Aşırı sıcak havalarda nasıl beslenmeliyiz

Yaz aylarında metabolizmanın uyum sağlaması için beslenme oldukça önemli. Bu aylarda artan hava sıcaklıkları her yaştan kişi için vücudun temel ihtiyaçlarında değişime neden oluyor.

Aşırı sıcak havalarda nasıl beslenmeliyiz
Yayınlanma:

Yaz aylarında metabolizmanın uyum sağlaması için beslenme oldukça önemli. Bu aylarda artan hava sıcaklıkları her yaştan kişi için vücudun temel ihtiyaçlarında değişime neden oluyor.

Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artıyor ve metabolizma bu duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalığında sıcaklar nedeniyle artış görülüyor. Ayrıca, sıcak havalarda terlemeyle ortaya çıkan su ve mineral kaybı sonucu; baş dönmesi, bayılma hissi ve bulantı gibi sağlık problemleri yaşanyor. Bebek ve çocuklarda ise; ishal görülme oranı artıyor ve sıcak havalarda besinlerin bozulma riski yüksek olduğu için de besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülüyor.

İŞTE AŞIRI SICAK OLAN YAZ AYLARINA YÖNELİK SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

Vücudunuzun Su Dengesini Koruyun

Vücut için yeterli miktarda su tüketilmesi her yaşta ve her mevsimde oldukça önemli. Yaz aylarında ise bu su ihtiyacının karşılanması biraz daha zorlaşıyor. Çünkü yazın ter ile atılan su miktarı artar ve bu sebeple bol sıvı alınması gerekir. Normal şartlarda bir yetişkinin günlük ortalama su ihtiyacı 1,5-2 litre iken sıcak havalarda bu oran 3 litreye kadar çıkabilir. Bundan dolayı çok sıcak mevsimlerde ortalama (kişiye göre değişebilir) günde 2-3 litre su içmeye özen gösterilmelidir.

Kafeinli İçeceklerin Miktarını Azaltın

Çay, kahve ve asitli içecekler kafein içeriğinden dolayı sıcak havalarda çok uygun olmayan içeceklerdir. Aşırı kafein tüketimi vücutta su kaybına yol açar ve vücut sıvı dengesi zarar görebilir. Bu yüzden yazın bu içecekleri sınırlı tüketmek gerekir.

Kızartmalardan Kaçının

Kızartma besinler sadece yazın değil hiçbir zaman tüketilmemesi gereken yiyeceklerdir. Fakat özellikle yazın uzak kalınması sağlık açısından oldukça önemlidir. Çünkü sıcaklarda tüketilen aşırı yağlı besinler yorgunluk, vücutta ağırlık, baş ağrısı hatta tansiyon yükselmesine kadar problemlere sebep olur. Bu nedenle yemekleri kavurma, haşlama, fırınlama veya ızgara yöntemleri ile pişirerek tüketmek daha doğru olacaktır.

Yaz Meyvelerini Tüketin

Yazın aşırı sıcaklarından korunabilmek adına enerji ve vitamin zengini olan karpuz, üzüm, çilek, kiraz ve şeftali gibi yaz meyvelerinin tüketilmesi önemlidir. Özellikle %90'ı su olan karpuz, tüketildiği zaman kişiye tokluk hissi verir ve iyi bir lif kaynağı olmasından dolayı da bağırsak hareketlerini düzenler. Yanı sıra karpuz protein, yağ, karbonhidrat, fosfor, A ve C vitamini de içerir.

Tuz Tüketim Miktarına Dikkat Edin

Tuz çoğunlukla dolaşıma zarar verebilen bir öge olarak bilinse de, içerdiği sodyum ve klorürden dolay vücudun ihtiyacı olan bir bileşiktir. Fakat yazın aşırı tuz tüketimi tansiyon yükselmesine yol açabilir.

Tuzun az miktarda tüketilmesi ise hücrelerin arasında bulunan sıvıların dengesinin bozulmasına neden olarak tehlikeli sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu nedenle günlük tuz tüketiminin ortalama 6 gramı aşmamasına özen göstermeli ve tuzsuz bir yaşam da sürülmemelidir.

Potasyum Yönünden Zengin Besinleri Tercih Edin

Yazın fazla terleme sonucu vücuttan atılan potasyum miktarı de artar. Kalp kası başta olmak üzere diğer kasların kasılmasında, sinir iletiminde ve farklı birçok önemli görevi olan potasyum mineralinin eksikliği önemli sağlık sorunlarına neden olur. Bu sorunlardan korunmak için terle kaybedilen potasyum besinlerle kazanılmalıdır. Yaz meyvelerinin çoğunluğu ve sebzeler potasyumdan kaynağıdır. Bu yüzden günde 5-9 porsiyon sebze ve meyve tüketmek gerekir.

Gıda Zehirlenmelerine Karşı Dikkatli Olun

Yaz aylarında artan hastalıkların başında gıda zehirlenmeleri bulunur. Bu yüzden açıkta satılan besinlerden kaçınılmalı ve sıcaklarda bozulma riskini olan yiyeceklere karşı dikkatli olunmalıdır. Kötü saklama koşulları olan besinler bakterilerin üremesi için uygun bir ortam sağlar. Bu da sindirim sisteminin bozulması ve devamında zehirlenme ile sonuçlanabilir.

Tatlı Olarak Dondurma Tercih Edin

Hamur işi tatlılar sıcak havalarda rahatsızlık verebilir. Bu yüzden tatlı yemek isteyenler için yaz aylarında ideal seçenek dondurmadır. Süt içeriği ile protein ve kalsiyum kaynağı olurken sıcak havalarda ferahlatıcı bir etki sunar. Ancak kilo kontrolü için miktarı önemlidir. Haftada 1-2 kere 2-3 topu aşmamaya dikkat edilmelidir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.