Sanal borcu olanlar dikkat!

Sosyal Güvenlik Uzmanı İbrahim Ünal, vatandaşların emekliliğe engel olan sanal borca dikkat etmeleri gerektiğini söyledi

Sanal borcu olanlar dikkat!
Yayınlanma:

Sosyal Güvenlik Kurumuna sanal borcu olan kişilerin emekli olamayacağını belirten Ünal, “SGK’ ya 1 TL bile borcu olanların emekliliği mümkün değil. Çalışan işçinin SGK’ya borcu olmaz. İşçi, işverene tabi olarak çalışıyorsa,  işveren sigortasını yatırsın ya da yatırmasın işçi, günü dolduğu zaman emekli olur.1 Mayıs’ta yürürlüğe giren 6645 Sayılı Kanunla borcu biriken ancak ödemeyen vatandaşların bütün borçlarını Devlet, otomatik olarak silecek. Ancak bunun yanı sıra borcuna isabet eden günlerini de silecek. Dolayısıyla burada vatandaşın prim günlerinin silinmesi vatandaşı olumsuz etkileyecek. Emekli olma süresini uzatacak. Vatandaşın 15 yıllık bir primi varsa, bu 10 yıla düşecek. Tabii böyle bir durumda tekrar prim günlerini alabilme hakkı var. Ama 10 bin lira prim borcu silinecekse, tekrar bu günleri canlandırma için 30 bin ila 50 bin arasında bir para ödemek zorunda kalacak” diye konuştu.

“E-DEVLETTEN KONTROL EDİN” 

Vatandaşlar borçlarını Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ya da e-devlet şifresiyle öğrenilebileceğini söyleyen Ünal, “Bazı vatandaşların sanal borçları var, bu konuya dikkat etmeleri gerekir. Vatandaş, zamanında vergi dairesine ve odaya kayıtlı olup, daha sonra buraya olan kaydını sildirmiş. Ama 15 senedir, vatandaş sistemde kayıtlı göründüğünden borcu devam ediyor. İnsanlar bu borca bakarak bunu öderse emekli olabileceğini düşünüyor.

Ama öyle değil. Çünkü emekli olabilmesi için Bağ-Kurluların vergi dairesi ve bağlı oldukları oda birliklerinin kayıtlarının bulunması gerekiyor. Eğer böyle bir durumları varsa, boşuna borcu ödemeye devam etmesinler. En azından doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu ile  görüşüp ne kadar borcu kaldıklarını öğrenebilirler” ifadelerini kullandı (Melek Sarıtaş)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.