Sikkeler mezar taşını simgeliyor

Konya’da Mevlana Meydanı civarında hem Mevlevi dervişlerinin kullanmış olduğu sikkelerin satış işi uğraşan hem de semazenlik yapan İzzet Akkaş sikkelerin yapışı ve ne anlam ifade ettiği ile ilgili bilgiler verdi.

Sikkeler mezar taşını simgeliyor
Yayınlanma:

Mevlevi dervişlerinin kullandığı takkelere sikke denildiğini belirten İzzet Akkaş, Mevlevilikte kullanılan elbisenin, yeleğin, cübbenin, gömleğin veya sikkenin hepsinin bir anlamı söyledi. Mevlevi ayinlerinse kullanılan sikkelerin Allah’a gönül vermiş kişinin mezar taşını simgeleyip ve temsil ettiğini ifade eden Akkaş, “Sema yapan kişi dünyadan elini eteğini çekmiş, tamamen Allah’a bağlı  tüm dünya işlerinden soyutlanmıştır.  Semazenlerin giydiği beyaz elbisenin adı tennuredir ve kefeni simgeler semazenler kefenini giymiş bir gönül eridir” diye konuştu.

“MEVLEVİ SİKKELERİ GENEL OLARAK KONYA’DA ÜRETİLİYOR”

 Sikkeler keçeden yapıldığını ifade eden Akkaş,  “Mevlevi sikkeleri genel olarak Konya’da üretiliyor,  tamamen el emeği ile yapılır ve bunu yapan usta sayısı günümüzde çok az maalesef. Sikke üreten Konya’da çok meşhur iki üç tane usta var. Sikkenin yapımı da maharet ister. Önce dövülür sonra kalıpları ayarlanır ve başın çapına göre numaralandırılır  yani yapımı oldukça zordur. Sikkelerin çeşitleri vardır. Yeşil, kenarı sarıklı olanlara destarlı sikke denir. Sema ayininde dönen semazenler yeşil sarığı olmayan  sadece kahverengi renkli sikkeden takarlar.  Yeşil, sarıklı sikkeyi takan tek bir kişi  vardır oda postnişindir. Sema ayinlerinde Mevlana hazretlerini temsil eder veya onun yaptığı işi yapar. Yani sema ayini onun kontrolü altındadır. Semazenlerin başıdır” şeklinde konuştu.

“ŞEMS HAZRETLERİ KELİME-İ TEVHİDLİ SİKKE TAKARDI”

 Mevlana Hazretleri’nin hocası dostu olan Şems Hazretleri’nin kullanmış olduğu sikkenin isminin  Serpuş olduğunu ifade eden Akkaş, “ Bu sikkenin üzerinde Allah lafızları vardır. sikke de La ilaha illallah Muhammeder Resulullah yazılıdır  yani Şems Hazretleri Kelime-i Tevhidli sikkeyi başına takıyormuş. Serpuşun  yapımı diğer sikkelere göre daha da zordur. Tabi Mevlana Hazretleri zamanında böyle el becerileriyle uğraşan insanların sayısı çokmuş Bizde bulunan bu serpuş Mevlana Türbesindeki sikke ile birebir aynıdır Şems bu büyüklükteki sikke ile dışarılarda dolaşırmış” dedi.

“YERLİ TURİSTLERE GÖRE YABACI TURİSTLER BU SİKKELERE ÇOK İLGİ GÖSTERİYOR”

 Genelde Mevleviliğe meraklı olanlar ve semazen olmak isteyen kişiler sorduğunu söyleyen Akkaş, “Aslında bu sikkelerin böyle mağazalarda satılması çok uygun değil çünkü Gezi Olaylarında kırmızı bir tennure semazen elbisesi giymiş bir vatandaş  başında da bir sikke ile ortaya çıktı. Bu sikkeyi geldi bizim gibi hediyelik eşya satan kişilerden alıp önüne de bir yazı yazdı. Gezi parkına destek veriyorum dedi. Kötü şeylere de alet olabiliyor. Yerli turistlere göre yabacı turistler bu sikkelere çok ilgi gösteriyor ve seviyor. Yabancı turistler Mevlana ve Mevleviliğin ne olduğunu biliyorlar ve direk gelip serpuş sikke var mı diye soruyor. Gelmeden önce araştırmasını mutlaka yapıyorlar özellikle Japon turistler çok meraklı oluyor.”diye konuştu. 

Yeşil sarıklı sikkeleri 100-150 TL, normal sikkeyi 70 TL,  değerli, yapımı zor olduğu için ve kesinlikle makinede olmadığı için  Şems’in sikkesini 600 TL’den satışa sunduğunu söyledi. Gamze Erdoğan  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.