riskinin fazla olmasına rağmen sorun olmadan ameliyatı tamamladık” şeklinde konuştu.
Zor bir ameliyat olan büyük bir myomun laparoskopik olarak çıkartılmasında gösterdikleri çalışma için ekip arkadaşlarına teşekkür eden Prof. Dr. Balcı, böylesi ameliyatların her işte olduğu gibi iyi bir ekip çalışması gerektirdiğinin de altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.