Çocuklarda baş ağrısını önlemek mümkün mü? Öneriler ve uyarılar

Üsküdar Üniversitesi NP İstanbul Hastanesi'nden Çocuk Nörolojisi Profesörü Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, baş ağrısı konusunda önemli bilgiler verdi.

Çocuklarda baş ağrısını önlemek mümkün mü? Öneriler ve uyarılar
Yayınlanma:

Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, baş ağrılarının çocukluk yaş grubunda en sık hastaneye başvurulan nörolojik bozukluklar arasında olduğunu belirtti. Baş ağrısının çocukluk çağında yaşam boyu görülme sıklığının yüzde 25 ila 93 arasında değiştiğini söyledi. 7 yaşına kadar kız ve erkek oranının eşit olduğunu ancak ergenlik döneminde kız çocuklarında baş ağrısı sıklığının arttığını ifade etti.

Baş Ağrısının Semptomları Yetişkinlerden Farklı Olabilir

Çocuklarda baş ağrısının semptomlarının yetişkinlerden farklı olduğunu belirten İçağasıoğlu, baş ağrısının yüzde 6 ila 15'inin ciddi bir nörolojik duruma bağlı olabileceğini vurguladı.

Baş Ağrıları İki Gruba Ayrılıyor

Baş ağrılarının iki gruba ayrıldığını belirten Prof. Dr. İçağasıoğlu, birincil baş ağrılarının migren, gerilim tipi baş ağrısı, trigeminal otonomik sefaljiler ve diğer primer baş ağrısı bozuklukları olduğunu, ikincil baş ağrılarının ise sinüzit, üst solunum yolu enfeksiyonları, diş çürükleri, santral sinir sistemi enfeksiyonları, tümörler, beyin kanamaları gibi durumlardan kaynaklandığını ifade etti.

Çocuklarda Migren Görülme Sıklığı

Çocuklarda en sık görülen birincil baş ağrısının migren olduğunu belirten İçağasıoğlu, migren görülme sıklığının 7 yaşına kadar yüzde 2,5 iken, 10 yaşından sonra yüzde 5'lere çıktığını söyledi. Migrenin çocuklarda iki taraflı baş ağrısına neden olabileceğini ve çocuklarda migrenin nedenlerinin uyku eksikliği, fazla TV veya bilgisayar kullanımı, güvensizlik hissi, şiddet ve okul problemleri gibi faktörler olduğunu belirtti.

Çocuklarda Baş Dönmesi ve Migren Atağı

Çocuklarda baş dönmesinin migren atağı olabileceğine dikkat çeken İçağasıoğlu, bu durumu dakikalar veya saatler içinde kendiliğinden düzelene kadar süren, bilinç kaybı yapmayan, gözlerde istemsiz titreme hareketleri, kas kontrolünün kaybı gibi belirtilerin eşlik ettiği şiddetli baş dönmesi atakları olarak tanımladı. Ayrıca baş dönmesinin beyin tümörünün bir belirtisi olabileceğini de ekledi.

Migralepsi ve Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Çocuklarda görülen migralepsinin migren aurasının bir saat içinde epileptik nöbete dönüşmesi olduğunu söyleyen İçağasıoğlu, gerilim tipi baş ağrısının ise çocukluk yaş grubunda yüzde 5 ila 72 arasında görülebileceğini ve genellikle ortalama 7 yaşında başladığını belirtti.

Tedavi ve Önlemler

Prof. Dr. İçağasıoğlu, baş ağrısı tedavisinin dinlenme, ilaç tedavisi gibi yöntemler içerdiğini ve düzenli uyku, dengeli beslenme, egzersiz, stresten kaçınma gibi önlemlerin de baş ağrılarını önlemede önemli olduğunu vurguladı.


Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.