Sigara içenler sağlık harcamalarını kendisi karşılamalı (Özel Haber)

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, “Sigara içen kişiler, kendi sağlık sorunlarından doğan tedavi masraflarını kendisi karşılamalı” dedi.

Sigara içenler sağlık harcamalarını kendisi karşılamalı (Özel Haber)
Yayınlanma:

Sigara fiyatlarına gelen zammın sebebinin sigara kökenli hastalıkların son zamanlarda oldukça yaygınlaşmasından kaynaklandığını söyleyen Başkan Dikici, sigara kaynaklı hastalıkların artması sebebi ile ülkede çok büyük sağlık harcamaları ortaya çıktığını belirtti. Dikici, ülkenin sağlık harcamalarının sigara içmeyenden ziyade sigara içen kesimden karşılanması gerektiğini ifade etti. Sigara kullanımını azaltmak ve neden olduğu hastalıkları önlemek amacıyla sigaraya zam yapıldığını söyleyen Dikici, “Sağlık harcamaları sigara içenlerden karşılanmalı. Sigara kullanmayan gariban vatandaştan sağlık harcamalarına ücret alınmamalı. Sigara fiyatları arttı bu da tepkilere yol açtı bu normal tamam ama bu zamdan sonra aradaki farkla alınan para şuanda hastalara harcanıyor. İnsanlar, ben sigara içiyorum fakat sağlığım sıhhatim yerinde bu anlamda gelen zamlardan rahatsız oluyorum diyebilir. Şuan da sigara kaynaklı hastalıklardan dolayı yüzbinlerce insan rahatsız durumda, bu insanlar dün senin gibi sağlıklıydı ama bugün sağlığını kaybetmiş durumdalar. Böyle durumda bulunan yüzbinlerce insan var ve tedavi olmak için bu paraları bekliyorlar.  Aradaki farklar buralara harcanmaya başladı. Sigaraya sürekli zam gelsincilerden değiliz biz fakat sigara kullanımının azaltılmasını istiyoruz bu yüzden yapılan zamları doğru buluyoruz” şeklinde konuştu.

“ELEKTRONİK SİGARA KESİNLİKLE YASAKLANMALI”

Sigarayı bırakmanın çok zor olmadığını sadece samimi bir adımın atılması gerektiğini söyleyen Dikici, “İnsanlar bazı şeyleri düşünerek farkına vararak adım attığı zaman, sigaranın çok kolayca bırakılacak bir şey olduğunu görecekler. Hükümetimiz sigaraya zam yaparken, aslında sigarayı azaltmaya yönelik çalışmalar yürütüyor ve çalışmalarını gerçekten içtenlikle yapıyor. İnsanlarımızın dikkatli olması gerekiyor çünkü sigara firmalarının CEO’ları dünyanın en akıllı adımlarını atan ve sürekli tiryakiyi kendine bağlama telaşı içinde olan insanlar. Sigarayı bırakmak isteyen insanların adım atıp, daha sonra başarısız olarak geri dönmelerini sağlamak için üstün bir zeka kullanıyorlar. Sigarayı bırakma yöntemi olarak kullanılan nikotin bantları, nikotin sakızları,  nikotin içeren psikolojik ilaçları yine bu sigara üreten firmalar üretiyor. Elektronik sigara da bu firmalara ait ürünlerdir. Nikotin içeren her ürün bunlara aittir. Burada Sağlık Bakanlığımızda çok dikkatli olmalı ve sigara firmalarına ait olan bu ürünler kullandırtılmamalıdır. Özellikle elektronik sigara başlı başına bir felaket zaten, kesinlikle yasaklanmalı. Elektronik sigaranın verdiği hasarı ve tahribatı tahmin bile edemezsiniz. Sigaranın 50 yılda vereceği zararı elektronik sigaralar 2-3 senede veriyor ve insanları haşat ediyor. Amerika’da bile yasaklanan bir ürünün bizim ülkemizde satışının yapılması normal mi? Devletimiz bu konuda denetimleri arttırmalı ve elektronik sigara satışının önüne geçmelidir. ” ifadelerini kullandı.

“O BEBEK BU ÜLKENİN DE GELECEĞİ DEMEKTİR”

Araçlardaki sigara kullanımının yasaklanması hakkında da konuşan Başkan Dikici, “Bu ülkenin Cumhurbaşkanı insan sağlığı için adım atmıştır. Bu insanlık adına atılmış bir adımdır. Bizce bu karar çok doğru bir karar ama zamanlaması ve hazırlanması tartışılabilir. Zaman dilimi olarak belli bir zaman dilimine yayılmalı ve birden bire bir yasak getirilmemeliydi. Toplum olarak birden bire yasakçı bir adıma bakış açımız farklı olabilir ve doğru olan bir adımı bile bu yüzden reddedebiliriz. Mesela şöyle bir durum ortaya çıkıyor artık yavaş yavaş, sigara içen kişi tedavi masraflarını kendisi karşılayacak. Bu kesinlikle bu ülkede yapılacak. Ama ne yapıldı bu önce sunuldu ve insanların psikolojisine yerleşmesi için hazırlandı ve ilerleyen zamanlarda yürürlüğe girecek. Bu araç içinde sigara içilmesinin yasaklanması da böyle olabilirdi. Biz bu durumu son derece doğru buluyoruz. Aracın içerisinde insan bulunmasına rağmen, çoluğunun çocuğunun yanında dahi sigara içen insanlar var. Kimse kusura bakmasın o bebek senin olabilir ama o bebek bu ülkenin de geleceği demektir. O çocuğun sağlıklı ve sıhhatli bir şekilde büyüyüp yetişmesi, ülkenin Sağlık Bakanını da Cumhurbaşkanını da ilgilendirir. Tiryaki her şeyin farkına varacak ve bu adımların kendisi ve ailesi için atıldığını bilmeli” şeklinde konuştu.

Muhabir: Ali Kuş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum