Siber saldırılara karşı nasıl korunabiliriz?

Sosyal medyanın popülerliği son yıllarda artmaya devam ederken, gündelik hayatta paylaştığımız içerikler ve kişisel verilerimiz yeteri kadar güvenli bir şekilde muhafaza edilebiliyor mu? Siber saldırılara karşı nasıl korunabiliriz?

Siber saldırılara karşı nasıl korunabiliriz?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Sosyal medyanın popülerliği son yıllarda artmaya devam ederken, gündelik hayatta paylaştığımız içerikler ve kişisel verilerimiz yeteri kadar güvenli bir şekilde muhafaza edilebiliyor mu? Kişisel bilgileri sosyal medya da paylaşmak ne kadar doğru?

İnternet çağı içerisinde yaşadığımız bu son asırda insanların birbirlerine ulaşımı sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle kolaylaşmış durumda. Hükümetler ise sosyal medyaları kullanarak, insanların kişisel verilerine ulaştığına yönelik iddialar son zamanlarda gündemde fazlasıyla yer buldu. Kullanıcılar sosyal medya ses, görüntü, diğer paylaşım türlerini beğeni ve popüler olmak için kullanırken, özel hayatın gizlilik ihlali daha sık bir şekilde yaşanmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Elon Musk’ın yaptığı bir açıklama ise tehditin ne kadar büyük olduğunu ortaya koyuyor. Musk, ABD hükümetinin, Twitter’daki bütün özel mesajları gördüğünü ve bunu öğrenince şok olduğunu söyledi.

KİŞİSEL VERİLERİNİZ PAYLAŞILIYOR

Instagram, Twitter, Facebook, TikTok ve birçok sosyal medyada yayınlanan özel içeriklerin, kamuoyuna gizli eller tarafından yayılması, kullanıcılar tarafından büyük tepki toplamaya devam ediyor. Genellikle bu tür paylaşımlar şantaj içerikli olmasından dolayı sosyal medya şirketleri açılan davalardan ve cezalardan kurtulamıyor.

Dünya genelinde denetleyici kurumlar tarafından tespit edilen gizlilik ihlallerine ilişkin rekor düzeyde sosyal medyalara ceza kesiliyor. Bunlardan;

- İrlanda Veri Koruma Komisyonu, çocukların e-posta ve telefon numaralarını kamuoyuna açık olmasından dolayı Instagram’a 405 milyon Euroluk ceza kesti.

-İrlanda Veri Koruma Komisyonu, Whatsapp’ın kullanıcılara yönelik kişisel verilerinin” hizmet iyileştirmeleri ve güvenlik” sağlamak amacıyla izin vermeye zorlamasından dolayı sohbet uygulamasına 5.5 milyon Euro ceza kesti.

- Geçtiğimiz yılarda ABD’de mahremiyet toplu davasında, gizlilik ihlali nedeniyle Facebook şirketi 725 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmişti.

-Geçen aylar içerisinde Türkiye benzer bir konudan dolayı Tiktok’a para cezası vermişti. Cezanın nedeni ise çocukların kişisel bilgilerine görüntüleme ve izinsiz veri toplamasından dolayı şirkete Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından 1 milyon 750 bin lira ceza verilmişti.

NE GİBİ ÖNLEMLER ALINMASI GEREKİYOR? SİBER SALDIRILARA KARŞI NASIL KORUNABİLİRİZ?

Bu ve benzeri sorunlar ilerleyen günlerde de karşımıza çıkacak gibi duruyor. Peki, sosyal medya kullanırken ne gibi önlemler almalıyız.

Konunun uzmanları dolandırıcılık türleri hakkında kullanıcıların bilgi sahibi olması gerektiğini belirtirken, şüpheli bağlantılara tıklanmaması, kişisel bilgilerin paylaşılmaması, güvenilir hesaplardan alışveriş yapılması, güncel güvenlik yazılımlarının kullanımına, zor şifrelerin kullanılması, kimlik doğrulama özelliklerinin kullanılması, giriş bilgilerinin paylaşılmamasına ve son olarak düzenli şekilde şifre değiştirilmesinin altını çiziyor.

HABER: ALİ İSMAİL TAŞCI

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.