“Sanata destek istiyoruz”

Ahmet Türe, “Yerel idarelerin gerçekleştirdiği sanat etkinliklerinin daha etkin olabilmesi için belli bir yetki ve seviyeye ulaşan insanların, sanat danışmanı olarak bu tür organizasyonların başında yer alması gerekiyor” dedi.

“Sanata destek istiyoruz”
Yayınlanma:

Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Ahmet Türe, “Yerel idarelerin gerçekleştirdiği sanat etkinliklerinin daha etkin olabilmesi için belli bir yetki ve seviyeye ulaşan insanların, sanat danışmanı olarak bu tür organizasyonların başında yer alması gerekiyor” dedi.

AHMET TÜRE KİMDİR?

Memleketim Trabzon, Selçuk Üniversitesi Resim Bölümünü kazanınca 1997 yılında Konya’ya geldim. Yaklaşık 17 yıldır Necmettin Erbakan Üniversitesi Resim Bölümünde akademisyen olarak görev yapıyorum. 25 yıldır, Konya’da yaşıyorum. Üniversitede okurken sanat adına dair hedeflerimiz vardı. Bunları elimizden geldiğince gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Şu an Konya’da çok az sanat galerisi var. Şu an Konya’da türe sanat galerisi olarak özel sadece biz varız çünkü diğerleri kapalı.

SANAT GALERİSİNİ AÇMA ÖNCELİĞİNİZ NEDİR?

Bu sanat galerisini, resim bölümüne girmek isteyen öğrencileri yetenek sınavına hazırlamak için açtık. Daha önceleri kiraladığımız apartman dairlerinde ya da dar mekânlarda öğrenci hazırlıyorduk. Ancak talep artınca hem sanat galerisi hem de sanat eğitimi veren bir yer olsun istedik. Galericiliğin asıl amacı; bir sanatçının resimlerinin sergilenmesi için bir mekânı elde etmesi toplumla paylaşılması ve belli oranda bir maddi destek sağlanmasıdır. Bu maddi destekte de sanatla alakalı masraflarını karşılayabilmesidir. Ama maalesef şu anda böyle bir durum söz konusu değil.

KONYA’DA BİN 500 ÖĞRENCİMİZ VAR 

Selçuk Üniversitesi Karatay Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Güzel Sanat Liseleri olmak üzere toplamda bin 500 öğrencimiz var. Böyle şehirde sanat alanında yetişecek öğrenciler için ne yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Ancak şimdilik yapabildiğimiz sanat galerimizdeki öğrencileri en iyi şekilde yetiştirmek oluyor. 

SANAT GALERİNİZDEN KİMLER FAYDALANIYOR?

Şu anda yetenek sınavına hazırladığımız 50’inin üzerinde öğrenci var. Bu bir sınava olduğu için zaman zaman öğrenci sayısı daha da artabiliyor. Yetenek sınavı için şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki yüzde 95 başarı sağlayabiliyoruz. Hobi için gelen çalışan, emekli ya da ev hanımları var. Sanata ilgisi olan herkes galerimizden faydalanabiliyor. Tabi 6 ila 12 yaş arası yeteneği olan küçük öğrencilerimizden bulunuyor.

KONYA’NIN SANATA BAKIŞ AÇISINI NASIL DEĞERLENİDİRİRSİNİZ?

25 senedir, Konya’da yaşıyorum. Değişimi en iyi şekilde gördüm. Biz 1994’lü yıllarında öğrenciyken beyaz plastikten resim çantamız vardı. Toplu taşıma araçlarına bindiğimizde çantamız bizden önce giderdi. Çantamızı bazen saklardık. Çünkü Konya’da resim okuyanlara pek sıcak bakılmazdı. Sene 2015’ baktığımızda omzunda siyah resim çantası olan bir öğrenci giderken insanlar arkasından, ‘ah biraz yeteneğim olsa, ben de sanatla uğraşsam’ diyorlar. Böyle durumlara da kulak misafiri olabiliyoruz. Eski dönemlere baktığımızda bizler, öğrencinin ailesini Resim bölümünde okuması için ikna etmeye çalışırdık, şimdi veliler çocuklarını ikna etmeye çalışıyorlar.

ÜNİVERSİTELERİMİZ AKADEMİSYEN YETİŞTİRİYOR… 

Selçuklu Üniversitesi’nde ayrılıp Necmettin Erbakan’a geçen Eğitim Fakültesi resim bölümünün geçmişine baktığımızda 60’ın üzerinde akademisyen yetiştirildiğini görüyoruz. Hepsi Türkiye’nin çeşitli yerlerinde görev yapıyorlar. Bu açıdan baktığımızda Gazi Üniversitesi çok etkiliydi, ama bu ekolün Konya Necmettin Erbakan Üniversitesine ait olduğunu görüyoruz. Türkiye’de sanat yarışmaları olduğunda mutlaka Konya’dan bir serginin ya da öğrencinin ödül aldığını görürsünüz. Bu çok güzel bir şey ancak bu durumu Konya’ya nasıl anlatacağız, onu bilemiyorum. 

YEREL İDARELERDEN SANAT ADINA BİR BEKLENTİ YA DA İSTEĞİNİZ VAR MI?

Yerel idarelerin sanat adına yaptıkları etkinlikler var. KOMEK kurslarında insanlar ciddi anlamda sanata olan ilgisi daha da artıyor. Belediyelerin bu çalışmalarını takdir ediyorum. Ancak belli ölçüde eksiklerini de söylemek gerekir. Yerel idarelerin gerçekleştirdiği sanat etkinliklerinin daha etkin olabilmesi için belli bir yetki ve seviyeye ulaşan insanların, sanat danışmanı olarak bu tür organizasyonların başında yer alması gerekiyor. Yani sanatı içinde bir endişe olarak yaşamayan bir kişi bu tür organizasyonları sadece görsel ve maddi olarak gerçekleştirir. Şu an onun eksikliğini görüyorum. Belki biz sanat eğitimcisi olduğumuz için böyle düşünüyoruz. 

RESİM SANATININ HAKKI KORUNMALI…

Kültür Bakanlığı resim müzik ve sinema gibi görsel sanatları destekliyor. Bu görsel sanat dallarından müzik ve sinema kontrol altında ancak resimde hem destek yok hem kontrol altında değil. Örneğin; müzik ve sinemada korsanın önüne nasıl geçiliyorsa, aynı durum resim içinde geçerli olmalıdır.  Kültür bakanlığının aldığı bir karar var, Türkiye’deki tüm oteller ve hastanelerde tüm duvarlarda resim tablolarının olması gerekiyor. Ancak asılan tüm tabloların hepsi dijital baskı ya da fotokopi olduğunu görüyoruz. Bu tabloların her birinin bir sanatçı tarafından yapıldığını düşünecek olursak buradan mezun olan sanat adayları mezun olduktan sonra işlerinin hazır olduğunu söyleyebiliriz. Bu çerçevecilik anlayışına bir son verilmelidir.

YARIŞMALAR DÜZENLEYECEĞİZ…

Türe sanat galerisi olarak ilerleyen zamanlarda çok sayıda sanatçıyı bir araya getirerek çalıştaylar düzenleyeceğiz. Biz sanata dair çalışmalarımız kendi çabalarımızla gerçekleştiriyoruz ancak artık yerel idarelerden de destek almak istiyoruz. Bu yıl ilk kez bir yarışma düzenleyeceğiz. O yarışmadan çıkan eserlerle sergi açacağız.

(Melek Sarıtaş)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.