Her Derde Deva Tarçının Faydaları

Tarçın yemeklerimiz de tatlılarımız da kullandığımız lezzetli baharatlardandır. Tarçının yemeklere veya tatlılara sağladığı faydalardan ziyade, öksürüğe, boğaz ağrısı tedavilerinde kullanılan yönlerinden bahsedeceğiz.

Her Derde Deva Tarçının Faydaları
Yayınlanma:
Güncelleme:

Tarçının Faydaları

Türk mutfağında sıklıkla kullanılan tarçının faydaları fazla bilinmez. Oysaki tarçın üzerine son yıllarda yapılan araştırmalar, diyabet üzerinde çok faydalı baharat olduğu keşfedilmiş. Diyabet sağlığına çok fazla dikkatlerin ise daha sık tercih ettiği baharat haline gelmiş.

Özellikle çubuk tarçının faydaları pek çok platform da diyabet hastaları üzerinde ki olumlu etkileri ile daha çok ön plana çıkmış. Tüm bunlara ek olarak, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi, beyin ve sinir sistemine ilişkin hastalıklardan koruması, kanserden koruması gibi pek çok olumlu etkiyi beraberinde getirir. İşte tarçının saymak ile bitmeyecek faydaları,

  1. Antioksidan İçeriği Yüksektir

Tarçın antioksidan içeriği en yüksek baharatlardan biridir. En güçlü antioksidanlar arasında yer alan flavonoidler, polifenol ve fenolik asit tarçında bol miktar da yer alır. Bu bileşenler, vücutta serbest radikallerin oluşumunu önleyerek hücreleri oksidatif hasara karşı korur. Bu özelliği sayesinde hemen hemen tüm kanser türlerine karşı koruma sağlar. Buna ek olarak, yüksek antioksidan içeriği sayesinde yaşlanmayı geciktirir. Enfeksiyon hastalıklarına karşı korur ve stresi azaltmaya yardımcı olur. Antioksidan özelliği doğal gıda koruyucu özelliğini yapabilecek kadar yüksektir.

  1. Enfeksiyonlara Karşı Koruma Sağlar

Tarçının vücuda sağladığı olumlu etkilerden bir tanesi de, inflamasyonu azaltmasıdır. Eski çağlardan beri bronşit tedavisinde ve kronik öksürüklerin giderilmesinde tarçının kullanılması yaygın bir durumdur. İçerdiği, biyoaktif birleşenler sayesinde vücutta tarçın, vücutta bakteriler, virüsler, mantar ve parazitlerden kaynaklı olarak oluşan enfeksiyonlar ile mücadele eder. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha güçlü bir şekilde savaşmasına yardımcı olur. Bu enfeksiyonlar nedeniyle vücutta oluşabilecek hasarların önüne geçilmesini de sağlar. Tarçın, kronik hastalıkların vücutta açabilecekteki harabiyetlerin önlenmesine katkı sağlarken aynı zamanda tedavi sürecinin hızlanmasını da kolaylaştırır.

  1. Diyabet ve Kardiyovasküler Hastalıklarla Savaşır

Dünyada en çok ölüme sebep olan hastalık grubu kalp ve damar hastalıklarıdır. Tarçın, genetik yatkınlıklar kaynaklı veya başka sebeplerden oluşan diyabet veya kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine ve tedavisinin kolaylaşmasına olanak verir. Tarçının sağlık üzerinde ki en bilenen özelliklerinden biri kan şekerinin düşürülmesi üzerinde etkili olduğudur. Aynı zamanda tarçın kolesterolün düşürülmesinde veya kontrol altına alınmasında etkilidir. Kolesterolün dengelenmesine ve kan şekerinin düşmesinde etkili bir baharat olduğu için kalp ve damar hastalıklarına ve diyabete karşı iyi yönde takviye gıdasıdır.

  1. Nörodejeneratif Hastalıklardan Korur

Tarçının faydaları arasında en önemli olanlardan bir diğeri, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların ilerleyişini yavaşlatması ve hastalığı yavaşlatıcı özelliğe sahip olmasıdır.

  1. Emziren Annelerin Süt Üretimini Destekler

Tarçın emziren annelerin güvenle kullanabileceği baharattır. Yapılan bilimsel araştırmalar tarçının süt tüketimi için etkili baharat olduğunu kanıtlar nitelikte. Ayrıca gebelik dönemlerinde oluşan cilt sorunlarının giderilmesinde de etkilidir.

  1. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Kilo vermek veya formunu korumak isteyenlerin güvenle tüketebileceği baharattır. Kan şekerinin dengeli seyretmesini sağlayarak açlık ve tatlı krizlerinin önüne geçer. Sindirim sistemini düzenleyerek mide rahatsızlıklarının giderilmesine katkıda bulunur. Sağlık üzerinde birçok olumlu sonuçları ve etkileri olan tarçının, tüm bu faydalarına karşın kalori içeriği düşüktür. Bu nedenle diyet yapanların etkili kullandığı baharatlardan biridir.

tarcin-1-001.webp

Tarçının Nasıl Tüketilmesi Gerekir

Tarçın yemekler de ve tatlılar da lezzetlendirici olarak kullanılır. Buna ek olarak, olumlu etkilerinden en iyi şekilde yararlanabilmek için nasıl tüketmemiz gerektiğini bilmek önemlidir.

  • Tarçını kaynamaya yakın sıcak su içerisinde 5 dakika bekleterek çayını hazırlayabilirsiniz.
  • Cilde faydaları ve ağrıları azaltıcı etkilerinden faydalanabilmek için, piyasa bulunan tarçın yağlarını kullanabilirsiniz.
  • İlaç kullananlar ve alerjik reaksiyonların olan kişilerin düzenli tarçın kullanmadan önce mutlaka doktora danışması gerekir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.