Sobaların doğurduğu ‘sessiz katil’e dikkat

Konya Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, kış aylarında artan kömür sobası kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları önlem almaları konusunda uyardı.

Sobaların doğurduğu ‘sessiz katil’e dikkat
Yayınlanma:

Kışın gelmesiyle birlikte ısınmak için soba kullanılan evlerde yanlış kullanım ihmal ve hatalı baca bağlantılarından dolayı çok sayıda insan zehirleniyor ve hayatını kaybediyor. Konya Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, havaların soğuduğu ve sobaların yanmaya başladığı bu günlerde karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı daha dikkatli olması noktasında vatandaşları uyardı. Karbonmonoksit zehirlenmelerinin bilgi ve eğitim eksikliğinden kaynaklandığını belirten Erdoğan, “Bu mevsimlerde kömürlü sobaların neden olabileceği ölümcül kaza riski arttığından, sobaların bilinçli olarak nasıl kullanılması gerekir” ifadelerini kullandı.

“KARBONMONOKSİT GAZINININ HİSSEDİLMESİ ÇOK ZOR”

Sobanın tutuşturulması ve yakılması ile ilgili olarak bazı temel noktalara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Soba zehirlenmesi diye bilinen olay aslında iyi yanmamış kömürden çıkan ve yaşam ortamına sızan karbonmonoksit gazıdır. Bu gaz renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Dolayısı ile hissedilmesi çok zordur ve insanlara uyku verir. İnsan bu gaza maruz kaldığı zaman mahmurlaşır ve yavaş yavaş kendinden geçer. Bu yüzden biz bu gaza ‘sesiz katil’ de diyoruz. Soba zehirlenmeleri genellikle kalitesiz ve standart dışı yakıcı cihazlar, yanlış ve hatalı yapılmış, standartlara uymayan bacalardan, bunlara ek olarak periyodik olarak temizliği, bakımı ve onarımı yapılmayan baca ve sobaların yanlış kullanım hatalarından kaynaklanır” dedi.

“UYUMADAN ÖNCE SOBAYA YAKIT KONULMAMALIDIR”

Sobayı tutuşturmak için öncelikle benzin, gaz yağı, ve ispirto gibi yakıtların kullanılmasından kaçınılması gerektiğinin altını çizen Erdoğan, “Kömürü tutuşturmak için az miktarda kağıt, karton ve çıra gibi materyaller yeterli olacaktır. Uyumadan önce kesinlikle sobaya yakıt konulmamalıdır. Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmamalıdır. Soba zehirlenmelerinin büyük çoğunluğu lodoslu havalarda yakılan sobalardan kaynaklanmaktadır. Baca temizliği yılda en az iki kere yapılmalıdır. Sobalı evlerde sobanın bulunduğu mahalde mutlaka karbonmonoksit dedektörü kullanılmalıdır. Belediyelerimiz ve valilik bu konu üzerinde durmalı ve gerekli hazırlıkları yapmalıdır” diye konuştu. (Melek Sarıtaş)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.