SÜ Göç ve Diaspora Merkezi Göçmen sorunlarına çözüm bulacak

SÜ Uluslararası Göç ve Diaspora Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Uyanık, yeni kurulan göç ve diaspora merkeziyle birlikte Türkiye başta olmak üzere bölgede yaşanan göçmen ve mülteci sorunlarına çözüm bulmak için çalışacaklarını belirtti.

SÜ Göç  ve Diaspora Merkezi  Göçmen sorunlarına  çözüm bulacak
Yayınlanma:

Prof. Dr. Necmi Uyanık, Selçuk Üniversitesi Uluslararası Göç ve Diaspora Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yeni kurulan merkezlerden  birisi olduğunu söyledi. Merkezin amaçları hakkında bilgi veren Uyanık,  “Başta Türkiye, Türk-İslam dünyası ve yakın bölgeler olmak üzere dünya üzerindeki göç ve diaspora gerçeğini daha yakından incelemek, problemleri anlamak, çözmek ve anlatmaktır. Söz konusu alanlarda yayınlar yapmak; sempozyumlar, çalıştaylar, konferanslar ve paneller düzenlemek; dünya gündemini meşgul eden göç, iltica ve diaspora konularına ilişkin tartışmalara bilimsel katkıda bulunmaktır. Ayrıca yurt dışında yaşayan Türk nüfusun sorunlarını araştırmak ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri üretmek, merkezin amaçları arasında yer almaktadır” dedi.

“DİASPORA NÜFUSUMUZ, 6 MİLYON CİVARINDA”

Dünya tarihinde, göç konusunun, sömürgecilik bağlamında daha çok tartışılan önemli konular arasında yer aldığını belirten Uyanık, “Büyük bir imparatorluğun mirasçısı olan Türkiye, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra hızla gelişen Batı Avrupa’nın ihtiyacını karşılamak üzere, 1961’de Almanya ile yapılan ikili anlaşma çerçevesinde, çok sayıda gurbetçiyi Almanya’ya ve farklı ülkelere göndermiştir. 1980’li yıllardan bu tarafa Batı Avrupa’da Türklerin fazla görülmesiyle birlikte, Avrupa’da yabancı düşmanlığı eğilimi artmış ve yaşanan ekonomik sıkıntılarla, göçmen unsurlar diğer bir ifade ile diasporalar ötekileştirilmeye başlanmıştır. Bugün, Türkiye’den dünyanın farklı ülkelerine gitmiş çoğu Almanya’da yaşayan diaspora nüfusumuz, 6 milyon civarındadır. Farklı kültür ortamlarına gidişle yaşanan bazı sıkıntılar istisna tutulursa, göçmen nüfusumuz gittikleri ülkelerin sanayi başta olmak üzere çeşitli sektörlerine ciddi anlamda katkı sağlamışlardır. Bu noktada yetenekli beyinlerimizin göçü de modern sömürgecilik açısından dikkatle altı çizilmesi gereken konular arasında yer almaktadır” diye konuştu.

“ÜLKEMİZDE İKAMET EDEN YABANCI SAYISI 400 BİNİ GEÇTİ”

Türkiye’nin Orta Doğu’da yaşanan üzücü gelişmelerden dolayı çok sayıda mülteciyi kucağını açtığını ifade eden Uyanık,  “Tarihi misyonuna uygun olarak zor durumdaki Müslüman kardeşlerimize her zaman olduğu gibi sofrasını açmıştır. Türkiye ve  Türk halkı, barındırdığı 3,5 milyonu aşkın çoğu Suriyeli göçmen/mülteciler için, 25 milyar dolar gibi bir rakamı bütçesinden harcamıştır. Dolayısıyla milyonlarca insanı barındıran ülkemiz ve bundan karşılıklı etkilenen İslam dünyasının mülteci ve diaspora sorunu, çözülmesi gereken bir takım hukuki, sosyal güvenlik, eğitim, ekonomi ve sosyo-kültürel bir takım sorunları beraberinde getirmektedir. Türkiye ise, söz konusu nüfus hareketlerinin odağındaki ülkelerden biridir. Bunun en somut örneği, ülkemize çeşitli amaçlarla gelen yabancıların sayılarında görülen dikkate değer artıştır. Bir yılda Türkiye'ye giriş çıkış yapan yabancı sayısı 30 milyonu, ülkemizde ikamet eden yabancı sayısı 400 bini geçmiştir” şeklinde konuştu.

“BİNLERCE MÜLTECİYİ KURTARMIŞ OLAN KOSTAS PİNTERİS’LE BİR ARAYA GELDİK”

Araştırma merkezinin çalışmalara başladığını ifade eden Necmi Uyanık, Merkezin kuruluşu ile birlikte, ilk ayında iki önemli programa imza attıklarını söyledi. Uyanık, “Buna göre, binlerce mülteciyi kurtarmış olan (Nobel’e aday gösterilen) Midillili balıkçı Kostas Pinteris’le, ‘Umuda Giden Yolculuk’ adıyla bir konferans ve sergi programı; TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi  sayın Milletvekilimiz Mustafa Yeneroğlu ile, ‘Türkiye Açısından Göç ve Diaspora’ konusunun işlendiği iki program gerçekleştirilmiştir. 2018’de ulusal ve uluslararası daha etkin bilimsel ve sosyal faaliyetlere imza atacak olan merkezimiz, öğrenci, akademisyen ve STK’larla birlikte akademik çalışmaların ortaya konulmasına ve ortaya çıkan sonuçların uluslararası alana taşınmasına büyük önem vermektedir. Bu bağlamda özellikle yurt dışına çıkmış, nitelikli beyinlerin geri dönmesi için özel çaba sarf edilecektir. Yurt dışındaki soydaş ve dindaşlarımızın hasretlerine, acılarına, sevinçlerine ortak olmak, diğer haksızlığa uğrayan diasporalarla birlikte, tüm göçmen ve mültecilerin sorunlarına ışık tutmak temel şiarımızdır” diye konuştu.

Muhabir: Gamze Erdoğan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.