Sigara içmeyende zarar görüyor

Sigara içmeyip dolaylı yollardan sigaraya maruz bırakılan kişilerde sigara içmiş gibi zarar görüyor.

Sigara içmeyende zarar görüyor
Yayınlanma:

Zararları saymakla bitmeyen sigara her yaş grubundan insana zarar veriyor. Başta kanser olmak üzere cildin erken yaşlanmasına akciğer problemlerinden kalp krizine kadar birçok konuda insan sağlığını tehdit ediyor.

“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” kapsamında uzmanlardan alınan bilgilere göre sigara çok yönlü bir bağımlılık, sigara sadece el ve dudak alışkanlığı olarak değerlendirilmiyor. Kişi sigaraya başladıktan sonra fiziksel ve psikolojik açıdan sigaraya bağımlı hale geliyor. Sigaraya en çok arkadaş çevresinde merak ve özentiden kaynaklı nedenlerle başlanıyor daha sonraki süreçte sigarayı sadece bir kereliğine denemiş kişilerden 8 tanesinden 1 tanesi sigaraya başlıyor. Daha fazla sigara içilmesi halinde sigaraya başlama ve bağımlı olma ihtimali daha da kuvvetleniyor. 

OLUMSUZ ROL MODEL OLMAMALIYIZ 
Uzmanlardan alınan bilgilere göre yetişkin insanlar sigara içerken çocuklara olumsuz rol model teşkil ediyorlar. Çocuklar çevresinde gördüğü kişileri ya da en yakınındakileri model olarak alıyor, yetişkinlerin hal ve hareketlerinden etkilenen çocuklar sigara konusunda da onlardan etkileniyor, çocuk sigara içen bireyi gördüğü zaman özellikle ergenlik çağında büyük olma hevesinden de kaynaklanan nedenlerle bunu sanki yetişkinliğin bir sembolü ya da bir statü göstergesi olarak algılıyor ve yetişkinler özendirici bir duruma neden oluyor. Uzmanlara göre sigaranın diğer uyuşturuculardan temel farkı hava yolu ile alınması bu yüzden sigara içmeyip aynı ortamda sigara dumanına maruz kalan kişilerde de günde 3 4 tane sigara içmiş gibi bir etki görülüyor. 
Seyit Mehmet Kavuncu / Anadolu'da Bugün

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.